Milošević: "Tražimo od njih da budu pozitivni i sretni, a u takvoj situaciji možemo biti pravi"

Novi selektor Bosne i Hercegovine Savo Milošević istakao je da je zadovoljan atmosferom, te da od momaka traži da budu pozitivni i srećni.

Naveo je da vjeruje da može prenijeti svoj autoritet na igrače i da će sigurno dati svoj maksimum.

“Ja sam prezadovoljan. Mislim da je bolja situacija od one što sam očekivao s obzirom na rezultate. Oni diktiraju raspoloženje u svakoj ekipi, ali momci su profesionalci i posvećeni su. Vidjećemo kako će biti na utakmicama, jer je ona najbitnija. Ipak, zadovoljan sam atmosferom. Želim tu mnogo smijeha, želim ozbiljnost prije svega, ali da bi momci mogli dati 100% moraju biti zadovoljni i sretni. Tražimo od njih da budu pozitivni i sretni, a u takvoj situaciji možemo biti pravi” – rekao je Milošević i pričao je o tome da li može svoj autoritet prenijeti na tim:

“Ja vjerujem da mogu. Na kraju krajeva, opterećujem se i razmišljam o stvarima koje su do mene. U ovom slučaju trudit ću se da sve prenesem na ekipu. Sve što nije do mene, mogu reći svoje mišljenje. Koliko ću ostati, ne znam. Sigurno je da ću dati sve od sebe i to je ključ svega. Svaki sat, svaki minut, ali je bitna i atmosfera u kojoj se radi. Kada što spremniji dočekamo utakmice i odigramo ih što više, što je u našim rukama mi ćemo dati sve od sebe”.

Zatim je pričao o pritisku javnosti, te podršci koju dobija.

“Rekao sam to već, ovdje je manje onih koji su protiv mene. U Partizanu sam imao veći otpor. Jedini odgovor je igra, jedino tako kupite igrače. Ako bude ok, biće promjena. Ako ne bude ok, i ovi koji su za mene biće protiv. Ima jedna rečenica koju mislim da u njoj mogu sublimirati sve što bih volio i što mislim da je bitno. Oni su mnogo bitni za bilo koju ekipu na svijetu, ali navijači su grupa koja treba da nosi, a ne da vodi ekipu. To je nekad razlika koja se kod nas izbriše ili nestane, a jako je velika. Ako navijači hoće da vode, mi svi imamo milione selektora, a to prosto nije dobro za ekipu. Navijači treba da nose ekipu na terenu, a vodstvo treba prepustiti drugima, a posebno igračima na terenu” – kazao je Milošević.

387766986 691235276369401 2619685507473822568 n
Foto: NFSBIH

Osvrnuo se i na meč protiv Lihtenštajna, ali i probleme sa povredama.

“Već smo pričali o formaciji i sistemu. Pretjerano se priča o sistemu. Važnost njegova nije tolika, sa brojkama – on suštinski postoji u prvom minutu, a nakon toga se prelazi u podsisteme. Mnogo robujemo terminima koji ne znače mnogo. Više volim termin ‘model igre’, a on se pravi prema igračima koje imamo. Ono što je moja suština trenerska, ja nemam filozofiju. Suština generalno fudbala u BiH jeste ubrzanje. Sva moguća ubrazanja. Brzina donošenja odluka, pasa, reakcije…sve su to brzine koje su bitne za moderni fudbal” – naveo je Savo i dodao:

“Ono što ćemo se truditi i kroz treninge jeste da ubrzamo pas. Ako ništa drugo možete da ubržate igru na više načina, da li kroz bržu cirkulaciju ili imate igrače koji imaju kvalitet da brzo odigravaju. To je suština neka, sve drugo su taktičke varijante. Da li ću ja naći bolja rješenja od Mehe ili Faruka. To je relativno, ali ovo je suština modernog fudbala bez koje ne možemo ući boriti se sa osrednjim, a ne boljim reprezentacijama”.

Na kraju je pričao o Ivici Osimu.

“Prvo mi je jako žao, bio bih mnogo sretniji da je Švabo tu. Meni bi bilo mnogo lakše jer on stvari bolje razumije bolje od svih. On je imao viziju, ali i karakter da ostane na putu bez prepreka. On je imao one koji se nisu slagali jer jedan čovjek ne može pobijediti sve, ali je istrajao. On je razmišljao 15-20 godina prije drugih i ono što je on prepoznavao u igri ljudi su počeli koristiti za 20 godina. Žao mi je što nije tu, meni je bio prvi trener i uveo me u prvi tim Partizana. Znate koliko to znači za jednog klinca, jer nije lako ući u prvi tim pogotovo u tim godinama. Važnost Švabe u mom životu je mnogo veća i mislim da je on s nama tu uvijek” – istakao je Milošević.

Savo Milošević će debitovati na klupi Bosne i Hercegovine 13. oktobra protiv Lihtenštajna.

Postavi odgovor