Foto: Michael Regan/Reuters

Te 2006. godine Italija je u Njemačkoj u finalu Svjetskog prvenstva savladala Francusku i postala je svjetski šampion, a dva mjeseca ranije u toj državi je nastala velika fudbalska afera “Kalčopoli“. Ove godine je Italija pobijedila Englesku u finalu Evropskog prvenstva i postala šampion Evrope, a par mjeseci kasnije nastaje velika fudbalska afera u kojoj će glavna riječ biti “plusvalenza“. 

Italija, zemlja o kojoj mnogi maštaju kao svojoj destinaciji za život, sa fenomenalnom hranom, vinima, prebogatom istorijom i predivnim gradovima, morem opkružena sa tri strane. Kroz istoriju dali su čovječanstvu mnoge veoma bitne istorijske ličnosti, posebno u umjetnosti, a imena Sofije Loren i Monike Beluči su sasvim dovoljni za prikaz o ljepoti tog naroda. 

Velika ljubav im je fudbal i to je najbolje opisao čuveni britanski premijer Vinston Čerčil koji je rekao:

Italijani gube fudbalske utakmice kao da je riječ o ratovima, a ratove gube kao da su obične fudbalske utakmice“.

Četiri puta su bili prvaci svijeta, dva puta prvaci Evrope, uživaju u svim svojim derbijima, ponekad siromašni Jug dolaskom najvećeg ikad Dijega Armanda Maradone poremeti planove onima sa Sjevera i baš u tom Napulju je bilo suđenje za čuvenu aferu “Kalčlopoli“.

plusvalenza, Na gostovanju: Plusvalenza je novo ime za Kalčopoli
Printscreen

Sve je počelo kada su uhvaćeni Juventusovi direktori Lućijano Mođi i Antonio Giraudo da su sa fudbalskim zvaničnicima pričali o delegiranju sudija. Kasnijom istragom utvrđeno je da su u namještanju utakmica učestvovali Juventus, Milan, Fiorentina, Lacio i Ređina. Tužilac Stefano Palaci je tražio da se tim iz Torina izbaci u Seriju C1, a ostali klubovi u niži rang, a kazne su ipak bile dosta blaže. 

Stara dama” je kažnjena sa izbacivanjem u Seriju B, oduzimanjem devet bodova, oduzete su im titule iz 2005. i 2006. godine, te su morali platiti 31 milion. Milanu je oduzeto osam bodova za novu sezonu, a 30 bodova iz prošle, Fiorentini je oduzeto 15 bodova i učešće u Ligi šampiona.

Lacio je kažnjen sa tri boda i izbacivanjem iz Kupa UEFA, a Ređini je oduzeto 11 bodova. Nakon 15 godina nova kriza drma fudbal na Apeninskom poluostrvu i svi se pitaju kako će ovaj put završiti. 

plusvalenza
(Photo by Federico Tardito/Xinhua)/Starsport

Glavna riječ u ovom skandalu biće „plusvalenza“. To je italijanski izraz za „kapitalnu dobit“, računovodstveni izraz za profit zarađen prodajom imovine poput akcija, obveznica ili nekretnina, koji se obično koristi da opiše razliku između (više) prodajne cijene i (niže) cijena koštanja određenog sredstva.

Klubovi su željeli da naduvane vrijednosti transfera prikažu kao „plusvalenza“, što je privuklo policiju da samo u Juventusu istraži 42 transfera. Onaj koji privlači najviše pažnje je transfer Miralema Pjanića u Barselonu, tačnije kada je izvršena zamjena za Artura. Pjanić je prodat za 67,84 miliona dolara u Barselonu, a Artur u Juventus za 81,4 miliona dolara, što će reći da je jedini novac koji je prešao u ruke je razlika od 13,56 miliona.

Kako je objasnio „Forbes“ igrač koji dolazi novac za transfer dobija raspoređen na godine ugovora, dok je naknada za igrača koji odlazi trenutni prihod. Oni su izračunali ako kupite igrača za 80 miliona dolara i potpiše ugovor sa njim na četiri godine, odlazna naknada postaje imovina od 80 miliona u knjigama. Vrijednost se smanjuje za 20 miliona po sezoni i ako ga prodaju za 50 miliona nakon tri sezone oni imaju profit od 30 miliona.

plusvalenza, Na gostovanju: Plusvalenza je novo ime za Kalčopoli
Foto: Massimo Pinca/Reuters Photo

Iako je razlika između transfera bila 13,56 miliona dolara, dogovor s Barselonom je na kraju Juventusu donio zaradu od 47,26 miliona dolara. Italijanska policija sad istražuje sve ove procjene i to na koji način klubovi pokušavaju što više da zarade.

Od ostalih igrača koji se spominju među ta 42 sumnjiva transfera ističu se Žoao Kanselo (na kome bi dodatno zaradili 30 miliona), Danilo, Mateus Pereira (šest miliona), Emil Audero (19 miliona) i još mnogo igrača na kojima bi prema procjenama zaradili još po nekoliko miliona. Posebno su zanimljivi transferi sa Đenovom gdje su zaradili 123 miliona evra. Listu svih sumnjivih transfera Juventusa možete vidjeti OVDJE

U 2015. godini u Seriji A se potrošilo 2,2 milijarde, a klubovi su na ovaj način imali dobit od 371 milion evra. Pet godina kasnije to je poraslo na nevjerovatnih 739 miliona. Do sada je poznato da policija istražuje čak devet klubova, a pored Juventusa, tu su Inter, Milan, Verona, Napoli, Fiorentina, Torino, Kaljari i Roma, te Frozinone i Spal iz Serije B.

Od fudbalski menadžera spomenuta su imena Falija Ramadanija i Pjetra Ćiodija, a od igrača s ovih prostora spominju se Ante Rebić, Samir Handanović, Nikola Kalinić, Karlo Butić i Lorenco Šimić.

U sezoni 2004/2005 zvanično nije bilo šampiona, pa je Inter povezao pet titula, onda je Milan bio najbolji u Italiji, da bi zatim uslijedila dominacija Juventusa duga devet godina, koju je prošle sezone Antonio Konte prekinuo sa Interom. Ove sezone Napoli je krenuo fantastično, ali su napravili par loših rezultata i Inter se nalazi na čelu tabele, te navijači ekipu iz Milana maštaju da opet naprave niz od nekoliko godina u kojima će biti šampioni. 

Dugo je nakon “Kalčopolija” trebalo italijanskom fudbalu da makar priđe nivou engleske Premijer lige, i da generacije koje su odrasle uz Seriju A i čuveni hit Rafele KareA far l’amore comincia tu” objasne nekim novim klincima kakvi su klubovi Inter, Milan, Roma. Sada kada su ponovo krenuli da se dižu, pojavljuje se nova afera, što opet pokazuje da pojedini ljudi u italijanskom fudbalu dosta poštuju i onu lošu stranu Italije, koja je nastala na Siciliji.

plusvalenza, Na gostovanju: Plusvalenza je novo ime za Kalčopoli
Official photo

Navijači Lacija imaju običaj da kada se sa razglasa čuje ime protivničkog igrača koji je ušao u igru da kažu “Sti cazzi” što bi u slobodnom prijevodu značilo da to nikoga ne zanima. Sve ljubitelje fudbala u ovoj predivnoj zemlji na Apeninskom poluostrvu sigurno sada opet puno  zanima šta će biti s njihovim klubovima i da li je prosto moguće da se opet ponavlja priča kao iz 2006. godine.

Pred istražnim organima Italije je veoma puno posla da dokažu da su klubovi zarađivali milione na nelegalan način, a ako se to ispostavi kao tačno, pitanje je kako bi se “calcio” oporavio ovaj put. Ako u 20 godina doživite dva velika udarca, a pritom teško ste se oporavili i od prvog, da li će klubovi u Italiji ovaj put krenuti baš od nule i nekim čistijim putem ili će opet pokušati da na njima poznat način nađu prečicu do vrha. 

Piše: Dejan Jovičić

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime