Foto: Spars Sarajevo

Nova sezona Lige BiH počinje devetog i desetog oktobra, a ekipa sa kojom ćemo započeti njenu najavu je Čelik.

Zeničani iza sebe imaju sjajnu prošlu sezonu, čiji su regularni dio završili sa omjerom od 15 pobjeda i devet poraza, što im je bilo dovoljno za treću poziciju na tabeli i plasman u Ligu 6. 

Crveno-crne je u takmičarskoj godini u kojoj su se vratili u društvo najboljih sa klupe predvodio Josip Pandža, koji je i dalje na njihovom kormilu.

Čelik je bio prepoznatljiv po odličnoj odbrani, a igračke udarne igle su bili Milivoje Božović i Haris Delalić, dvojica najboljih strijelaca regularnog dijela sezone. 

Sastav Čelika za sezonu 2021/2022:

5: Milivoje Božović
4: Ranko Križanović, Benjamin Bajramović, Stefan Simanić
3: Nedim Buza, Emir Čerkezović
2: Haris Ćurevac, Dino Merdanović, Ajdin Spahić
1: Anes Podojak, Haris Dedajić, Kristijan Tomić

Prosjek godina: 23,5

Čelik, Najava Lige BiH: Podmlađeni Čelik ponovo želi napasti sam vrh, Pandža ističe da vjeruje u pozitivnu sezonu
Foto: OKK Čelik/Facebook

Pandža je za MeridianSportBH najavio sezonu na sljedeći način:

“Najbitnija stvar je da su trenutno svi igrači zdravi i u punom pogonu. Imamo mali broj igrača na raspolaganju i održavanje zdravlja nam je prioritet kako bismo bili konkurentni u narednoj sezoni. Zadovoljan sam ljudskim pristupom svih momaka, kao i intenzitetom rada. Igrali smo veliki broj jakih utakmica i svaka nam je pokazala u kojem smjeru trebamo ići dalje. Imamo roster sa četvoricom igrača koji su igrali bitnije uloge u Ligi BiH, a sve ostalo su mladi košarkaši bez iskustva jakog takmičenja. Svjestan sam da će košarkaških grešaka biti dosta, ali po želji, karakteru, čvrstini i organizaciji odbrane trebamo biti prepoznatljivi. Ako bude zdravlja vjerujem u pozitivnu sezonu.

Mi smo svjesni koje pozicije nam nedostaju, ali nedostatak finansija nam diktira izgled rostera i ne vjerujem da ćemo biti u stanju dovesti nekog novog igrača. Imamo najmlađi par na poziciji jedan (Dedajić, Podojak) u ligi, veliki broj mladih igrača koji će imati velike uloge u timu kao što su Čerkezović, Bajramović, Simanić i Merdanović. Jedina svijetla strana manjih finansija je prilika nekom od tih mladih igrača da igraju i afirmišu se na bosanskohercegovačkoj košarkaškoj sceni.

Ostali smo bez Delalića, koji je vrhunski igrač i čovjek. Finansijski nismo bili u stanju zadržati ga i u novom klubu mu želim svaku sreću. Njegov izostanak možemo nadoknaditi timskim napadom, a uz Božovića koji je ljudski i košarkaški lider našeg tima, imamo bekove koji sigurno imaju reprezentativni potencijal, Buzu i Ćurevca od kojih očekujem ozbiljne partije. Uz sve navedene igrače i iskusnog Križanovića, koji ima vrhunsku sportsku inteligenciju, vjerujem i u dobru ofanzivnu sezonu”.

Čelik, Najava Lige BiH: Podmlađeni Čelik ponovo želi napasti sam vrh, Pandža ističe da vjeruje u pozitivnu sezonu
Foto: OKK Čelik/Facebook

Primjetno je da je Čelik znatno podmladio sastav u odnosu na prošlu sezonu. Kao što je 34-godišnji stručnjak naveo, odlazak Delalića u tuzlansku Slobodu će se pokušati nadoknaditi napadom u kome će ulogu imati više igrača te agresivnom odbranom.

Iskusni Božović je postao novi kapiten ekipe, pošto je Armin Avdibegović završio profesionalnu karijeru. Srpski centar bi trebalo da bude i prva napadačka opcija, a podršku će imati u Ćurevcu, Buzi, ali i mlađim košarkašima.

Tu je i iskusni Križanović, koji je sposoban da igrom leđima dolazi do poena, ali i razigrava saigrače u slučaju udvajanja, što smo gledali dobrim dijelom prošle sezone. 

Čelik, Najava Lige BiH: Podmlađeni Čelik ponovo želi napasti sam vrh, Pandža ističe da vjeruje u pozitivnu sezonu
Foto: OKK Čelik/Facebook

Božović je za MeridianSportBH istakao sljedeće:

“Što se tiče dosadašnjeg dijela priprema, bilo je za očekivati da bude dosta oscilacija u igri, s obzirom na to da je sastav dosta izmijenjen i da ima dosta mladih igrača, ali kako vrijeme bude odmicalo i što se više igrači budu upoznavali sa sistemom igre koji forsira trener Pandža, naša igra će biti sve tečnija i očekujem da ćemo kroz sezonu igrati sve bolje i ponovo obradovati naše navijače dobrim igrama i pobjedama.

Odlazak Delalića je sigurno veliki hendikep, bio je jedan od najboljih igrača lige i biće potrebno da nadoknadimo njegov doprinos ekipi, a tu će nam svakako najviše pomoći Buza, koji je veliko pojačanje za nas i o čijem kvalitetu ne treba previše pričati, u to su svi upoznati. Što prije uđe u naš sistem igre, to će i tim krenuti da pruža partije koje očekujem.

Osim njega, svi ostali koji su stigli u tim su mahom mladi igrači, što znači da ćemo moći biti još agresivniji nego prošle sezone, samo što će biti potrebno vrijeme da sve stvari dođu na svoje mjesto. Najbitnije je da bude zdravlja, imamo razlog da budemo optimisti i ove sezone”.

Čelik, Najava Lige BiH: Podmlađeni Čelik ponovo želi napasti sam vrh, Pandža ističe da vjeruje u pozitivnu sezonu
Foto: OKK Čelik/Facebook

U pripremnim utakmicama koje je Čelik do sada odigrao, bilo je vidljivo nastojanje da im čvrsta odbrana ponovo bude najveći adut.

Kada se sve kockice poslože u napadu, za očekivati je da se Pandžini izabranici ponovo nađu u borbi za gornji dio tabele, u čemu bi predstojeće sezone trebalo da imaju konkurenciju u dobrom dijelu ekipa iz Lige BiH.

Piše: Nikola Ignjatić

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime