Najava Lige BiH: Zrinjski u sezonu ulazi sa mladim mostarskim snagama, Glomazić svjestan izazova

Nova sezona Lige BiH bi trebalo da počne 16. oktobra, a njenu najavu nastavljamo sa ekipom Zrinjskog.

“Plemići” su prošlu sezonu započeli odlično i neko vrijeme su bili u samom vrhu, ali kako je vrijeme odmicalo, uslijedila je serija nešto lošijih rezultata i trener Neven Nikolić je početkom januara podnio ostavku.

Na njegovo mjesto je stigao Zoran Glomazić, a došlo je i do nekih promjena u igračkom kadru, pošto su ekipu napustili Karlbi Li Ervin i Tihomir Vranješ. Iz kluba su se potom okrenuli mlađim igračima i već prije kraja regularnog dijela prošle sezone se znalo da će u narednoj takmičarskoj godini većinu tima činiti mladi košarkaši iz Mostara.

Sreten Knežević i Luka Anđušić su takođe “spakovali kofere”, a u ekipu iz grada na Neretvi su stigli Josip Naletilić, povratnik Daniel Zovko i Josip Čović (jednogodišnja pozajmica iz Širokog).

Sastav Zrinjskog za sezonu 2021/2022:

5: Mile Čović, Daniel Zovko 
4: Ivan Zlomislić, Omar Pajić 
3: Josip Čović, Matej Perković, Filip Božić
2: Mateo Zovko, Dragan Džajić, Filip Đurašević 
1: Josip Naletilić, Robert Soldo, Toma Zlomislić 

Prosjek godina: 22,2

zrinjski 2
Foto: HKK Zrinjski/Facebook

Glomazić je za MeridianSportBH sezonu najavio ovako:

“Zadovoljni smo urađenim poslom u pripremama, najmlađa smo ekipa u ligi i spremni dočekujemo prvenstvo. Bićemo konkurentni svim ekipama u ligi. Za sada je roster kompletiran, te na startu prvenstva krećemo sa trenutnim sastavom.

Plan je dati šansu mladim domaćim igračima koje trenutno imamo u ekipi, izazov je veliki, ali ekipa je talentovana i radna. Poziv kluba sam prihvatio jer radimo dobru stvar za mostarsku košarku. Najveća snaga Zrinjskog je mladost, energija te želja za radom i pobjedama”.

glomazic zrinjski
Foto: HKK Zrinjski/Facebook

Zrinjski je najmlađa ekipa lige, a najiskusniji igrač je Naletilić, koji će komandovati timom kao plejmejker i svakako će biti jedan od najbitnijih šrafova.

Centarske pozicije su takođe dobro pokrivene, a mladost i zajedništvo će sa sobom nositi i energiju koja će biti potrebna da nadoknadi nedostatak iskustva.

Većina trenutnog sastava je i u finišu regularnog dijela prošle sezone pokazala zube ostalim protivnicima, a kada se uzme u obzir da su svi sada još duže na okupu sa Glomazićem, jasno je da se očekuje napredak.

zrinjski 3
Foto: HKK Zrinjski/Facebook

Naletilić je za MeridianSportBH rekao sljedeće:

“Pripreme su dobro prošle, meni osobno su trebale malo više nego ostalim momcima jer sam imao dužu pauzu, ali uopšteno, svima nama, što za uigravanje, što za podizanje fizičke spreme, dobro su došle. Što se tiče prijateljskih utakmica, ako smo pametni, možemo naučiti iz svake utakmice nešto, bio to poraz ili pobjeda.

Lično, ne volim kad ima puno pobjeda u pripremi za sezonu jer to dosta puta zna zavarati. Mi smo odigrali optimalan broj prijateljskih utakmica, osam-devet i te su nam utakmice otvorile oči i stavile naglasak na to gdje se trebamo dignuti i šta raditi. Mislim da smo spremni za početak sezone. Naravno, vremena nikad dosta, ali kroz treninge ćemo pokušati popraviti greške koje su neizbježne.

Očekujem stabilnu sezonu i napredak mladih igrača. Sad konkretno šta očekujem, ne mogu reći, ali iz iskustva znam da je liga dosta nezgodna i teška, hajde da kažemo ‘namazana’. Za svaku pobjedu ćemo se trebati pošteno oznojiti. Izazov je svaki dan otići na trening i pokušati biti bolji nego juče, pa makar i u nekom detalju koji nije toliko bitan. Prednost bi trebale biti mladost, energija i timski duh, naravno uz dozu pameti i mislim da tada možemo biti tvrd orah za sve”.

Josip Naletilic
Photo: Siroki/Domagoj Ledic

Zrinjski se u pripremnom periodu nije mogao pohvaliti prevelikim brojem trijumfa, ali kao što je Naletilić rekao, porazi pred početak sezone mogu biti i te kako korisni.

Mostarci u predstojećoj takmičarskoj godini definitivno neće imati lagan zadatak, no sigurno je da posjeduju ogroman potencijal i ne treba ih prerano otpisivati iz borbe za gornji dio tabele. U prilog im ide činjenica da će u prvom kolu biti slobodni, a potom će na svom terenu dočekati Radnik, što im daje dodatni prostor za slaganje kockica.

Plan “Plemića” je jasan, mladi košarkaši iz Mostara su već pokazali određeni kvalitet, a ukoliko se njihov projekat bude odvijao onako kako žele, talenat i mladost bi mogli izrasti u konkurentnost većini ostalih ekipa u Ligi BiH.

zrinjski glomazic
Foto: HKK Zrinjski/Facebook

Najave ostalih ekipa:

Sve vijesti u vezi sa bosanskohercegovačkom košarkom u narednom periodu možete pronaći i na našoj “Facebook” stranici pod imenom “BH Košarka”.

Piše: Nikola Ignjatić

Postavi odgovor