Gaskojn
Foto: Action Images / Alan Cozzi

Evropsko prvenstvo u fudbalu počinje za šest dana, a u ovom VREMEPLOVU ćemo spomenuti najveće rivalstvo u fudbalu između Engleske i Škotske i njihov duel na Evropskom prvenstvu 1996. godine i legendarni gol Pola Gaskojna.

Evropsko prvenstvo 1996. godine u Engleskoj – Škotska – Engleska – 0:2

Evropsko prvenstvo u Engleskoj bio je prvi veliki međunarodni turnir koji je održan u ovoj zemlji još od Svjetskog ptvenstva 1966. godine. Euforija među navijačima bila je na vrhuncu. Fudbal se vraćao kući, a reprezentacija Engleske se pripremala u Pekingu uz par pripremnih mečeva, ali i onoga što im pored fudbala ide najbolje – opijanja.

Ono što se događalo na tim pripremama danas je nemoguće da se ponovi, imajući u vidu tehnologiju i pametne telefone. Tačnu količinu alkohola koju su popili reprezentativci Engleske nikada nećemo saznati, međutim slike Pola Gaskojna su se našle u medijima i prouzrokovale pravu buru među ljubiteljima fudbala. 

U ovoj fazi svoje karijere, poroci Pola Gaskojna su bili sve više vidljivi i on se nije mogao odupirati previše. Ono što je radio na terenu, posebno protiv Škotske upsjelo je malo da ga spasi od javnog linča u tadašnjim engleskim medijima. 

Gaskojn, VREMEPLOV: Najstarije rivalstvo u fudbalu i gol Pola Gaskojna koji se ne zaboravlja (VIDEO)
Foto: Action Images FILM

Engleska je došla u vođstvo kada je glavom loptu u mrežu pospremio Alan Širer. Tada inicijativa je bila na strani Škotske koji su napadali iz svih raspoloživih oružja i to im se isplatilo jer su bili nagrađeni penalom. Odgovornost je preuzeo Geri Mekalister koji je dobro šutirao, ali je sjajni Dejvid Simen odbranio njegov šut i spasio Englesku.

Trenutak magije desio se kada je POL GASKOJN primio loptu i krenuo u solo prodor, prebacio je Kolina Hendrija i uletio u šesnaesterac Škotske da bi poslao neodbranjiv šut u mrežu i tako doveo Engleze u vođstvo od 2:0. Na tribinama je nastao haos, a legendarni Gaskojn je izveo do tad neviđeno slavlje tako što je legao na leđa dok su mu saigrači oponašajući sipali alkohol u usta, imajući u vidu šta su sve radili na pripremama pred samo prvenstvo.

Ne samo da je to bio jedan od najboljih golova na prvenstvu, nego je spojio genijalnost Pola Gaskojna sa njegovim porocima i greškama van terena.

Piše: Igor Radmanović

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime