Foto: fiba.basketball

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine izborila je plasman na predstojeće Evropsko prvenstvo, a košarkašica Nikolina Džebo je za MeridianSportBH rekla da idu rastrećeno, ali će dati sve od sebe da bi pokazale da tu nisu slučajno. 

Nikolina je na početku razgovora rekla da je atmosfera u ekipi fantastična, jer se već dugo poznaju.

Ono što krasi ovu ekipu jeste odlična atmosfera. Dugo se poznajemo i igramo zajedno već nekoliko godina. Uvijek jedna drugoj pružamo podršku i bodrimo se kada je teško. Zaista je pravo zadovoljstvo igrati sa ovim djevojkama i u takvoj atmosferi” – rekla je ona i dodala:

Na prvenstvo idemo rasterećeno, ono što je sigurno je da ćemo dati sve od sebe, boriti se za svaku loptu i pokazati da tamo nismo slučajno“.

Džebo, Nikolina Džebo za MeridianSportBH: “Mislim da ženski sport zaslužuje veću pažnju u medijima i finansijsku podršku”
Foto: Košarkaški savez Bosne i Hercegovine

Nakon što su savladale Švajcarsku sa 67:62 postalo je jasno da će ići na Evropsko prvenstvo, Džebo kaže da je bilo pomješanih emocija tada. 

Nakon utakmice bili smo euforični, jer smo ostvarili stvarno veliki uspjeh. Bilo je pomješanih emocija od smijeha, pa do suza radosnica” – rekla je Džebo.

Karijeru je počela u Vlasenici, gdje posebnu zahvalnost ističe svom nastavniku Radovanu Perendiću. 

Vlasenica je grad koji je poznat po košarkaškim talentima. Obzirom da sam se izdvajala visinom od svoje generacije, nastavnik Radovan Perendić je bio taj koji me usmjerio na košarku i uz njega sam je i zavoljela” – istakla je Nikolina. 

Džebo, Nikolina Džebo za MeridianSportBH: “Mislim da ženski sport zaslužuje veću pažnju u medijima i finansijsku podršku”
Foto: fiba.basketball

Nakon toga je igrala za Željezničar i Play Off gdje je veoma napredovala. 

U ekipi Željezničara sam bila među mlađim djevojkama, a trenirala sam sa prvim timom, što mi je sigurno mnogo značilo za moj napredak i razvoj. Ono što bih izdvojila iz tog perioda je titula državnog prvaka u kategoriji juniora. Zatim sam u Play Off prešla sa 18 godina. Trener Goran Lojo je okupio u Sarajevu stvarno jednu sjajnu generaciju, koja je iz godine u godinu napredovala i košarkaški stasavala. Sa ekipom Play Offa sam osvojila Kup Bosne i Hercegovine i  dva puta državno prvenstvo. Taj period budi posebne uspomene” – izjavila je Džebo. 

Uslijedio je prelazak u Budućnost, gdje prvo nije bila sigurna da li da ide, no ispostavio se kao pravi potez, a osvojila je i WABA ligu. 

Na polusezoni sam dobila ponudu od Budućnosti. Iskreno, nisam bila baš sigurna da li želim ići, ali na kraju se ispostavilo da je to bio pravi potez. To je klub sa dobrom organizacijom i klub koji je uvijek u samom vrhu WABA lige. Takođe, sa ekipom Budućnosti sam osvojila dva puta zlato i jednom srebro” – kazala je ona.

Džebo, Nikolina Džebo za MeridianSportBH: “Mislim da ženski sport zaslužuje veću pažnju u medijima i finansijsku podršku”
Foto:fiba.basketball

Ove sezone je prešla u ekipu banjalučkog Feniksa s kojom je u debitantskoj sezoni Premijer lige osvojila drugo mjesto. 

Feniks je klub koji je prvi put igrao Premijer ligu ove sezone. Sezona je bila izuzetno teška, obzirom na povrede pojedinih igračica. Bilo je dosta padova i uspona, a dovođenjem tri pojačanja za sami finiš sezone stavili smo do znanja ostalim da će prvenstvo biti neizvjesno. Ipak, smatram da je uspjeh i drugo mjesto za debitantsku sezonu” – rekla je Džebo.

Čak pet reprezentacija iz bivše Jugoslavije je izborilo plasman na Evropsko prvenstvo, a Nikolina ističe da je ovaj region poznat po talentovanim sportistima. 

Ono što krasi naše prostore je taj prirodni talenat za sport. Već od malih nogu imamo dobre treninge, trenere i imamo dobru osnovu koju je kasnije lako nadograditi. Tome u prilog govori i činjenica da se pet reprezentacija bivše Jugoslavije plasiralo na Evropsko prvenstvo. Mislim da ženski sport, posebno košarka, zaslužuje veću pažnju u medijima, a samim tim i veću finansijsku podršku, jer nama za velike uspjehe ne treba puno” – istakla je Nikolina. 

Pošto je rođena u Vlasenici preporučila je turistima šta vrijedi obići u tom kraju.

“Igrom slučaja, rođena sam u Vlasenici, a moja cijela familija je iz Sarajeva. U okolini Vlasenice vrijedi vidjeti Manastir Lovnicu, Anin dvor. Takođe, ski centar Igrišta, koji bi trebao ponovo da bude u pogonu u narednom periodu. Vlasenica je jedan od rijetkih gradova koji je bogat ozonom, tako da je pogodno mjesto za rekreaciju i šetnju prirodom” – naglasila je ona.

Bosna i Hercegovina se nalazi u grupi C sa Slovenijom, Turskom i Belgijom, a prvenstvo se održava u Francuskoj i Španiji od 17. do 27. juna.

Piše: Dejan Jovičić

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime