Foto: xxStringerxx

Ebereči Eze, fudbaler Kristal Palasa, za “Football Focus” je govorio o tome koliko mu je igranje u “kavezu” značilo za profesionalnu karijeru.

Eze ima 22 godine, a rođen je u Griniču, oblasti u jugoistočnom Londonu. U avgustu ove godine je iz Kvins Park Rendžersa stigao u svoj sadašnji klub, ali situacija za njega nije uvijek bila tako sjajna.

Kao mlađi, sa prijateljima je poslije škole redovno posjećivao “kaveze”, ulične terene u jugoistočnom dijelu glavnog grada Engleske. Na ovim mjestima su stasali mnogi talenti, uključujući Džejdona Sanča i Vilfreda Zahu. Glavni akter ove priče je u mlađim kategorijama nastupao za Arsenal, Reding, Fulam i Milvol, a iz svakog od ovih klubova je bio otpušten, pa je svoje fudbalsko znanje stekao na ulici.

“I kad sam bio u akademijama, išao sam u kaveze da igram fudbal. Mislim da me je to oblikovalo u igrača kakav sam danas i dalo mi je mogućnost da uživam u fudbalu kao kada sam bio dijete. Igrate protiv starijih, morate biti čvrsti i morate biti bolji, takav je bio mentalitet. Ako ste najmanji i najmlađi, morate imati najbolju tehniku” – rekao je Eze.

U “kavezu” postoje neka nepisana pravila, a jedini način da neki fudbaler privuče pažnju gledaoca je da demonstrira neki od atraktivnih poteza.

“Morate učiniti nešto stvarno veliko da biste natjerali ljude sa strane da vrište, proturiti nekom loptu kroz noge ili tako nešto. Tako je bilo oduvijek u Londonu” – prisjetio se dvadesetdvogodišnjak.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime