Printscreen

Prije par godina Dankan Robinson raspitivao se za posao u medijima preko Marka Tita, jednog od zaposlenika medijske kuće “The Ringer”, a za samo par dana igraće NBA finale.

Kada Robinson nije izabran na draftu 2018. godine, niko nije bio pretjerano iznenađen. On je u tom periodu bio već dokazani šuter Mičigena, ali njegovih 237 trojki uz procenat šuta 42%, što ga čini četvrtim najboljim strijelcem u istoriji univerziteta nije bilo dovoljno za NBA nivo. Analitičari i skauti ga nisu smatrali dovoljni dobrim za profesionalce, a sad iz ove perspektive nameće se pitanje kako to da izraziti šuter od 203 centimetra ostane nedraftovan, čak da ga niko od 30 NBA timova ne odabere ni u drugoj rundi?

Isto pitanje sebi je postavljao i mladi Dankan Robinson, pa kad je shvatio da NBA karijere nema ništa, odlučio je da potraži druge načine kako bi se zaposlio i obezbijedio neophodna sredstva u vidu plate. On je Marku Titu, tadašnjem zaposleniku medijske kuće “The Ringer” poslao poruku u kojoj se predstavio, pohvalno govorio o Titu kao novinaru, a na kraju i potražio savjete o ulasku u svijet medija.

Zamislite sada iz ove perspektive da je on mogao pisati izvještaje sa utakmica o finalistima NBA lige ili snimati “podkast” u kojem bi slušali njegove kritike i utiske sa parketa najkvalitetnije košarkaške lige na svijetu?

Prvi čovjek koji je spriječio da se to desi je upravo Robinson koji nije odustao od košarkaške karijere nakon što ga niko nije regrutovao, a drugi, možda i najzaslužniji čovjek za ovu priču je Čet Kamerer. Čovjek koji važi za jednog od najboljih skauta kada je NBA liga u pitanju, a direktno je radio sa Pet Rajlijem i Erikom Spolstrom, a po njegovim riječima svjedočio je jednom od najboljih treninga ikada odrađenih.

Imate prave jednom pogađati koga je gledao dok odrađuje šuterski trening?

Poznat kao pripadnik stare garde zarobljen u okorjelog “izviđača”, Kamerer je ostao bez teksta gledajući Dankana Robinsona, a ono što je uradio prepričava se u NBA kuloarima. Nakon što je u sali svjedočio “rafalnoj paljbi” mladog šutera, nazvao je generalnog menadžera Hita i rekao: “Dovedite mi Dankana Robinsona, ne zanima me uopšte ništa drugo”.

Nakon što je završio sa tim pozivom, naredni telefonski broj koji je ukucao bio je onaj od trenera Erika Spolstre. Ponovio mu je sve što i Endiju Elizburgu koji minut ranije, a talentovani strateg Hita nije mogao da vjeruje šta čuje.

“Jesi li ti siguran, Čet? Već 50 godina provodiš po dvorana gledajući raznorazne šutere i nikada od tebe nisam primio ovakav poziv. Samo je odgovorio da ne zna koliko je talentovan i da li će se nastaviti razvijati u tom pravcu, ali da jedinstvenost u dobru etiku i sjajnu visinu za šutera moramo iskoristiti” – prepričava Spolstra.

Da priča ostavi još jači utisak, reći ću Vam da je ovo bio prvi trening Dankana Robinsona ispred nekog NBA tima, a utisak koji je ostavio omogućio mu je da potpiše za Majami i nastupa za njihov tim u Razvojnoj ligi.

Tokom jedne fantastične utakmice u kojoj je zasuo protivnički koš skauti Majamija primjetili su nešto drugo. Naime, Robinson se nije htio baciti za neku loptu koju je možda i mogao stići. Pohvalili su njegovu ofanzivnu predstavu, ali saopštili su mu da im detalj sa tim odsustvom želje da se baci za loptu nije promakao.

Njegovo prvo zagrijavanje kada se pridružio Majamiju u NBA karavanu bilo je takvog karaktera da je pomoćni trener bacao loptu u stranu, a Robinson radio sve da se baci za njom golmanskim paradama, podigne se što je prije moguće i uputi šut za tri poena.

Dragulj koji je vrijedilo brusiti, Dankan Robinson.

Piše: Dejan Gajić

3 Komentari

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime