Foto: cev.eu

Odbojkašice Bosne i Hercegovine nažalost završile su takmičenje na Evropskom prventvu u grupnoj fazi, ali se iz Italije mogu vratiti podignute glave.

Tim Stevana Ljubičića je ostvario dvije pobjede na šampionatu Evrope i to ipak nje bilo dovoljno za prolaz dalje. Odbojkašice su prvenstvo otvorile pobjedom nad Švajcarskom od 3:2, pa su doživjele poraz od Bugarske sa 3:1

Uslijedio je još jedan preokret i trijumf nad Hrvatskom od 3:2, a nažalost ključni poraz se dogodio protiv Rumunije u četvrtom kolu od 3:2. Da je nekim slučajem Bosna i Hercegovina tu uspjela da upiše pobjedu ne samo da bi osigurala plasman u narednu fazu, već bi minimum zauzela i treće mjesto u grupi i dobila bi nešto lakšeg rivala u osmini finala.

bosna i hercegovina odbojkasice
Foto: CEV

Na kraju su imale tu čast da igraju protiv domaćina i aktuelnog šampiona Evrope Italije, gdje su do tog uspjele da rivalu oduzmu najviše poena. Pružile su dostojan otpor velikim favoritkinjama za zlato i sada im slijedi povratak kući.

Kao što su prije samog početka prvenstva govorili selektor i odbojkašice, sami drugi uzastopni odlazak na ovo veliko takmičenje je veliki uspjeh. Ljubičić je tada naveo da se nada da će nakon završetka ove akcije odmah moći početi s planovima za sljedeću, da Odbojkaški savez neće opet ići dva koraka unazad.

Ono zbog čega još više ostaje žal zbog potencijalnog prolaza dalje jeste Svjetska rang lista, gdje se sada Bosna i Hercegovina nalazi na samoj granici potencijalnog debitantskog nastupa na Svjetskom prvenstvu. Inače na tom šampionatu svijeta će još 15 selekcija najbolje plasiranih koje ne izbore ranije plasman otići na prvenstvo. Za to će se uzeti stanje na rang listi 12. avgusta naredne godine, te će zbog toga biti bitno ostvariti što bolji rezultat u Zlatnoj ligi naredne godine.

e749d69bc3aca8c913608a2b8a2e3a29
Foto: cev.eu

Košarkašice Bosne i Hercegovine su napravile fenomenalne rezultate, ali je odjednom došlo do naglog pada, većinom zbog nemara Košarkaškog saveza. Sada takve stvari u Odbojkaškom savezu ne smiju dopustiti. Prije svega jer su sada u timu bile četiri djevojke koje su rođene u 21. vijeku, a još njih četiri imaju 25 ili manje godina. To sve znači da ovaj tim ima perspektivu i ono što je još bitnije sve više iskustva sa velikih takmičenja.

Ovo je bilo drugo Evropsko prvenstvo, već su ranije osvojile Srebrnu ligu i dvaput igrale u Zlatnoj ligi. Bitno je prije svega raditi još više na ostvarivanju boljih uslova u klubovima, gdje su većinom poluprofesionalni uslovi. Talenta sigurno ima, jer je opšte poznato da je odbojka najpopularniji sport kod djevojčica i to treba maksimalno iskoristiti.

Naravno što se tiče popularizacije tu jednim dijelom i krivica nas medija, jer se ne pridaje velika pažnja domaćoj odbojkaškoj ligi i tako nema ni puno sponzora koji su itekako potrebni danas u profesionalnom sportu.

odbojkašice
Foto: cev.eu

Takođe je poznato da u većini evropskih država najbolji klubovi dolaze iz manjih gradova, jer takve sredine baš kroz odbojku vide svoju šansu za uspješne rezultate. Prije svega jer za osvajanje trofeja u fudbalu i košarci su potrebna puno veća sredstva. 

Samo u ovoj selekciji Stevana Ljubičića bile su tri odbojkašice rodom iz Bileće, a tu su još djevojke iz Goražda, Sokoca, Orašja, Doboja, Gračanice, Širokog Brijega, Tuzle, Bijeljine Sarajeva i naravno najtrofejnijeg grada u bh. odbojci Brčkog. To moraju shvatiti i gradovi i opštine u Bosni i Hercegovini, jer je odbojka sjajan način za promociju i prije svega izlazak nekog od klubova u Evropu. 

“Njihova motivacija je inat i upornost i to je jedini način na koji one ostvaruju rezultate” – kazao je Ljubičić pred put u Italiju.

Odbojkasice BiH
Foto: cev.eu

I baš taj inat ih je doveo dovde, a svi se nadamo da će se i uz malo sreće naći i na predstojećem Svjetskom prvenstvu što bi bio ogroman korak naprijed. Sada su privukle pažnju javnosti, te je red da sada Savez iskoristi to i stvori sve potrebne uslove za bolji rad. Da se više ne spava u podrumima hotela kao prošle godine tokom kvalifikacija za ovo prvenstvo, da nemaju više problema s organizacijom pripremnih utakmica, jer su odbojkašice Bosne i Hercegovine spadale među ekipe koje su odigrale najmanje prijateljskih utakmica pred šampionat zbog Saveza koji nije na vrijeme mislio o tome.

Ostaje nada da će se sada krenuti puno boljim i organizovanijim putem, jer ove djevojke to zaslužuju i ono što je sigurno je to da će one na narednim takmičenjima vraćati to sjajnim rezultatima.

Piše: Dejan Jovičić

1 komentar

  1. Tekst kakav su cure zaslužile – čista 10 ! A savez…. savez ko savez, savez kao i svaki u BiH: red politike, red sporta, red konstitutivnih, red radne etike, red nepotizma, pa red sportskog talenta, i na kraju red kronizma.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime