Foto: Dragana Stjepanović/ABA-liga.com

U cilju razjašnjenja situacije do koje je došlo u završnim trenucima četvrte četvrtine u drugoj polufinalnoj utakmici ABA lige između Cedevite Olimpije i Crvene zvezde, oglasili su se i iz regionalnog takmičenja.

Susret je završen pobjedom Cedevita Olimpije sa 88:80, pa će se igrati “majstorica”. Čelnici regionalnog takmičlenja su željeli da razjasne situaciju koja se dogodila u posljednjim momentima četvrte četvrtine, kada je Luka Mitrović na 0,1 sekundi do kraja postigao koš, a dosuđen je i faul i slobodno bacanje koje je iskoristio.

Iz ABA lige su saopštili da je odluka koju su donijele sudije ispravna i u potpunosti u skladu sa zvaničnim košarkaškim pravilima FIBA-e, koja su stupila na snagu 1. januara 2022. godine. Riječ je, kako navode, o pravilu 8-4 pomenutog pravilnika.

“Sudija mora da donese odluku u konsultaciji sa IRS (sudijsko gledanje snimka) ako je moguće, ako se faul B igrača dogodio prije nego što se oglasila sirena za kraj prve četvrtine.

Ako je sat pokazivao vrijeme 0,0 sekundi kada je napravljen faul, odbacuje se lična greška B igrača, a koš A igrača se ne računa. Prva četvrtina je završena. Pošto je sudija komunicirao IRS snimak, štoperica za pauzu se uključuje kako bi se mjerio interval između četvrtina.

Ako je sat pokazivao više od 0,0 kada je došlo do faula, koš A igrača će se računati jer je sat zaustavljen u tom trenutku, a B igraču će biti dosuđen faul. A igrač dobija jedno slobodno bacanje. Tokom izvođenja bacanja igrači moraju da budu na mjestima koja su određena pravilima. Sat pokazuje preostalo vrijeme. Meč se nastavlja poslije posljednjeg slobodnog bacanja.

Otuda, kako su sudije donele odluku da se faul dogodio kada je sat pokazivao da je bilo više od 0,0 sekundi, što je bilo evidentno, sudijska odluka koja se tiče šuta Luke Mitrovića je bila u skladu sa pravilima” – navodi se u zvaničnom saopštenju ABA lige.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime