Osman Beganović za MeridianSportBH: "Priznaću da nisam cijelu noć zaspao, a uzrok nesanice je pobjeda"

Osman Beganović koji nastupa kao futsaler za tuzlanski Salines se u razgovoru za MeridianSportBH dotakao početka svoje karijere u kojoj se prvo počeo baviti fudbalom, ali takođe je i govorio o tome kako je ušao u svijet futsala i kakva su mu osjećanja bila kada je sa svojim sadašnjim klubom savladao bivši u derbiju Tuzle.

Prvi tim u fudbalskoj karijeri našeg sagovornika je bilo Bratstvo iz Gračanice, gdje je prošao mlađe kategorije, a potom se preselio u Hrvatsku.

“Početak mog fudbalskog puta je u Bratstvu iz Gračanice. Tu sam prošao sve kategorije do juniora. Nakon izlaska iz njih sam prešao u klub iz Hrvatske, tačnije u Novigrad. Proveo sam tamo jednu sezonu gdje sam doživio povredu koljena i tu sam se odlučio za povratak u Bosnu i Hercegovinu, tj. konkretno u Tuzlu i takođe sam se upisao na fakultet”ispričao je na početku razgovora Osman Beganović pa nastavio sa pričom:

“Poslije toga sam igrao po lokalnim klubovima, ali ništa ozbiljno. Zatim sam napravio pauzu od fudbala na tri godine, da bi se na nagovor prijatelja vratio na poligon i počeo ponovo da treniram. Početak samog futsal puta je započeo jednom rekreacijom koju smo imali preko zime u Mejdanu”.

beganovic
Foto: Facebook/FC Salines Tuzla city

Osman Beganović koji je rođen u njemačkom gradu Ludvigsburgu 14. aprila 1994. godine je u svojoj futsal karijeri pored Salinesa nastupao i za njihovog najljućeg rivala koji dolazi iz istog grada, a riječ je naravno o timu Bosne.

“Prije Salinesa sam nastupao za Bosnu. Proveo sam tri sezone tu od kojih sam dvije igrao u Federalnoj ligi, gdje smo osvojili u oba navrata osvojili istu, ali smo prve godine izgubili u finalu plej-ofa dok smo u narednoj protutnjali istim i plasirali se u Premijer ligu Bosne i Hercegovine” rekao je 27-godišnji futsaler pa dodao:

“Moja prva sezona u Premijer ligi sa Bosnom će ostati u prelijepom sjećanju gdje smo završili na trećem mjestu iza dvije najbolje i najskuplje ekipe u toj sezoni, Mostara SG i Salinesa. Igrali smo plej-of i završili na odličnom mjestu kao debitanti u sezoni. Nakon završetka iste sezone sam dobio poziv od Salinesa i to nisam mogao odbiti, jer uvijek želim da napredujem i da učim, a sredina u koju sam prešao je odlična za sve to”.

beganovic 1
Foto: FC Salines Tuzla city/Facebook

Za vikend je Beganović odigrao jednu od ključnih uloga u visokoj pobjedi svog kluba protiv bivšeg tima Bosne, pa se tokom priče prisjetio kakva su osjećanja bila pred taj susret.

“Što se tiče derbija neću kriti da su i emocije bile prisutne. Moja priprema za meč bila je već u četvrtak, gdje sam počeo sam sa sobom pripremu i bio spreman na neke stvari, jer ipak je derbi i igram protiv bivšeg kluba”kazao je Beganović za osjećanja prije susreta sa Bosnom pa se dodatno prisjetio kakve su mu misli prolazile tokom i poslije meča:

“Emocije su bile prisutne i tokom utakmice, ali ipak nisam dao da me to sputava i da profesionalno odradim svoj posao. Poslije meča imao sam preliv sreće, priznaću da nisam cijelu noć zaspao od euforije a uzrok nesanice je pobjeda, a volim da pobjeđujem”.

Osvrnuo se futsaler Salinesa i na to šta planira od nastavka svoje karijere, odnosno koji su njegovi glavni ciljevi u budućnosti i u sadašnjosti sa trenutnim timom.

“Za sada idem korak po korak. Treniram jako, profesionalno i posvećen sam ovome što radim. Okružen sam stručnjacima od kojih svaki dan nešto novo naučim. Za sada, želja mi je da me posluži zdravlje i da pružim što bolje partije u dresu Salinesa. Naravno, treniram sa ambicijama, a to su da postanem prvak sa klubom i to bi najviše volio da se desi u budućnosti”.

salines tuzla
Foto: FC Salines Tuzla City/Facebook

Salines je u okviru sedmog kola Premijer lige Bosne i Hercegovine savladao Bosnu sa 7:3, na parketu sportske dvorane “Mejdan” koju obje ekipe djele i Beganović je ispričao kako je on vidio tok tog derbija.

“U tri dana smo imali dva derbija i oba smo odigrali na vrhunskom nivou. Svi znamo da je teško odigrati dvije veoma zahtjevne utakmice na istom nivou, posebno kada su vam protivnici Mostar SG, a nakon toga i gradski rival Bosna”kazao je Osman pa nastavio:

“Gradski derbi uvijek ima svoju težinu i tu nije bitna ni trenutna forma ni stanje na tabeli, tu glavnu ulogu igraju želja, volja i psihička pripremljenost za tu utakmicu. Ušli smo jako ozbiljno, čvrsto i od prvog sudijskog zvižduka smo znali šta želimo, a to je tri boda i ništa drugo”.

https://www.facebook.com/salines/posts/411411257176157

Prema futsaleru tuzlanskog Salinesa jedan od glavnih razloga za visoku pobjedu njegovog tima je taj što su odlično otvorili susret i u istom ritmu nastavili tokom čitavog susreta.

“Utakmicu smo otvorili odlično, na vrijeme poveli i do kraja poluvremena napravili lijepu prednost za odlazak na odmor. Povećali smo prednost odmah na početku drugog poluvremena i dali do znanja da posustajanja i neke drame oko konačnog pobjednika neće biti”rekao je naš sagovornik, pa nastavio:

“Zatim smo rutinski utakmicu priveli kraju i upisali jako važna tri boda, kako zbog stanja tabeli tako i zbog našeg psihičkog stanja za dalji tok prvenstva. Reći ću još da nikome nije lako dati sedam golova i zbog toga sam ponosan na svoju ekipu”.

Salines
Foto: MeridianSportBH

Osman Beganović se dotakao činjenice da je Salines ove sezone jedna potpuno nova ekipa i da ih je na kraju prošle dosta igrača napustilo. To je sve rezultovalo tim da je njegov tim trebao određeno vrijeme da se uigra.

“Ovo je nova ekipa Salinesa, svima nam je trebalo vremena da se naviknemo jedni na druge. Neki smo tek dva do tri mjeseca zajedno. U početku smo kuburili sa povredama i dosta nas nije treniralo zajedno i nismo mogli da sprovedemo ono zamišljeno sa treninga na utakmicu, a isto tako je uvijek neko nedostajao”prisjetio se Beganović i još dodatno pojasnio:

“Svaki šraf je potreban mašini za rad i svaki ima svoju ulogu. Mislim da nam forma polako ide uzlaznom putanjom i očekujem sve bolje i bolje utakmice, a samim tim i pozitivne rezultate”.

salines
Foto: FC Salines Tuzla City/Facebook

Za kraj intervjua Beganović se dotakao očekivanja od nastavka tekuće sezone, ali i od toga šta mogu da urade u predstojećem Kupu Bosne i Hercegovine.

“Moje lično očekivanje je da na kraju sezone igramo završnicu plej-ofa. Što se tiče Kupa Bosne i Hercegovine očekujem da doguramo što dalje, a što da ne i do samog kraja”zaključio je Beganović.

Salines će u okviru osmog kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u futsalu igrati protiv Brotnja u gostima gdje će pokušati prenijeti dobru formu sa svog terena na protivnički.

Piše: Bojan Đurđević

Postavi odgovor