Foto: REUTERS/Bryn Lennon

Poslije velike drame viđene danas u Azerbejdžanu, Serđio Perez je ostvario prvu pobjedu u Red Bulu, a iza njega su ostali senzacionalni Sebastijan Fetel i Pjer Gasli. Maks Verstapen je vodio do pet krugova prije kraja kada mu je pukla guma, te je morao odustati, a Luis Hamilton je izletio sa staze u predzadnjem krugu.

Izuzetno zanimljiva trka desila se danas u glavnom gradu Azerbejdžana, a Maks Verstapen je do pet krugova prije kraja imao sve u svojim rukama, međutim tada mu je pukla guma, te je ostao bez “već upisanih” 25 bodova u Bakuu. Slično se desilo i Luisu Hamiltonu koji je u pretposljednjem krugu pogriješio i izletio sa staze.

Nakon što je u kvalifikacijama završio treći, Verstapen je veoma brzo na stazi prestigao Šarla Leklera i tako se pozicionirao iza Hamiltona koji je takođe bez ikakvih problema izašao na kraj sa Monačaninom u bolidu Ferarija u uvodnim krugovima trke.

Činilo se da se ključan trenutak desio danas u 12. krugu kada je Hamilton otišao na zamjenu pneumatika sa vodeće pozicije, a zbog kiksa tima, ostao je u boksu dvije sekunde duže nego što je bilo planirano. To su iskoristila oba vozača Red Bula koja su u naredna dva kruga takođe mijenjali gume i tako preskočili Britanca. Posebno je veliki posao napravio Serđio Perez pošto je već na startu nadoknadio dvije pozicije, a nije imao problema ni da prestigne Leklera.

Perez, Perez pobijedio u Azerbejdžanu! Verstapenu pukla guma pet krugova prije kraja, Hamilton izletio sa staze
foto: REUTERS/Anton Vaganov

Sve do 31. kruga nije viđeno nikakvo veće uzbuđenje na pisti. Verstapen i Perez su u laganom ritmu držali vodeće pozicije sa dobrim odstojanjem u odnosu na Hamiltona, da bi tada pukla zadnja guma Lensa Strola koji se pri brzini od 320km/h zapucao u zid što je dovelo do izlaska sigurnosnog vozila.

To je najviše godilo ni manje ni više, nego Strolovom timskom kolegi Sebastijanu Fetelu koji je posljednji mijenjao gume, te je imao svježiju komponentu u odnosu na sve ostale. Četvorostruki svjetski šampion je odmah po nastavku trke prestigao Leklera i Pjera Gaslija, te se našao na odličnom četvrtom mjestu 14 krugova prije kraja.

Iako je Hamilton vršio pritisak na Pereza u borbi za drugo mjesto, sve je ukazivalo da promjene u plasmanu neće biti i da će Verstapen slaviti, a pomenuti dvojac završiti na postolju, međutim to nije bio slučaj. Pet krugova prije kraja, Holanđanina je zadesila identična sudbina kao Strola, pukla mu je zadnja guma i morao je odustati i tako izgubiti “već zarađenu” pobjedu.

Poslije Verstapenovog incidenta, uslijedila su tri kruga vožnje iza sigurnosnog vozila, da bi tada direkcija trke odlučila da istakne crvene zastave i pošalje sve vozače u pit lejn radi dodatne bezbjednosti. Skoro 20 minuta su svi čekali nastavak kako bi okončali dug dan i posljednja dva kruga u Azerbejdžanu, što se na kraju i desilo.

Restart trke je donio novu dramu. Hamilton je u prvoj krivini napao Pereza, međutim bio je previše agresivan i izletio je sa staze, te tako omogućio Meksikancu da dođe do prvog trijumfa u Red Bulu, a drugog u karijeri.

Izuzetno drugo mjesto je ostvario Fetel, a treći je bio Gasli koji je takođe iskoristio sve greške vozača ispred sebe. Lekler je završio četvrti, Lando Noris peti, dok je Fernando Alonso završio na šestoj poziciji. U bodovima su se još našli Juki Tsuonda, Karlos Sainc, Danijel Rikardo i Kimi Raikonen.

Užasnu nedjelju je imao i drugi vozač Mercedesa Valteri Botas pošto je bio tek na 12. mjestu, što je puno slabije od onoga što se očekivalo.

Perez, Perez pobijedio u Azerbejdžanu! Verstapenu pukla guma pet krugova prije kraja, Hamilton izletio sa staze
Foto: XXSTRINGERXX xxxxx/Reuters

Poredak vozača nakon šest trka u šampionatu svijeta:

Maks Verstapen – 105
Luis Hamilton – 101
Serđio Perez – 69
Lando Noris – 66
Šarl Lekler – 52

Poredak konstruktora:

Red Bul – 174
Mercedes – 148
Ferari – 94
Meklaren – 92
Alfa Tauri – 39

Sedma trka u sezoni biće vožena za dvije sedmice u Francuskoj.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime