REUTERS/Dan Mullan

Danci su pobjedom od 2:1 nad Česima u Bakuu ostvarili plasman u polufinale Evropskog prvenstva. 

Već u petoj minuti, iz prve prilike na utakmici, Danci su došli do prednosti. Jens Striger Larsen ubacio je loptu iz kornera, a Tomas Delaini je ostao nečuvan na 11 metara udaljenosti od gola, te glavom loptu proslijedio u mrežu. 


U 12. minuti Patrik Šik odigrao je dupli pas s Vladimirom Coufalom, a potom predriblao Joakima Melea i šutirao ka golu, ali je Andreas Kristensen promijenio smjer lopte i poslao je u korner. Minutu poslije Pjer-emil Hojbjerg poslao je dug pas preko cijele polovine za Mikela Damsgarda kojem u jedan na jedan situaciji Tomaš Vaclik brani pokušaj da poveća prednost svog tima. 

U 22. minuti Lukas Mazopust povukao je loptu kroz sredinu terena, a onda je proslijedio do Tomaša Holeša kojem Šmajhel brani pokušaj u jedan na jedan situaciji. Sedam minuta prije odmora Damsgard je imao puno prostora na desnoj strani terena, te je unio loptu u šesnaesterac i potom snažno šutirao, ali je njegov udarac zaustavio Vaclik. 

Četiri minuta poslije Danci povećavaju prednost. Janik Vestergard probio je dvije linije dodavanjem za Melea koji je ubacio loptu ka Dolbergu koji s tri metra udaljenosti šalje loptu u praznu mrežu. 


U prvoj minuti nastavka Mihael Krmenčik je snažno šutirao s 25 metara odmah po ulasku u igru, a Šmajhel nije ni razmišljao o hvatanju lopte koja je išla ravno u njega, već je istu odbio daleko od šesnaesterca, a tri minute poslije rezultat je promijenjen. Coufal je ubacio loptu u šesnaesterac s poludistance, a Patrik Šik je istu iz prvog dodira proslijedio u donji lijevi ugao Šmajhelovog gola. 


20 minuta prije kraja Polsen je povukao loptu kroz sredinu i prizemnim udarcam gađao lijevu stranu gola, a to je zaustavio Vaclik. Ista situacija desila se i osam minuta poslije, samo što je ovaj put napadač šutirao po visini. Česi su do kraja pokušavali preskakanjem igre doći do prilika, ali pretjerana nervoza na kraju je rezultirala samo žutim kartonima za Krmenčika i Kalaša, te su Danci s konačnih 2:1 ostvarili plasman u polufinale.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime