Printscreen

Fudbalska reprezentacija Indije nikada nije učestvovala na Svjetskom prvenstvu, a zanimljivo je da su 1950. godine odbili da idu put Brazila jer su smatrali da to takmičenje nije važno.

Na Svjetskom prvenstvu učestvuju 32 reprezentacije, a u kvalifikacijama se takmiči njih 211. Naravno za veliki broj tih država se i prije početka kvalifikacija zna da je potrebno ogromno čudo da dođu na završni turnir i nikada ranije nisu otišle na Mondijal. Jedna od država čija se zastava nikada nije vijorila na svečanom otvaranju je Indija. To je selekcija koja se četiri puta plasirala na Olimpijske igre i 1956. godine su u Melburnu osvojili četvrto mjesto, a 1948. godine u Londonu su privukli dosta pažnje jer su bez kopački, bosi ili u čarapama izgubili 2:1 od jake Francuske.

Prvenstvo svijeta u Brazilu bilo je prvo nakon Drugog svjetskog rata i takmičenje se u Evropi nije moglo održati zbog ogromnih razaranja. Tako je Svjetska fudbalska federacija (FIFA) odlučila da domaćinstvo ustupi Brazilu, ali su onda nastali problemi oko učesnika. Njemačkoj i Japanu je bilo zabranjeno, Engleska je otišla kao najbolja na turniru u Velikoj Britaniji, a Škotska kao drugoplasirana je odustala. Predsjednik njihovog Saveza Džordž Graham rekao da će otići u Brazil samo kao najbolji u Britaniji, ali pošto su bili drugi, nisu otišli, iako su imali pravo.

Zatim su odustali Turci zbog velikih troškova puta, iako je FIFA pristala da plati određeni dio, a Italija kao svjetski šampion je pristala na put, jer im je FIFA obećala da će platiti sve troškove. Uslijedilo je i odustajanje Francuske zbog ogromne udaljenosti gradova u Brazilu, a umjesto njih je otišla Jugoslavija. Nakon toga FIFA je poslala pozivnice Portugalu i Irskoj, ali su i oni odbili učešće.

Indijcima, Priča o Indijcima koji su propustili Svjetsko prvenstvo, jer im nije bilo važno
Printscreen

U Aziji u kvalifikacijama su trebali učestvovati Filipini, Indonezija, Burma i Indija, a pošto su prve tri države odustale, Indija je dobila pravo da se takmiči. Danas je vjerovanje da oni na to prvenstvo nisu otišli jer im je bilo zabranjeno da igraju bosi, ali to nije tačno. Prema riječima jednog od tadašnjih reprezentativaca Sailen Mana za indijski “Sports Illustrated oni nisu imali predstavu o važnosti Svjetskog prvenstva, jer su za njih Olimpijske igre bile najbitnije. Pored toga problem je bio što su oni u domaćem prvenstvu igrali utakmice po 70. minuta, a tu je bio i dug put do Brazila.

Njegov saigrač i posljednji živi reprezentativac iz tog perioda Ahmed Kan je rekao pred Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine da bi učešće Indije 1950. godine na Mondijalu imalo ogroman uticaj na fudbal u toj zemlji i vjerovatno bi sada bio na puno većem nivou.

Indija je inače četiri puta učestvovala na Olimpijskim igrama, a na onim u Melburnu 1956. godine gdje su bili četvrti, su doživjeli i najveći poraz u istoriji i to od Jugoslavije sa 10:1. Na Kupu Azije su učestvovali samo četiri puta, a posljednji put 2019. godine kada su bili sedamnaesti. Pokušavali su Indijci dovođenjem imena poput Alesandra del Piera, Roberta Piresa, Dijega Forlana, Davida Trezegea, Adrijana Mutua, Nikolasa Anelke i mnogih drugih da poboljšaju kvalitet lige i privuku što više ljudi u fudbal, ali to im veoma teško ide.

Piše: Dejan Jovičić

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime