Foto: Reuters / TONY GENTILE

Tokom sezone 2014/15, italijanski napadač Luka Toni postao je najstariji najbolji strijelac Serije A, postigavši 22 gola za Veronu u periodu kada je imao punih 37 i bio pred 38. godinom svog života. Skinuti kapu i pokloniti se “Tonigolu“.

Što se nadamo da ćemo postići do 38. godine? Za većinu nas ideja približavanju broju 40, izaziva malo više od želje za konsolidacijom gubitaka iz prošlosti. Navršavanje 38 godina nije vrijeme za postavljanje i postizanje novih ciljeva; očajnički je cilj zadržati postojanost, dostojanstvo i kosu.

U dobu od 38 godina starosti, sa puno kose na glavi, Toni je postao najstariji igrač koji je zasjeo na vrh liste strijelaca popularnog “Kalča“.

Bio je to nevjerovatan podvig, sklop vještine, dugovječnosti, te bivajući bolji od ostalih 38-godišnjaka koji su polako propadali sa ivice zastarjelosti. Tonijeva slavna sezona na kraju, velika je inspiracija svima.

Prvo osvajanje liste strijelaca, iliti popularne “Kapokanonjere“

Fudbalska sezona 2005/06 bila je dobra za popularnog “Tonigola“. Igrajući u to vrijeme za Fiorentinu, veliki napadač pojavljivao se u svakoj utakmici Serije A, postigavši 31 gol i prvi put u karijeri stekavši titulu “Kapokanonjere“, u slobodnom prevodu najbolji strijelac lige.

Toni, Prozor u prošlost: Priča o ubitačnom golgeterskom njuhu velikog Tonigola
Foto: Printscreen

Nije samo bio na vrhu strijelaca u italijanskom fudbalu, broj od 31 gola bio je veći od bilo kojeg drugog igrača u evropskoj prvoj ligi, a povodom toga dobio je i evropsku Zlatnu kopačku.

Istog je ljeta sa reprezentacijom Italije osvojio Svjetsko prvenstvo. U tom je trenutku Toni imao 29 godina. Čak i za zrelog muškarca sa dječjim tenom i robusnom kosom, moglo bi se očekivati da dostiže vrhunac, možda sa jednom nogom u penziji.

Stvari sigurno ne bi išle mnogo bolje za napadača koji se približio tridesetima. Iako Toni ne bi nastupio na narednom Svjetskom prvenstvu za Italiju, golgeterski dodir ga nije napustio (ni do kraja karijere).

Toni, Prozor u prošlost: Priča o ubitačnom golgeterskom njuhu velikog Tonigola
Foto: Printscreen

Dvije godine kasnije, tada već 31-godišnjak, bio je najbolji strijelac i u Bundesligi i u Kupu UEFA-e sa Bajernom iz Minhena. Cijela fudbalska Evropa ga je obilježila kao “pomahnitalog Italijana“, a ja se samo mogu usaglasiti sa tom konstatacijom. “Tonigol“ je bio zastrašujući.

Divlje godine

Iako je Tonijevo postizanje golova sa Fiorentinom i Bajernom bilo impresivno, to još uvijek nije bilo prkošenje nauci i fizici. Lovac od dva metra, sa snažnim nogama i još jačom glavom, Luka je posjedovao atribute za igru u poodmakloj dobi; za njega je izvrsnost u 31. godini bila gotovo uobičajna stvar.

Međutim, nakon te blistave prve sezone u Bavariji vrijeme je počelo da čini svoje.

Toni, Prozor u prošlost: Priča o ubitačnom golgeterskom njuhu velikog Tonigola
Foto: Printscreen

Između 2009. i 2013. godine, dok je Toni sa svježih 32 postao škripavih 36, stopa postignutih golova se postepeno smanjivala.

Roma: 5 golova. Đenova: 3 gola. Juventus: 2 gola. Al Nasr: 3 gola. Čak i u ljubičastom dresu Fiorentine, 35-godišnji Luka pronašao je mrežu skromnih osam puta u 27 prvenstvenih utakmica.

Tonijeve rane-do-sredine tridesete mogle bi se opisati kao nespektakularne, ali vrlo dostojanstvene.

… ali ona se nešto promijenilo u njemu, kliknula je zvijer u “Tonigolu“.

Najstariji “Kapokanonjere”

Kad je Toni, star 36 godina, potpisao za novopromovisanu Veronu u julu 2013. godine, malo je ko očekivao da će biti puno više od timskog igrača.

Klub je već imao pouzdanog golgetera u obliku Danielea Kakije, a čini se da je Tonijev dolazak više bio ulaganje u atmosferu svlačionice, nego li u sposobnost na terenu.

Međutim, za samog Tonija prelazak u manji klub predstavljao je promjenu u ličnoj filozofiji.

Toliko sam zaradio u svojoj karijeri, da više ne igram za novac“ – rekao je on za lokalne medije u avgustu 2013. godine.

Njegova nova motivacija? Biti glavni junak, ključna figura, vodeći čovjek… Za svoj novi tim. Lukin povratak u formu bio je jednako spektakularan koliko i neočekivan. Tokom sezone 2013/14 napadač je postigao 20 golova i pomogao Veroni da dođe do nevjerovatnog 10. mjesta na tabeli.

(Pogledati video na početku teksta, da se uvjerite u golgetersko zvjerstvo ovog sjajnog centarfora).

Toni, Prozor u prošlost: Priča o ubitačnom golgeterskom njuhu velikog Tonigola
Foto: Printscreen

Bio je to njegov najveći golgeterski učinak u šest godina.

Sljedeće sezone, sa svojih 37 godina, prošao je još bolje. Sa 22 gola u sezoni, uključujući gol posljednjeg vikenda protiv bivšeg kluba, Juventusa, Toni je bio na vrhu liste strijelaca Serije A zajedno sa Interovim Maurom Ikardijem.

Punih devet godina nakon što je sa Fiorentinom osvojio naslov “Kapokanonjere“, Toni je to ponovio, postavši najstariji igrač u istoriji Serije A koji je to učinio.

Vođa

Toni vjerovatno i sada želi da je tada i tamo završio karijeru. Slučajno je odigrao još jednu sezonu u Veroni u kojoj je klub završio na dnu i ispao.

Bilo je ipak neke utjehe, tokom posljednje domaće utakmice Verone u sezoni 2015/16, opet protiv Juventusa, Luka je postigao 324. i posljednji gol u karijeri, odlazeći sa terena uz ovacije.

Po odlasku u penziju, “Tonigola“ su italijanski mediji označili kao “posljednjeg velikog talijanskog centarfora“.

Naravno, njegova ljubičasta “mrlja“ u kasnoj eri karijere možda se neće činiti toliko važnom u kontekstu Serije A, jer je dosta igrača poput Paola Maldinija, Andree Pirlo, Frančeska Totija, itd., odigralo dobro u tridesetima na najvišem fudbalskom nivou.

Međutim, dok legende poput Totija uopšteno vide kako im se vrijeme igranja smanjuje sa godinama koje su napredovale, preuzimajući ulogu negdje između igrača i veleposlanika na terenu, Tonijev doprinos ostao je značajan.

Čak i nakon šest sezona navodnog pada forme, napadač je uspio rešetati golove bez obzira na sentimentalni pogled ili status na terenu.

Drugim riječima, ostvarila se Tonijeva želja da postane glavni lik i vođa sa 38 godina.

Toni, Prozor u prošlost: Priča o ubitačnom golgeterskom njuhu velikog Tonigola
Foto: Printscreen

Navijačima Fiorentine, navijačima Verone, fudbalerima u trideset i nekoj godini koji misle da je vrijeme da prestanu sanjati, on ostaje inspiracija. Bio je kao sjajno vino, star i još spreman da zadivi. Veteran ubitačnog njuha za gol.

Piše: Aleksandar Saradžić

Skini MERIDIANSPORTBH APLIKACIJU i budi u toku sa svim sportskim vijestima!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime