Foto: Igokea/Nikola Vuruna

Nakon nedolaska Igokee, Borca i Sparsa na fajnal for, Široki je juče proglašen za šampiona Bosne i Hercegovine. Vuk Radivojević, sportski direktor Igokee, komentarisao je ovu situaciju za “ATV”.

On je kao glavnog krivca istakao Amera Čolana, generalnog sekretara Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine.

“Tražićemo poništenje odluke da se titula dodijeli ekipi Širokog Brijega i smjenu generalnog sekretara Amera Čolana, ali i svih koji su ga podržali. Čolan je glavni krivac za skandal koji se desio i vrijeme je da se njegovoj samovolji, koja traje već duži period, stane u kraj. Od košarke je napravio cirkus. Ponovo je pokazao da nema poštovanja prema klubovima, ali ni prema predsjedniku KS BiH i članovima Upravnog odbora KS BiH. On je na svoju ruku napravio čitavu ujdurmu u Širokom Brijegu. Nije obavijestio nikoga, ni predsjednika KS BiH, ni članove Upravnog odbora KS BiH. Napravio je skandal koji do sada nije viđen na ovdašnjim terenima i o tome sada bruji region. To dovoljno govori o njegovim interesima za košarku u Bosni i Hercegovini, do sada je pokazivao samovolju, a od juče i veliki bezobrazluk.

Mi smo svoj kvalitet na terenu pokazali u Ligi 6 i tokom čitave naše sezone. Ostvarili smo svih deset pobjeda u Ligi 6 i uvjeren sam da bi bez problema osvojili titulu. Međutim, odlučili smo da podržimo ostale klubove i da stanemo u zaštitu svih igrača. Sem toga, nije ni malo fer i sportski da se nakon deset odigranih kola, igra završni turnir i da dvije utakmice odlučuju o tituli. To se nigdje ne radi. Sa druge strane, sezona je bila preduga, umor je uzeo svoj danak i mora da se vodi računa o tome. Mora da se pokaže ljudskost. Igrači moraju da budu zaštićeni, a ne da zbog samovolje generalnog sekretara rizikuju svoje karijere. Niko nije vrijedan zdravlja igrača. Na kraju krajeva, u našim redovima ima nekoliko reprezentativaca BiH. Ista je stvar i sa ostalim klubovima. Šta da se neko od njih povrijedio i da ih je selektor izgubio na duži period? To dovoljno govori o tome koliko pojedinci brinu za košarku u BiH” – rekao je Radivojević, pa nastavio:

“Siguran sam da košarkaši Širokog Brijega kao sportisti ne mogu da se raduju tituli koja im je dodijeljena na ovaj način. Meni je žao tih momaka, zato što im je rečeno da budu dio predstave generalnog sekretara KS BiH. Uručen im je šampionski pehar, a u duelima sa Igokeom, Borcem i Sparsom tokom Lige 6 upisali su svih šest poraza. Od nas su dva dana prije ovog cirkusa izgubili 34 razlike na svom terenu, a trofej i medalje koje su primili samo su stavili mrlju na njihove karijere i sportski put”.

Podsjećamo, predsjednik Širokog Igor Jelčić se prije nekoliko dana oglasio povodom novonastale situacije.

Opširnu rekapitulaciju regularnog dijela sezone u Ligi BiH možete pročitati ovdje.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime