Rakočević za MeridianSportBH: "Ovi momci su heroji, ostavili su srce na terenu"

Košarkaši Srbije izgubili su u finalu Svjetskog prvenstva od Njemačke rezultatom 83:77, a odmah nakon meča nekadašnji reprezentacivac Igor Rakočević je govorio u intervjuu za MeridianSportBH.

Legendarni Igor Rakočević, koji je bio član generacije koja se 2002. godine popela na svjetski tron, smatra da je Srbija svojom igrom tokom čitavog prvenstva zaslužila da se okiti zlatnim odličjem, ali je istakao i igru Njemačke, koja je bila sjajna tokom čitavog Mundobasketa.

“Velika šteta što nismo osvojili. Do te mjere smo bili dobri na ovom prvenstvu da smo itekako zaslužili zlatnu medalju. Ali, Njemačka, koja je bez poraza, fantastičnom igrom su ovo zaslužili. Tako da, ovo je sve stajalo u jednu loptu. Da smo imali više sreće u drugom poluvremenu, ona trojka Gudurića iz ugla da je ušla, možda bi osvojili prvenstvo. Ali, svakako smo imali i dosta sreće u prvom poluvremenu, kada smo pogodili one tri trojke od tablu. Što se mene tiče, reprezentacija Njemačke i naša reprezentacija su pokazale ubjedljivo najbolju košarku na cijelom prvenstvu i to za tri klase iznad svih ostalih. Ovi momci koji su igrali su zaista heroji, ostavili su srce na terenu i ja zaista odavno nisam vidio da ovako neka reprezentacija igra dobro kao što igra naša” – rekao je Igor Rakočević za naš portal, pa je nastavio:

“Imamo svijetlu budućnost, pojavili su se neki novi klinci koji će nositi reprezentaciju u budućnosti, kao što su Jović i neki drugi igrači. Bukvalno su svi svaku utakmicu dali neki doprinos. Ostaje znak pitanja da li nam se povrijedio Dobrić, koji je bio izrazito bitan u odbrani i nekim utrčavanjima na ‘backdoor’. Da li bi bilo bolje i da li bi dobili ovu utakmicu… Ali svakako za mene ovi momci su heroji i idemo na Olimpijske igre, što je najvažnije, i svaka im čast”.

Mnogi su uoči finala smatrali da je SAD prikladniji protivnik za Srbiju i da bi u tom slučaju vjerovatno i osvojili toliko željeno zlato, sa čim se slaže i Rakočević.

“Bez ikakve dileme. Amerikanci mogu samo na neku jurnjavu i individualni kvalitet da pobjeđuju utakmice, što pokazuje i ovo prvenstvo gdje su izgubili tri utakmice. Njih kad uvedeš u evropski način igre i uz FIBA pravila, oni ako nemaju drim tim kao što je bio sa Lebronom Džejmsom i Kobijem Brajantom i drugim igrači, oni tu u većini slučaja nemaju šta da kažu” – kazao je naš sagovornik.

srbija 3
Foto: Starsport

Isto tako, mnogi su osporavali Srbiju, a posebno Svetislava Pešića. Rakočević se osvrnuo na posao koji je sjajno odradio tokom Mundobasketa.

“Znate šta, Pešić je jedan jako iskusan trener i njemu je trebalo i malo vremena da dovede ekipu u red i da se uloge iskistališu. To je jako bitno za ekipu i on to savršeno dobro radi. Ja sam mu poslao poruku uoči finala i čestitao sam mu te se bukvalno vidi vrlo, vrlo slična strategija i cijeli koncept kao 2001. i 2002. godine kad smo osvojili dva zlata. To je izraziti pritisak na loptu, što je Avramović odradio, koji je ovo prvenstvo igrao nevjerovatno. Momak je bukvalno heroj. Onda, presing cijelog terena, kontrola igre, krupniji igrači na spoljnim pozicijama. Mislim da je naša taktika i igra na svim utakmicama bila jako dobra, izuzev tih nekih desetak minuta protiv Italije” – rekao je Rakočević.

Upitali smo ga kolika je sličnost između one reprezentacije iz 2002. godine, čiji je i Rakočević bio dio, sa ovom reprezentacijom Srbije danas.

“Jako, jako liči, mada smo mi tamo u grupi imali dva poraza. Nismo možda imali tako iskristalisane uloge sve do zadnjih par utakmica, do eliminatornog dijela. Ali, ova ekipa je od prvog momenta izgledala fenomenalno. Ja bih zaista predložio svim trenerima i svim košarkaškim juniorima, početnicima, da gledaju ove naše utakmice, jer stvarno mnogo može da se nauči. Nisu nas smatrali za favorite. Naše podneblje, odnosno naša medijska javnost nas je isto otpisala u neku ruku, kao i ljudi koji nas prate. Ja to razumijem, nisu nam igrali tri možda najbolja igrača, uz Bogdana i još nekih tu igrača koji su tu, ali treba da budemo svjesni da su i ostale reprezentacije bile itekako oslabljene i ne znam da li ima ijedna reprezentacija koja je igrala sa svim igračima. Tako da, to je samo bilo prividno i ovaj sistem takmičenja kao što je Svjetsko prvenstvo, gdje sve staje u četvrtfinalnu utakmicu, je jako nezgodan i dobar za neke ekipe, ali i loš. Bukvalno, jedna velika pobjeda i ti si već u četiri ekipe. Tako da, ja sam jako, jako zadovoljan i pun sam emocija i iz sveg srca im čestitam” – kazao je Rakočević za kraj.

Pripremili: Ivan Vuković i Dejan Jovičić

Postavi odgovor