Foto: worldtour.fiba3x3.com

Četvorica basketaša iz Srbije trenutno se nalaze među najboljih pet na svijetu na FIBA rang listi, a jedan od njih je i Aleksandar Ratkov koji je za MeridianSportBH pričao o pripremama za Olimpijske igre, srpskom basketu i kako je on tu završio. 

Reprezentacija Srbije u basketu 3×3 je među prvima izborila nastup na Olimpijske igre zahvaljujći plasmanu na rang listi i sada selektori imaju slatku muku da izaberu najbolju četvoricu, a Ratkov ističe da koga god izaberu cilj je isti. 

Na pripremnom turniru reprezentacija u Novom Sadu pored deset inostranih ekipa, igrale su i dvije ekipe Srbije jer trenutno je osam igrača koji su kandidati za učešće na Olimpijskim igrama. Bio sam dio ekipe koja je uzela prvo mjesto na turniru zajedno sa Mihailom Vasićem, Dušanom Bulutom i Dejanom Majstorovićem. Još se ne zna koji igrači će biti u sastavu ekipe tako da treneri eksperimentišu sa sastavima ekipa. Jedno je sigurno, da koja god četvorica igrača budu predstavljala našu zemlju neće biti nezasluženo, a cilj je uvijek isti, zlatna medalja” – izjavio je Ratkov. 

On je kazao da svi oni znaju da se izbore sa tim pritiskom da se od njih očekuje samo zlato i da je glavni razlog popularnosti ovog sporta to što se igra na svakom koraku, uz poznati srpski inat za dokazivanjem. 

S obzirom da su srpske ekipe posljednjih godina u samom vrhu svjetskog basketa mislim da smo se navikli na pritisak i breme favorita i da znamo kako da se izborimo sa istim” – rekao je Aleksandar i dodaje:

Mislim da je za to zaslužna činjenica da se u Srbiji basket igra na svakom koraku od malih nogu. Smatram da su želja za nadmetanjem, dokazivanjem i pobjedom u kombinaciji sa čuvenim srpskim inatom glavni uzrok što u završnicama većine turnira imamo srpske predstavnike“.

Liman je trenutno vodeća ekipa na svjetskoj rang listi i ove godine su osvojili prvo mjesto u Sremskoj Mitrovici i treće u Dohi. 

Što se tiče turnira u Dohi zadovoljan sam rezultatom s obzirom na peh koji smo imali u prvoj utakmici gdje se Stefan Kojić povrijedio i da smo ostatak turnira morali da igramo bez izmjene. Poslije više od godinu dana bez turnira po Srbiji bilo je sjajno nastupiti u Sremskoj Mitrovici i osvojiti prvo mjesto pored konkurencije koja je bila na nivou master turnira” – dodao je Ratkov.

Zatim se osvrnuo na prošlu godinu i pandemiju virusa korona koja je sve poremetila. 

Kao i u svim sferama života, virus korona je mnogo uticao i na naš sport, koji se odlikuje mnogobrojnim putovanjima te je prošle godine održano svega par turnira. U odnosu na prethodnu godinu to je bio veliki šok za nas. Što se tiče održavanja forme dovijali smo se na mnoge načine i nekako smo uspjeli da dočekamo turnire koliko toliko fizički spremni. Što se tiče putovanja, vremenom smo se navikli na mnogobrojna testiranja i restriktivne mjere na samim turnirima, tako da je to postala naša svakodnevica” – izjavio je on. 

Aleksandar je u razgovoru rekao da je ljeta provodio igrajući basket s drugovima, a kako je 3×3 postajalo sve popularnije odlučio se da krene tim putem. 

Kao i svi košarkaši, ljeta sam provodio igrajući basket sa drugarima na lokalnim terenima i tu se rodila ljubav prema ovoj igri. Na fakultetu sam uvidio da ne mogu da se bavim profesionalno košarkom i da studiram u isto vrijeme, te sam odlučio da se posvetim studijama, ali strast prema basketu nije prestajala. Kako je 3×3 basket postajao sve popularniji i kako su se turniri igrali širom svijeta, 2016. godine kod mene se javila želja da dam šansu ovom sportu, a ujedno i proputujem svijet, ukratko da spojim lijepo i korisno” – istakao je Ratkov.

Ratkov, Aleksandar Ratkov za MeridianSportBH: “Ko god bude predstavljao Srbiju u Tokiju cilj je zlatna medalja”
Foto: worldtour.fiba3x3.com

Kao neko ko živi u Novom Sadu preporučio je svim ljubiteljima prirode da obiđu Dunavski park i Ribarsko ostrvo. 

U Novom Sadu sam od 2011. godine kada sam upisao fakultet i stvarno ga smatram svojim gradom i presrećan sam što živim u njemu. Pored standardnih simbola Novog Sada poput Petrovaradinske tvrđave, Trga Slobode i Štranda, pošto sam ljubitelj prirode preporučio bih ljudima koji prvi put dolaze u Novi Sad da obiđu Dunavski park i Ribarsko ostrvo” – preporučio je on.

Na kraju možemo samo reći da mu želimo puno sreće u daljoj karijeri i što bolji uspjeh Srbije na Olimpijskim igrama. 

Piše: Dejan Jovičić

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime