Foto: Damir Hajdarbašić, www.fkz.ba

Ponekada se u fudbalu dogodi da ekipa koja je objektivno bolja tokom cijele utakmice i koja dominira u gotovo svakoj statističkoj kategoriji na kraju ne ostvari pozitivan rezultat. Jedan od razloga za takve situacije jeste činjenica da je u ovom sportu margina za greške jako niska te da neki individalni kiks, pad koncentracije ili promašen penal jednostavno utiču na krajnji ishod. No, mnogo češće rezultati budu realan proizvod onoga što se događalo na terenu.

Poslije remija na Grbavici između Željezničara i Posušja oba trenera su se složila da je on sasvim zaslužen. i to nisu bile klasične izjave pune klišeja i nepotrebnih floksula već su Edis Mulalić i Goran Granić pokušali objasniti kako je njihova ekipa izgledala na terenu. Međutim, jedno je bilo jasno, a to je činjenica da nijedan nije bio potpuno razočaran.

Željezničar je utkamicu započeo u standardnim sistemima, 1-4-4-2 izvan posjeda te s nekom vrstom 1-4-2-3-1 kada imaju loptu. U prvom poluvremenu je Posušje imalo za cilj odgovoriti na isti način i kopirati postavku domaćina te tako ostaviti malo slobodnog prostora za kreiranje viška. Međutim, gosti su u prvih 45 minuta imali mnogo problema, dva mlada igrača na krilnim pozicijama nisu donijeli ono što se od njih tražilo što je značilo da Željezničar ima lakši zadatak tamo gdje je tokom ovog dijela sezone bio najjači, a to su bočne zone. Ipak, domaćin je bio bez suspendovanog Santosa i još jednom se dokazalo da su njegova brzina i napadanje dubine jako značajni za plave.

remi, Realan remi

Semir Štilić je u takvom odnosu snaga u prvom polvremenu imao dosta slobode u međulinijskom prostoru, pogotovo na lijevoj strani što je uobičajeni standard. Ovu utakmicu nije imao Santosa koji bi čekao njegovo dodavanje i napdao dubinu iza leđa odbrane ili driblingom igrao jedan na jedan sa protivničkim bekom. Sedad Subašić nema karakteristike koje posjeduje Santos i to je bio jedan od razloga zašto domaći nisu bili konkretniji u posljednjoj trećini. Na slici iznad četiri igrača su opteretila desni stranu Posušja što znači da je lijevo Žozef Amoa bio izoliran, a Edin Cocalić je prepoznao pravo vrijeme za dijagonalno dodavanje prema Amoi.

remi, Realan remi

Posušje je često izlazilo u visoki presing na protivnika koji je bio prilično dobro koordiniran, pogotovo u drugom poluvremenu. Situacija sa slike je iz prvog dijela igre, struktura gostiju se sastojala od toga da Gabrijel Boban iskače prema jednom stoperu, Toni Jović je na leđima veznom igraču domaćih, Marko Kraljević sa lijevog krila pravi kretnju prema naprijed i zatvara drugog stopera, a Luka Lučić izlazi prema Marinu Galiću. Na ovaj način je Posušje u nekoliko navrata jednostavno osvajalo loptu, ali je mnogo važnija činjenica da su presingom onemogućavali lagani prelazak domaćih iz prve u drugu fazu terena.

remi, Realan remi

Gosti su s principom kreiranja trokuta na desnom boku pokušavali ugroziti plave i doći u posljednju trećinu odakle bi centaršutem tražili Bobana u šesnaestercu. U ovom slučaju trokut su zatvarali Jović, Ivan Bešlić i Ivan Roca te su s kratkim dodavanjima brzo došli do prilike za ubačaj.

Željezničar je na poluvrijeme zasluženo otišao sa minimalnom prednošću, no bilo je jasno da će u drugom dijelu gosti s izmjenama i promjenom sistema pokušati izboriti barem jedan bod. I to se dogodilo, Luka Begić je zamijenio Kraljevića i odmah unio svježinu i prodornost na lijevoj strani dok je Nikša Šilić priliku dobio umjesto Bešlića i Posušje je prešlo u sistem 1-4-2-3-1 što je uticalo na to da postanu malo kompaktniji i smanje slobodan prostor između linija. Takva promjena je dovela do brojčane ujednačenosti na sredini terena što nije bio slučaj u prvom poluvremenu.

remi, Realan remi

Upravo to se može primijetiti i na slici iznad u kojoj je Posušje u defanzivnoj postavci. Boban zatvara dodavanje prema sredini i pritišće stopera s loptom, Begić i Jović su blizu protivničkih bekova, a dva veznjaka domaćih su dobro markirana. Ispred njih je Štilić također markiran od Zvonimira Begića i figura viška koju je Posušje dobilo na sredini je vrlo vjerovatno bio ključni potez Granića kojim je svoju ekipu sačuvao poraza.

Na kraju neriješen rezultat s kojim i jedni i drugi mogu biti zadovoljni.

Željezničar je pokazao da u ofanzivi izgleda sterilnije ako nedostaje jedan od krilnih igrača, u ovoj utakmici su bili bez Santosa i svih onih vještina koje je pokazao od dolaska na Grbavicu. Također, plavi u zimskoj pauzi moraju pronaći kvalitetnije rješenje na poziciji napadača budući da nedostaje efikasniji učinak trenutne dvojice. Sa druge strane, Posušje je pokazalo da su izuzetno dobro posložena ekipa s trenerom koji ima jasnu ideju kako njegov tim treba izgledati u svakoj utakmici. Uostalom, u posljednja četiri kola nisu zabilježili poraz što je dobar pokazatelj da stvari za njih idu u pravom smjeru.

Piše: Enej Bruk

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime