Renato Sulić
Foto: REUTERS/Mohammed Dabbous (QATAR - Tags: SPORT HANDBALL)

Legendarni pivot hrvatske reprezentacije Renato Sulić u jednom zanimljivom razgovoru za MeridianSportBH govorio je o predstojećem Evropskom prvenstvu u rukometu, o njegovim očekivanjima, o reprezentacijama u regionu, ali i o reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

Smotra najboljih rukometnih selekcija Evrope zvanično će početi danas, a umjesto taktike i završnih dogovora, brojni selektori i dalje se bave prebrojavanjem zaraženih virusom korona.

Pandemija koja nije poštedila ni rukometaše, tema je broj jedan u svim sportskim krugovima, čak i kada razgovarate sa jednim od nekada najboljih pivotmena Evrope.

Renato Sulić, bivši hrvatski reprezentativac koji se okitio svjetskim zlatom i evropskim srebrom, u eksluzivnom razgovoru za MeridianSportBH ne ostavlja mnogo dileme.

“Ja da se nešto pitam, ovo prvenstvo se ne bi ni igralo. Iz nekog razloga će se igrati, a svi znamo da su glavni razlog finansije. Igrači su na ko zna kom mjestu. Za koga se uopšte igra i na koji način? Svi znamo šta znače pripreme sportista, kako fizičke, tako i psihičke pred utakmicu. ” – počeo je Sulić i nastavio:

“Prošlog mjeseca odigrano je Svjetsko prvenstvo za žene i svjedoci smo kakvi su komentari bili nakon tog takmičenja. Euro će se odigrati samo da bi se odigrao, da se negdje zabilježi da su se igrale utakmice. Sa sportske strane, ovo nema nikakvog smisla”.

Sulić, Renato Sulić za MeridianSportBH: “Da se ja pitam ovo prvenstvo se ne bi ni igralo”
Foto: REUTERS/Mohammed Dabbous (QATAR – Tags: SPORT HANDBALL)

Selekcija Hrvatske ovo takmičenje će odigrati u podmlađenom, ali i desetkovanom sastavu s obzirom na nekoliko pozitivnih igrača na koje Horvat, bar u prvim mečevima, neće moći da računa. Bilo kakve prognoze su u ovom trenutku nezahvalne, sa čim se slaže i nekadašnji prvi pivot “Kauboja”.

“Mi uopšte ne znamo ko će igrati. Ko će biti sposoban da igra, ko će i koliko biti spreman. Komentarisati sada utakmicu Hrvatska – Francuska, a neposredno pred meč može se pojaviti još pozitivnih igrača na obje strane, ne znam koliko ima smisla. Šta bilo ko od nas može reći kada je moguće da se utakmice odigravaju bez tri, četiri glavna igrača? I šta očekivati onda od tih mečeva? Tu će se iz dana u dan stvari tako mijenjati, da će svi moliti Boga da  se sve to što prije završi i da se vrate kući. Tako bih ja razmišljao da sam sada na prvenstvu” – krajnje otvoreno je komentarisao Sulić.

Sulić, Renato Sulić za MeridianSportBH: “Da se ja pitam ovo prvenstvo se ne bi ni igralo”
Foto: REUTERS/Mohammed Dabbous (QATAR – Tags: SPORT HANDBALL)

Proslavljeni pivotmen poljske Visle i mađarskog Vesprema osvrnuo se i na proces podmlađivanje reprezentacije Hrvatske.

“Podmlađivati reprezentaciju i sklanjati igrače koji imaju 30,31 godinu je stvarno smiješno i to i vrapci na grani više znaju. Ja lično mislim da za reprezentaciju trebaju igrati najbolji, a ne neki slabiji samo zato što imaju manje godina. Nije ovo do selektora, da se ne shvati pogrešno. Ovo što pričam sada, govorio sam i u prošlosti, dok je moja generacija još igrala. Mi smo tada otpisali pola reprezentacije zato što su imali 29 godina” – govorio je bivši “Kauboj” i nastavio:

“Menadžeri su uzeli dosta toga u svoje ruke i tu više, po mom mišljenju, nije samo u pitanju kvalitet, već neke druge stvari. Oni imaju dogovore sa klubovima, guraju se pojedinici igrači, a sve kako bi se uzeo novac. Umiješali su se u reprezentacije i to podmlađivanje kako ga nazivaju je na kraju samo velika farsa. Iza toga stoje neke druge stvari”.

Sulić, Renato Sulić za MeridianSportBH: “Da se ja pitam ovo prvenstvo se ne bi ni igralo”
Foto: REUTERS/Mohammed Dabbous (Qatar – Tags: SPORT HANDBALL)

Rukometaši Hrvatske “razmazili” su naciju dobrim rezultatima u prethodnom periodu. Iako su problemi sa virusom korona trenutno u prvom planu, od “Kauboja” javnost i na ovom prvenstvu očekuje dobar plasman.

“Trebamo biti realni i prihvatiti činjenicu da ova hrvatska reprezentacija nije ona što je nekada bila. Tu su ostali neki igrači poput Duvnjaka, o čijem kvalitetu ne treba trošiti riječi. Pitanje je ipak koliko on još može dati za ovu reprezentaciju. Kada ode on i još dva tri igrača, šta će biti sa Hrvatskom? Posljednjih 20 godina  slabo se ulaže u rukomet, naročito u domaću ligu. A jaku reprezentaciju ne možete imati bez jake  domaće lige u kojoj se stvaraju igrači koji predstavljaju bazu. Nama postepeno bazu počinju činiti rukometaši koji su se kao igrači formirali van Hrvatske – istakao je Sulić pa dodao:

“Možemo mi pričati i mazati oči javnosti, ali kvalitet lige u Hrvatskoj je u posljednjih 20 godina drastično pao. Nema sistema i sve se svelo na čisti amaterizam osim dva kluba. Dok se te stvari ne promijene, od sporta ne možemo generalno očekivati ono što je nekada bilo. Sve ovo što se sada dešava je produkt prethodnih 20 godina – ulaganja u sport, rada i sistema. Volio bih da se varam, ali…” – iskreno, sa određenom dozom gorčine u glasu pričao je Sulić.

Može li Hrvatska i pored brojnih problema do druge faze takmičenja preko Francuske, Srbije i Ukrajine na ovom Evropskom prvenstvu?

“Opet dolazimo u problem, jer polazimo od toga da je to ona Francuska koja jeste, da je to ona nova kompletna Srbija… Hrvatska ima ime i protivnici uvijek imaju respekta. Uvjeren sam da ćemo proći u drugi krug, ali sad je tu novo pitanje koje se otvara, a to je na koji način i koliko bodova ćeš prenijeti u drugu fazu takmičenja i šta će biti dalje” – kazao je Sulić.

Kada su u pitanju favoriti i bivši hrvatski reprezentativac Skandinavce navodi kao glavne favorite za medalju.

“Oni će dominirati, ali opet je pitanje šta će se dešavati sa ovom ‘boleštinom’ i kako će se razvijati situacija. Mađarska može svima pomrsiti račune. Igrao sam tamo i sa sigurnošću mogu reći da su otišli daleko, daleko ispred nas iz regiona. Mnogo ulažu u sport i ako budu svi zdravi vidim ih kao jedne od favorita za polufinale, a tu je sve otvoreno. Nemaju oni talente kao mi. Ja uvijek kažem da se spoje igrači iz bivše Jugoslavije niko nam ne bi bio ravan, ali oni imaju sistem i vratiće im se to i dobrim rezultatom sigurno. Na ovom ili nekom narednom takmičenju” – komentarisao je nekadašnji pivotmen Vesprema.

Sulić, Renato Sulić za MeridianSportBH: “Da se ja pitam ovo prvenstvo se ne bi ni igralo”
Foto: Scanpix Denmark/John Randeris Hansen via REUTERS

Sve reprezentacije sa prostora bivše Jugoslavije plasirale su se na Euro u Mađarskoj i Slovačkoj. Sulić nam otkriva od koje selekcije iz regiona po njegovom mišljenju možemo najviše očekivati.

“Ja bih u uži krug stavio Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju. Ako ostavimo sa strane sve ove probleme oko virusa korona. Po meni su te tri reprezentacije jednakog kvaliteta, da su u punom sastavu. Svako ima neki svoj stil igre. Slovenci igraju brži rukomet, moraju tako igrati jer im nedostaje malo visine, ali imaju mnogo drugih prednosti. U posljednjih godinu dana, Srbija je sa promjenom selektora i nekih igrača dosta napredovala. Sviđa mi se kako su igraju. Ako me pitate kako bi to izgledalo u međusobnom susretu neke od te tri selekcije, ne bih znao reći. Detalji i sitnice će odlučivati” – iznosi Sulić.

Bosna i Hercegovina je ponovo na velikom takmičenju, bez nekih realnih izgleda za veći iskorak.

“Ogroman uspjeh za ‘Zmajeve’ je ponovni plasman na veliko takmičenje. Najbitnije je da dečki nemaju teret na svojim leđima, u vidu očekivanja i rezultata, pa mogu igrati rasterećeno. Treba biti ponosan na njih i dati im punu podršku, ali i razmišljati šta dalje nakon ovog Eura” – poručio je proslavljeni pivot “Kauboja” Renato Sulić.

Hrvatska će večeras od 20:30h utakmicom protiv Francuske u Segedinu započeti nastup na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj.

Pripremili: Igor Radmanović i Maja Kostović

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime