Sabahudin Saša Vugdalić o Ivici Osimu: "Svaka njegova riječ je bila roman"

Kao što je nažalost svima poznato, prvog maja smo se oprostili od legendarnog Ivice Osima, a jedan od ljudi koji su za MeridianSportBH podijelili svoje uspomene na njega je i Sabahudin Saša Vugdalić.

Na sebi svojstven i originalan način, Sabahudin Saša Vugdalić se sa mnogo emocije oprostio od svog dugogodišnjeg prijatelja, koga je upoznao davne 1968.

“Ivica Osim. Štraus. Moj drug, prijatelj. Dugo, dugo, od daleke 1968, 54 godine. Kao domac u Sarajevu, bio sam sretan kad sam mogao na trening Želje da ga gledam. Prvo me zvao ‘Mali, pa ‘Dugi’, pa ‘Golmane’, pa ‘Hej ti’, a ja njega ‘Bjondi’, ‘Švabo’ i ‘Dobri moj’.

Osim je ljudina, Osim je intelektualac, brižan suprug i otac, Željin Štraus, Partizanov Genije, Misje iz Valensijena, Doktor/Šef u Japanu, Her Osim u Gracu. Moj drug, moj Ivica” – počeo je naš sagovornik.

knjiga zalosti
Privatna arhiva

U istom tonu je nastavio o trenucima kada je saznao za tužnu vijest:

“Njegova Asima javlja da je preminuo prvog maja, pomislih:’Ode drug, veliki, najveći’. Na isti dan kad je nastradao Ajrton Sena, odlaze najveći. Žurim u Grac, u domu Osima…sin Selmir, ćerka Irma i njegova Asima, naša Asa.

Tužno, kažu da sjednem u fotelju, njegovu fotelju…Sjedim, gledam,nema Ivice. Ostajem u Gracu, ispraćaj na stadionu Šturma, suze, knjiga žalosti, muzika. ‘Ima jedna tajna veza’.

Otvorilo se i nebo, minut-dva kiša, i kiša suza. Vozim se nazad, u mislima jedno. Svaka njegova riječ je bila roman/poruka. Sjećam se pune Grbavice i Videotona, SP 1990, Verone i Piksijevih golova za 2:1.

Firence i Argentine, penala, mog druga koji nije htio da ih gleda jer smo trebali pobijediti u regularnom dijelu. Siromašnog Šturma kojeg je doveo do Lige šampipna, pa se izgradio novi stadion sa kojeg ga dostojanstveno ispratiše. Her Osima”.

Osim
Foto: fkzeljezničar

Vugdalić, čovjek koji je prošao sve, životna iskustva je dijelio sa osobama kao što su Indira Gandi, Nelson Mendela i Alojz Mok, a njima rame uz rame stoji veliki Ivica Osim.

“Moj život su ispunile osobe koje sam stavio u svoju ‘Djetelinu sa četiri lista’. Indira Gandi, Nelson Mendela, Alojz Mok, Ivica Osim… Družiti se sa njima, biti njihov drug/oni moji, to je bogatstvo.

‘Dajte i nama jedan dio BiH, gdje možemo da živimo mi normalni kad je već dijelite’, reče Osim. Pametnom dosta, otišao je veliki čovjek tamo gdje ćemo svi mi. Ivica Osim, Štraus sa Grbavice… Ostali smo siromašni za pametnu riječ, misao” – završio je Saša.

Komemoracija, ispraćaj i sahrana Ivice Osima će se održati u subotu u Sarajevu, a Željezničar je danas objavio detaljne informacije o ovim događajima.

Pripremio: Nikola Ignjatić

Postavi odgovor