Damir Sadiković
Foto: Facebook/FK Željezničar

Trenutni fudbaler Kolubare, Damir Sadiković za portal MeridianSportBH govorio je o zanimljivim temama, o FK Željezničar i navijačima, igrama u Mladosti Doboj Kakanj, periodu u Krakoviji, te o prelasku u tim iz Lazerevca. Razgovarali smo i o reprezentaciji Bosne i Hercegovine i dogovorenoj prijateljskoj utakmici BiH sa Rusijom.

Damir Sadiković svoj period u Željezničar dijeli na dva dijela, ali ono što je definitivno jasno jeste da koliko god se ti periodi provedeni u “Želji” razlikovali jedno je isto, a to je definitivno ljubav prema klubu sa “Grbavice”.

“Period u Želji bih podijelio na dva dijela. Prvi dio kada još uvijek nisam bio dovoljno zreo za Željezničar, jer sam bio previše mlad i neiskusan. Utakmice, iskustvo i sve što sam u tom periodu naučio u Željezničaru mi je pomoglo za nastavak moje karijere. Drugi dio je bio puno bolji, tačnije to je bio moj povratak u Željezničar i tada sam bio zreliji i fizički i intelekutalno”rekao je Sadiković na početku razgovora.

Bivši igrač Željezničara je mišljenja da će “Željo” uvijek biti veliki klub, jer iz svoje svakodnevnice i razgovora sa trenutnim saigračima osjeća to poštovanje i veličanje kluba sa “Grbavice”.

“Mislim da će svi igrači i oni koji su igrali i koji nisu igrali reći da je Grbavica posebna i da ima to nešto i kada se samo pojavite na njoj, osjetite tu dušu. Sada kada u razgovoru s nekim u Srbiji spomenem Grbavicu svi kažu da je Grbavica nešto posebno, kao i ljudi, navijači i da se stvarno osjeti ta povezanost između kluba i navijača. Željo je veliki klub i Željo će uvijek biti brend. Baza navijača može biti samo veća kada je u pitanju Željo”mišljenja je nekadašnji zadnji vezni Željezničara.

Iako se pojavila informacija da je Sadiković imao poziv od strane Željezničara za njegov povratak u tim, bivši igrač “Plavih” je to demantovao.

“Niko me nije kontaktirao iz Željezničara da se vratim u tim. Bilo je pokušaja od strane nekih ljudi, to je bilo više ispitivanje da li bih ja to htio i da li ima želje, ali me niko nije kontaktirao sa konkretnom ponudom”otkrio je Sadiković.

Sadiković, Sadiković: “Nije bilo ponude iz Želje, utakmica sa Rusijom nije potrebna BiH”
Foto: NFSBiH

Iako nismo hronološki pričali o klubovima za koje je nastupao, Sadiković je istakao da mu je odlazak u Mladost Doboj Kakanj, bio jedan od najboljih poteza u karijeri.

“Period u Mladosti je bio super i što se tiče igranja i ambijenta. Zaista smo imali sve super uslove i moram reći da je predsjednik Mušija bio zaista korektan. Dosta mladih momaka se trudilo da dođe u Mladost i da tamo pokažu svoj kvalitet i potencijal. Meni je taj period bio super, jer sam ja imao prije toga problem sa registracijom i onda mi je taj period došao super i što se tiče igranja, ali i toga da se vratim i fizički i psihički u takmičarski ritam. Tako da moram reći da je Mladost bila zaista pozitivan korak u mojoj karijeri” prisjetio se Sadiković.

Jedna od vijesti koja je rastužila navijače Željezničara jeste da Sadiković više nije igrač “Želje”, te da prelazi u Krakoviju, to jest u poljski fudbal.

“Moj prelazak u Krakoviju je iznenadio navijače ‘Želje’. Ja sam iskreno bio pozitivno iznenađen klubom i poljskom ligom i stvarno oni su sigurno pet levela iznad Premijer lige BiH. Iznenađen sam bio u svakom smislu što se tiče fudbala i svega i preporučio bih svakom fudbaleru ako ima priliku da ode tamo, jer su im uslovi fenomenalni. Korektni su zaista u svakom smislu i iskreno nikada neću zaboraviti svoju prvu utakmicu protiv Legije u Superkupu i osvajanje trofeja i zaista mi je drago što sam dio njihove istorije”zaključio je Sadiković.

Sadiković je trenutno fudbaler Kolubare iz Lazarevca i za naš portal je otkrio kako je došlo do saradnje, te da mu je bivši fudbaler Zrinjskog najviše pomogao pri prelasku u ovaj tim.

“Moram biti iskreni iz Kolubare su me zvali i čekali razvoj moje situacije sa Krakovijom, jer sam imao malo problema sa raskidom ugovora i to se malo odužilo. Bilo je još poziva, ali ljudi iz Kolubare su zaista bili fer i korektni prema meni i odlučio sam se da dođem u Super ligu Srbije. Nisam igrao šest mjeseci i želio sam da dođem u klub u kojem mogu da budem na onom nivou na kojem sam bio kad sam bio u Želji i da budem vođa ekipe i da imam dosta minuta”rekao je Sadiković pa dodao:

“Miloš Filipović mi je najviše pomogao otkako sam došao i mogu reći da mi je on ovdje najbolji prijatelj i da mi je zaista mnogo pomogao. Naravno tu je i Ante Vukušić, ali i ostali momci su zaista super i prihvatili su me odlično, a atmosfera je pozitivna. Sve ide planiranim tokom i nadam se da će tako ostati”.

Nastup za omladinske selekcije reprezentacije BiH, te nastup za A reprezentaciju BiH je najveći mogući level za Damira Sadikovića u karijeri i to je nešto o čemu je cijeli život sanjao.

“Reprezentacija je najveći mogući level u karijeri i sasvim nevažno što sam imao nastup u prijateljskoj utakmici sa Crnom Gorom. Taj osjećaj kada nosite grb ne možete nikome opisati i zaista mi je drago i bio sam preponosan što sam mogao igrati za svoju državu koju volim i to je definitivno ostvarenje mojih snova. Što se tiče reprezentacije Bosne i Hercegovine ja ću uvijek biti na raspolaganju i uvijek ću svoj maksimum davati”emotivno je kazao Sadiković.

Ni Sadiković nije mogao ostati imun na dogovorenu prijateljsku utakmicu imeđu BiH i Rusije, te je za kraj razgovora za portal MeridianSportBH dao kratak komentar.

“Moram reći da se ne dešavaju pozitivne stvari sada oko reprezentacije. Mislim da nema potrebe da reprezentacija BiH igra utakmicu protiv Rusije i da se naša reprezentacija nalazi u centru pažnje, ali negativnom centru pažnje. Zaključit ću ovo samo sa tim da mislim da nema potrebe da igramo utakmicu protiv reprezentacije Rusije. Ima puno reprezentacija s kojima se mogu odigrati prijateljski susreti u mirnoj i korektnoj atmosferi”rekao je za kraj Sadiković.

Piše: Lejla Šabanović

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime