foto: Damir Hajdarbašić/ www.fkz.ba

Klubovi iz Sarajeva Željezničar, Sarajevo, ORK Bosna i KK Bosna izdali su novo saopštenje povodom lošeg stanja u sportu. 

Oni su sada uporedili koliko gradovi u regiji daju novca svojim klubovima, a koliko se to čini u Sarajevu. Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Dragi sugrađani, prijatelji sporta,

Kao što smo i najavili u našem prethodnom saopštenju danas javnosti želimo predstaviti uporedne podatke iz našeg malog istraživanja o iznosima pomoći koju pojedine lokalne sredine iz BiH i regije pružaju svojim sportskim velikanima.

Napominjemo da smo željeli obuhvatiti veći broj klubova, ali je za određeni broj njih u BiH i regiji bilo nemoguće izdvojiti iznose pomoći sa lokalnog nivoa jer gradski budžeti ne navode pojedinačne iznose u opštim stavkama za podršku sportskim kolektivima. Za podatke iz Sarajeva je bitno naglasiti da obuhvataju period od šest godina u kojem su se na čelu Grada, gradskih opština i Kantona promijenile razne političke opcije ali se do danas prosječni iznosi podrške nisu bitnije mijenjali.

Takođe, a ne manje važno, u pojedinim situacijama, poput slučaja beogradskih klubova, sredstva od višeg nivoa vlasti su čak i bitno veća od gradskih što je potvrdio i Ministar finansija Srbije nedavnom izjavom o prethodnih 10 godina da ‘…se nadam da će građani na osnovu ovih cifara vidjeti koliko država stoji iza ovih klubova i Zvezde i Partizana. Evo gospodo draga, država je uložila preko 130 miliona evra…’

Suprotno ovom primjeru, iznosi koje vrhunski klubovi dobivaju kao pomoć od Vlade FBiH su minorni u poređenju iako i naši klubovi djeluju u sličnom okruženju. Dodatno, BiH timovi su, baš kao i drugi, imali velike gubitke izazvane pandemijskim zabranama. I pored nedavnog, zajedničkog zahtjeva 50 klubova najvišeg ranga takmičenja iz 4 sporta (košarka, rukomet, fudbal/nogomet i odbojka) iz svih Kantona/Županija FBiH za pomoć od Vlade FBiH u saniranju posljedica pandemije virusa korona nismo naišli na razumijevanje kakvo su od svojih Vlada promptno dobili drugi vrhunski klubovi u regiji.

klubovi, Sarajevski klubovi izdali novo saopštenje
Foto: KK Bosna/Facebook

Pomoć i podrška Vlade FBiH vrhunskom spotu i sportskim klubovima u FBiH je proteklih godina u najmanju ruku sramotna dok podrška od Institucija BiH faktički i ne postoji i u njihov, neodgovaran odnos prema vrhunskom sportu i reprezentativnim selekcijama BiH mogli smo se uvjeriti i ovih dana.

Iz uporedne tabele koju ovdje prezentiramo je vidljiv šokantan debalans u iznosima pomoći koju smo, radi lakše uporedbe, konvertovali u KM te dodatno unijeli podatke o godišnjim budžetima i broju stanovnika.

Najvažnija je ipak spoznaja da su, u većini slučajeva, milionska ulaganja tokom proteklih godina donijela izuzetne uspjehe, nastupe u Ligi šampiona, UEFA ligi, košarkaškoj Evroligi te neprocjenjive promotivne i prihodovne efekte za navedene gradove i države. Sigurni smo da bi se isto desilo i u Sarajevu!

Naglašavamo da navedeni sarajevski iznosi predstavljaju ukupna prosjećna godišnja sredstva za četiri kluba. Za ilustraciju debalansa izdvajamo primjer Podgorice koja za samo jedan klub daje skoro 4 puta veću godišnju podršku nego Grad Sarajevo i gradske Opštine zajedno za naša četiri kluba.

Za kraj je bitno istaći i pozitivan primjer iz BiH gdje grad Tuzla za svoje vrhunske klubove izdvaja veći iznos nego Sarajevo iz svojih višestruko većih budžeta!

klubovi, Sarajevski klubovi izdali novo saopštenje
Foto: FK Sarajevo

Izvori informacija:

HNK Hajduk – izjava g. Krstulovića, gradonačelnika Splita (13.11.2020g.) da je grad dao 10 miliona eura pomoći Hajduku tokom prethodne 4 godine

KK Split – Splitsko Gradsko Vijeće, 23.09.2021 – rasprava i izjašnjavanje o aneksu ugovora (povećanje sa 6 na 7 miliona kuna godišnje)

KK Zvezda – izjava predsjednika KK Zvezda od 05.06.2022g. o pomoći (2.483.000 €) koju je klub dobio od grada Beograda u protekloj sezoni

GNK Dinamo – istraživanje portala www.index.hr iz aprila 2021.g. koje je utvrdilo ukupni iznos od 350 miliona kuna pomoći Zagreba Dinamu u periodu od 13 godina

FK Budućnost – izjava g. Antića, pomoćnika sekretara za kulturu i sport Podgorice od 03.08.2020.g.

RSD i OKK SLOBODA, KK JEDINSTVO – Grad Tuzla, javno objavljeni izvještaji izvršenja budžeta

KK Bosna – Royal, FK Željezničar, FK Sarajevo, ORK Bosna – prosjećni godišnji iznosi prikupljeni od klupskih administracija”.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime