Foto: KS BiH/Facebook

Međunarodna košarkaška organizacija poslala je u večernjim časovima odgovor na zahtijev KS BiH za odgodom utakmice u Litvaniji zbog aktuelne političke i sigurnosne situacije u Ukrajini. FIBA nije ostavila dilemu – Zmajevi u nedjelju moraju na teren u Viljnusu. Ipak, KS BiH neće rizikovati sigurnost košarkaša i stručnog štaba.

Tokom čitavog dana trajala je prepiska između KS BiH i FIBA, sa čije strane je vršen pritisak da reprezentacija BiH otputuje u Litvaniju. Generalni sekretar KS BiH Amer Čolan i pored negativnog odgovora iz krovne kuće košarke ne želi da rizikuje.

“Cijeli dan smo procjenjivali situaciju i donijeli zaključak kako ovo nije trenutak kada naša reprezentacija treba putovati u rizično područje. To je stav Košarkaškog saveza BiH, stručnog štaba i igrača. Diplomatskim kanalima dobili smo informaciju o proglašenju vanrednog stanja u Litvaniji, dakle države koja graniči s Rusijom i Bjelorusijom, a koje su uključene u sukob u Ukrajini. Stoga nas niko ne može ubijediti da nismo donijeli ispravnu odluku. Zasad ne znamo kakve posljedice ćemo snositi od strane FIBA-e, ali u ovom trenutku nam je puno važnija sigurnost naših reprezentativaca i stručnog štaba” stoji u izjavi Amera Čolana na zvaničnom sajtu KS BiH.

Prema propozicijama, utakmica će, ukoliko ne dođe do nekih promjena u stavu FIBA-e prema ovom pitanju, biti registrovana službenim rezultatom 20:0 za domaće, a KS BiH bi mogao biti i novčano kažnjen.

Sve će se jasnije znati narednih dana, a i pored negativnog odgovora od strane FIBA-e i dalje postoji nada i vjera u zdrav razum čelnika međunarodne košarkaške organizacije, jer sigurnost sportista treba biti na prvom mjestu.

Utakmica četvrtog kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvu zakazana je za nedjelju u 19:30h u Viljnusu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime