Skender za MeridianSportBH: "Ne trošimo energiju na stvari na koje ne možemo uticati"

Novi šef stručnog štaba Širokog Brijega Dino Skender je za MeridianSportBH govorio o svojoj karijeri te preuzimanju hercegovačkog premijerligaša.

Dino Skender je svoju fudbalsku priču počeo u Osijeku, ali ne u klubu koji nosi naziv ovog slavonskog grada na desnoj obali Drave te udaljenog od 20-ak kilometara od ušća u Dunav, već u Olimpiji koja svoje utakmice igra stadionu “Donji Grad”.

“Trenirao sam fudbal od svoje sedme do neke 19-20 godine u Olimpiji iz Osijeka koja je u to vrijeme bila drugi klub u gradu i definitivno najbolja omladinska škola iza Osijeka. Prva ekipa je tada čak igrala i drugu ligu, odnosno Prvu ‘B’ ligu kako je tada nosila naziv” kazao je Skender o počecima u najbitnijoj sporednoj stvari na svijetu te nastavio:

“Upravo sam već tada, sa nekih 18 godina lagano krenuo sa treniranjem djece u Olimpiji, gdje sam nakon godinu i po dana rada dobio poziv od Osijeka da preuzmem ekipu početnika. Shvatio sam da su oni jednostavno vidjeli nešto u meni te su prepoznali entuzijazam koji posjedujem. Odlučio sam krenuti trenerskim putem umjesto da ostanem na nivou te neke poluprofesionalne, amaterske igračke karijere. Vidio sam da nemam kapacitete za profesionalni nivo i počeo sam se usmjeravati ka trenerskom pozivu koji mi je svakako odavno bio želja”.

Dino Skender
Foto: NK Osijek

Poslije prihvatanja poziva Osijeka, Skender je nekoliko godina radio kao trener u raznim kategorijama omladinskog pogona kluba da bi se tokom sezone 2013/14 priključio šefu stručnog štaba prvog tima Ivici Kuleševiću.

“Prosto nisam mogao odbiti ponudu Osijeka da kao 21-godišnjak postanem profesionalni trener. Razmišljao sam koliko bi mi značilo što sam tako rano krenuo, da recimo sa 40 godina imam već 20 godina staža, a to razmišljanje se na kraju i isplatilo. Samim tim u omladinskoj školi Osijeka sam radio nekih osam do devet godina, a u jednom trenutku sam krenuo raditi kao pomoćnik u prvoj ekipi kod gospodina Kuleševića. Poslije toga sam sa njim otišao u Rijeku gdje smo preuzeli drugi tim kluba kada je Matijaš Kek (aktuelni selektor Slovenije sa kojom je izborio plasman na Evropsko prvenstvo u Njemačkoj) bio šef stručnog štaba prvog tima”prisjetio se Skender rada sa omladincima Osijeka, saradnji sa Kuleševićem, pa nastavio o narednim stepenicama u svojoj trenerskoj karijeri:

“Tamo smo se zadržali nekih godinu dana, nakon čega smo dobili poziv od Akademije Puškaš gdje smo radili godinu do godinu i po dana i onda su vlasnici Akademije Puškaš postali vlasnici Osijeka te su me posljedično uz dogovor premjestili u Osijek, gdje su upravo tada osnovali ‘B’ ekipu. Krenuo sam od samog početka raditi sa novosnovanim drugim timom Osijeka iz treće lige, većinom sa mladim momcima koji su paralelno igrali i juniorski Kup Hrvatske te HNL za taj uzrast. Uspjeli smo da sa tom ekipom napravimo odličan uspjeh, osvojili smo treću ligu i otišli u viši rang, osvojili smo i juniorski Kup koji smo igrali. Naredne sezone u drugoj HNL smo se borili za prvo mjesto iako nismo mogli u najveći rang. Usljed svih tih uspjeha, jednog jako dobrog perioda i razvoja mladih igrača, došla je prilika od strane prvog tima Osijeka”.

Dino Skender
Foto: NK Osijek

Samim tim je odlaskom Zorana Zekića tokom drugog dijela sezone 2018/19, kormilo Osijeka preuzeo je Skender, tada 34-godišnji trener koji je prošao kroz kompletnu strukturu kluba.

“Na kraju polusezone je došlo do smjene na mjestu šefa stručnog štaba, a u tu ulogu su iz drugog tima promovisali upravo mene. Tada sam sa sobom iz ‘B’ ekipe prebacio jedno šest ili sedam fudbalera u startnih jedanaest, a sigurno je sa mnom iz druge ekipe Osijeka u prvu ekipu otišlo bar deset igrača. Napravili smo baš veliki iskorak sa njima, završili smo na kraju sezone kao treći, izborili Evropu ispred Hajduka što je bila velika stvar, jer je Osijek po prvi put nakon deset godina završio kao trećeplasirani u elitnom rangu Hrvatske”ispričao je Skender o svom premijernom angažmanu u prvom timu Osijeka i naglasio kako je sa upravom kluba dogovorio da je u jednom momentu došlo vrijeme za rastanak, bar što se tiče pozicije šefa stručnog štaba:

“Ali, poslije ispadanja na penala od strane CSKA Sofije u Evropi, u nastavku sezone smo uz moje razmatranje i prije svega inicijativu došli do dogovora da raskinemo saradnju i da ja krenem svojim putem koji će biti dugoročniji. U međuvremenu sam sezonu završio kao voditelj omladinske škole Osijeka kada mi je došlo ono što sam očekivao, a to je prvi ozbiljniji inostrani angažman. Riječ je o Olimpiji iz Ljubljane gdje sam na nivou od dva mandata sakupio oko 50 utakmica kao trener te se tokom tog perioda uvijek vodila borba za šampiona Slovenije”.

Dino Skender
Foto: NK Olimpija Ljubljana

Na klupi ljubljanske Olimpije je Skender ukupno proveo 47 utakmica, uz procenat pobjede od 50% te konstantu borbu za šampionsku titulu.

“Prvi put sam u Olimpiju došao pred skoro sami kraj 2019/20 sezone, kada se desilo sve ono sa virusom korona. Prvenstvo se završilo, pa se nastavilo i tu je Olimpija ušla u krizu rezultata te iako se klub borio za prvo mjesto, ja sam prvenstveno doveden da se u narednoj sezoni pokuša uraditi ono što se radilo u Osijeku, da  bi se na osnovu onoga što se desilo tokom pandemije, sa jednim smanjenim budžetom osvrnuli na gradnju jedne nove, mlade i potentne ekipe. U tom smjeru smo i krenuli, ali na našu veliku žalost nismo osvojili prvenstvo, jer nam je u posljednjem meču trebala pobjeda protiv Celja. Protiv njih smo odigrali neriješeno, 2:2, i tu iz ne znam kojih razloga, uprkos odličnoj igri, nismo nagrađeni pobjedom”bile su riječi Skendera o radu u Olimpiji, odakle nosi samo lijepe uspomene što je i naveo u nastavku razgovora:

“Naredna sezona je krenula sedam dana poslije završetka stare, što je bilo dosta specifično, te je nama otišlo dosta nosioca ekipe, čak 15 fudbalera ukupno. Dosta vremena je prošlo dok smo se mi ponovo, ajmo reći pregrupisali, napravili novi tim, sve na neku brzinu. Iako smo bili u toj teškoj situaciji, mi smo se na polusezoni našli na tri boda od Maribora, išli smo uzlaznom putanjom te se uključili u borbu za šampiona, iako su kroz medije najavljivali, zbog svega što nam se desilo, da bi mogli završiti u donjem dijelu tabele. Ali, u tom istom periodu gospodin Milan Mandarić prodaje klub, meni su se novi vlasnici zahvalili što je sasvim prirodno, te opravdano krenuli u potragu za novim trenerom i ostvarenjem svojih ideja. Na kraju meni je to bilo super iskustvo, uvijek borba za šampiona. Dragocjene uspomene nosim iz kluba velike tradicije kao što je Olimpija”.

Nešto duže je Skender nakon raskida saradnje sa Olimpijom na novi angažman, ali je u decembru prošle 2023. godine postavljen za novog šefa stručnog štaba Širokog Brijega.

“Definitivno da sam pratio šta se dešavalo u Premijer ligi Bosne i Hercegovine i prije. Znamo da se prvenstvo samo od sebe dosta poboljšalo u zadnje vrijeme i da su rezultati Zrinjskog u Evropi odjeknuli u regionu i posebno u Hrvatskoj”objasnio je Skender te pričao o rivalima Širokog Brijega u Premijer ligi BiH:

“Sarajevo se dosta finansijski ojačalo, a tu su i Borac, Velež, gdje se meni čini da je sve to nekako krenulo uzlaznom putanjom. Nadam se da će i Široki Brijeg uskoro doći na nivo na kom treba da bude. Naravno, nakon kontakta sa ljudima iz Širokog Brijega te poslije obavljanja preliminarnih razgovora, ja sam počeo da pratim šampionat konkretnije na nivou kompletne lige, da vidim otprilike u kojim se to okvirima priča o sada mom klubu, te ostalim u generalnom kontekstu fudbala”.

Za kraj razgovora, Skender je progovorio o prvoj takmičarskoj utakmici na klupi Širokog Brijega, da bi se uz to dodatno osvrnuo i na Premijer ligu BiH.

“Sigurno da je negativan niz ostavio traga na psihološkom nivou. Od samog početka djeluje da svi zajedno na poboljšanjima, svjesni smo da moramo zapeti i odraditi maksimalno na svemu na šta mi možemo da utičemo. Znamo da je otežavajuća okolnost što još neko vrijeme nećemo moći igrati na našem terenu”jasan je bio Skender koji je zaključio da je osnovni cilj ekipe rad na aspektima u kojima imaju direktan uticaj:

Prosto na to se ne želimo trošiti već raditi na ono na šta imamo uticaj, kao što sam i naveo. Moramo raditi na terenu i u napadu i u odbrani, u obje faze, moramo postati dvosmjerna ekipa, da podignemo intenzitet uz konkretniju završnicu. To su neke glavne smjernice u kojima ekipa želi ići i mogu naglasiti da momci za sada jako dobro odgovoraju mojim zahtjevima kroz trenažni proces. Dosta se intenzivno trenira i jako mogu biti zadovoljan za sada.

Nadam se da će se i to prenijeti kada krene prvenstvo. Sigurno nas sada samo zanima prva naredna utakmica, a nisam previše razmišljao o onome šta nas čeka nakon Stupčanice. Stupčanica nam je najbitnija utakmica i hoćemo da prekinemo negativan niz koji smo prenijeli iz protekle polusezone te nam svima što prije treba prva pobjeda i šta više na nivou prolaska u narednu fazu Kupa Bosne i Hercegovine, jednostavno to nam je velika želja. Pogotovo bi značilo po pitanju psihologije i nastavljanju kretanja stvari u pozitivnom smjeru što se tiče svlačionice i igrača. To nam je primarno i samo o tome razmišljamo i niti o bilo čemu dalje”.

Podsjetnika radi, Široki Brijeg se trenutno nalazi na šestoj poziciji Premijer lige Bosne i Hercegovine sa 22 boda.

Standings provided by Sofascore

Postavi odgovor