foto: Boban Mutibaric Slobodan Mutibaric/facebook

Slobodan Mutibarić je cijenjeni trener golmana u Sjevernoj Makedoniji, ali i regionu. Autoritet u radu s čuvarima mreže je u razgovoru za naš portal govorio o problemima s kojima se susreće skopski Vardar, samom modelu privatnog kluba na Balkanu i svim opasnostima koje se kriju iza te na prvi pogled lijepe priče, opisao je i stanje u fudbalu svoje države, a prisjetio se i dana provedenih u Bosni i Hercegovini. 

Na pomen prezimena Mutibarić poštovaoci golmanske uloge u fudbalu na Balkanu pokažu svoje poštovanje i divljenje. Sin legendarnog golmana Šalkea Bobana Mutibarića, Slobodan, pričao je sa nama o problemima unutar kluba u kojem su braća stekli svoje sportsko ime:

“Razlog zbog kojeg se Vardar nalazi na devetom mjestu je kazna UEFA-e koju je klub dobio. Zbog duga uprave kluba prema igračima i trenerima koji je narastao do 3,5 miliona evra klub je dobio zabranu transfera, a uz to je izgubio licencu za izlazak u evropska takmičenja naredne dvije godine. Shodno tome Vardar ove godine igra sa dosta omladinaca, već smo jednom nogom u drugoj ligu, ali i pred bankrotom ako se u što kraćem roku ne nađe sponzor koji bi bio zainteresovan ulagati u klub”. 

Mutibarić, Slobodan Mutibarić za MeridianSportBH: “Nije ispoštovan dogovor, Vardar je pred bankrotom”
foto: Boban Mutibaric Slobodan Mutibaric/facebook

Zbog navedenih razloga, Vardar se ove sezone okrenuo radu sa mladim igračima, a o svemu tome, trener golmana govori sljedeće:

“Klub je prošle godine dokazao da nekad sa hrabrim potezom i stavljanjem u vatru talentovanih igrača iz naše škole, koja već duže vrijeme izbacuje kvalitetne fudbalere, može selektovati odličnu ekipu i osvojiti titulu u koju niko nije vjerovao početkom te sezone. Tada smo imali iste finansijske probleme za koje je odgovoran naš ruski sponzor koji nije ispoštovao osnovni dogovor koji je imao sa klubom, a to je da finasira godisnje tim sa 1,5 miliona evra” – za početak je detektirao problem kluba Slobodan Mutibarić, nakon čega je opisao njegovu dubinu: 

“Vardar je ulaskom u grupnu fazu Lige Evrope zaradio sedam miliona evra, ovdje se spekulisalo o tome da je sa tim parama pomognut rukometni klub koji je, ruku na srce, zaslužio novčanu nagradu. Ukoliko je tačna ta teza, onda je Fudbalski klub Vardar ispao kolateralna šteta i reklamni proizvod drugog kolektiva. Danas klub duguje pet miliona evra samo trenerima i igračima, a kada se na to doda i dugovanje od 3,5 miliona evra prema drugim institucijama i poslovnim subjektima onda je vidljivo da nešto nije urađeno na odgovarajući način”. 

Mutibarić se osvrnuo i na odnose snaga u makedonskom fudbalu:

“Smatram da na Balkanu postoji dosta klubova koji rade pravi posao. Izdvojio bih zagrebački Dinamo, kao i beogradske klubove Partizan i Crvenu zvezdu. Postoje pored njih i drugi koji su dokazali da se dobrim radom u omladinskim pogonima i kvalitetnim upravljanjem prvom ekipom može profitirati i stabilizovati klub. U posljednje četiri godine Vardar je napustio ogroman broj kvalitetnih igrača, rekao bih da se od njih moglo napraviti dva konkurentna tima, a klub od njih nije ništa uprihodovao. Za to bi trebao neko odgovarati. Vidjeli smo da je osuđen Zdravko Mamić koji je iza sebe u klubu ostavio 100 miliona evra finansijske dobiti, a naš klub je dvije sezone igrao prvi rang takmičenja sa blokiranim računom, neke stvari tu prosto nisu logične. U Sjevernoj Makedoniji postoje primjeri da se poštenim radom može doći do uspjeha. Pokazali su to posljednjih godina Škendija, Škupi, Sileks i Pandev Amademija, što znači da postoji put i da njega treba slijediti” – rekao je naš sagovornik, nakon čega je opisao konkretnu situaciju koja pokazuje prirodu problema:

“Sada su nas napustili svi najbolji igrači iz omladinskog pogona i u ovom momentu se nalazimo u katastrofalnom stanju. Oni su otišli, a klub nije naplatio njihov potencijal. Navijači Vardara sa svih strana svijeta su skupili 50 hiljada evra da se pomogne klubu i to zaslužuje veliko poštovanje, ali to je i dalje premalo za ovakvu veličinu problema koji imamo. Gazda kluba ne želi ili ne može da isplati dugovanje, pa je odlučio da mu je bezbolnije rješenje odvesti klub u bankrot i izbrisati dugovanja”. 

Klub iz Skoplja je trenutno 10. na tabeli i predstoji mu grčevita borba za opstanak u eliti makedonskog fudbala.

“Vardar ovu sezonu igra sa četiri, pet formiranih igrača i 14 fudbalera iz omladinskog tima. Čak i da se izbori opstanak u ligi, jasno je da sljedeće sezone mora uslijediti reorganizacija prve ekipe u kojoj ćemo opet morati uraditi sve da zadržimo najtalentovanije. Škendija je trenutno nosilac kvalitete u državi, finansijski i igrački su na višem nivou u odnosu na ostale. Prošle godine smo ih iznenadili, ali već ove nam je uslijedila teška borba za opstanak. Jedino rješenje je novi sponzor i tu alternativa ne postoji. Imamo kvalitetne trenere, potreban nam je dobar skauting igrača iz regiona, gdje bi uz par zvučnih pojačanja, uz povratak naših igrača u klub ponovo stali na noge i počeli vjerovati da ćemo se vratiti tamo gdje pripadamo”. – opisao je aktuelni problem sa sportskog aspekta, nekon čega je govorio o njegovom segmentu rada – golmanima: 

“Kad sam 2019. godine izašao iz Vardara zbog direktnog sukoba sa upravom kluba radi neisplaćenih plata, nekome je tada smetao i moj odličan rad. Tada imao sam 50 personalnih nagrada za najbolje golmane u samo pet godina rada sa njima. Sedmorica od njih su branili za reprezentaciju Makedonije, a nakon mog odlaska počeo je i njihov egzodus iz kluba. Vasko Vasilev je trenutno u Crvenoj zvezdi, Stefan Tasev u Makedoniji GP, tu je i red drugih golmana kod kojih sam ostavio dubok trag i mi se često čujemo, a uvijek nezaobilazna tema je i naš Vardar. U njima kuca vardarsko srce i sigurno je da ako se ja vratim u ‘staro jato’ uslijeće i povratak nekog od mojih golmana, svako od njih bi jednog dana rado stao na gol kluba”. 

Slobodan Mutibarić je na teritoriji Bosne i Hercegovine igrao 1988. godine u redovima tuzlanske Slobode. U toj ekipi koja se u “gradu soli” pamti samo po dobrome činio je golmanski dvojac zajedno sa Mustafom Peštalićem, te je u neformalnom dijelu razgovora priznao da bi mu želja bila da prethodno normalizaciji stanja u Vardaru provede određeni period u proširivanju iskustva i u nekom drugom velikanu iz regiona, a tu je posebno istakao Slobodu, kao klub koji u njemu uvijek budi samo najljepše uspomene. 

Piše: Stefan Pupovac

5 Komentari

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime