Foto: fksloboda.ba

Trener Slobode Amir Spahić dao je opširan intervju za klupski sajt.

Amir Spahić imenovan je za šefa Stručnog štaba u Fudbalskom klubu Sloboda u martu ove godine.

Amir Spahić je jedan obični momak iz grada, rođen ovdje u Tuzli. Tu i odrastao, završio osnovnu i srednju školu, poslije i fakultet, igrao nekada u klubu ‘Zmaj od Bosne’, pa sam poslije prešao u Slobodu i sa 27 godina sam krenuo da se bavim trenerskim pozivom jer sam imao dvije teške operacije koljena. Onda sam počeo da radim u jednoj školi fudbala, a 2013. sam došao u Fudbalski klub ‘Sloboda’ i od tada sam ovdje“ – ovako svoju priču započinje Amir Spahić.

Kako kaže, jasno se sjeća svoje prve utakmice na Tušnju.

Sjećam se i to dobro. Prvo se sjećam kada me je mama dovela ovdje da se upišem u školu fudbala, rahmetli Omer Jusić je bio trener, možda ’90.-’91. godina. A prvu utakmicu sam odgledao, mislim da je to bila ’91. godina, u proljeće, sa Crvenom Zvezdom ovdje. Imao sam deset godina i toga se dobro sjećam, bio je pun stadion i možda se od tada rodila ta velika ljubav prema Slobodi – istakao je Spahić.

Spahic, Spahić: “Najviše sam naučio od Musemića, lakše je mijenjati trenera nego 25 igrača”
Foto: fksloboda.ba

Ni njegovi fudbalski uzori ne idu daleko od Slobode.

U fudbalu sam najviše cijenio i nekako mi je uzor, rahmetli Sakib Malkočević, legenda Fudbalskog kluba „Sloboda“. On mi je bio i trener i poslije mi je, mogu reći, i pomogao i kad sam bio trener reprezentacije. To je čovjek koji je i svojim ljudskim i fudbalskim karakteristikama najviše uticaja imao na mene kao osobu, ali i kao trenera” – ističe trener Slobode, koji se potom podsjetio nekih od momenata kada je nosio dres tuzlanskog kluba:

Vjerovatno plasman u Intertoto kup, to je nekako ostavilo najveći utisak na mene, plasman Slobode u Euro kupove nakon 30, odnosno tada 20 godina. Možda je to najveći neki uspjeh. Uz to i kasnije kada smo se borili sa gospodinom Husrefom Musemićem za titulu. To je takođe jedan trenutak koji ću uvijek pamtiti, u negativnom kontekstu, kada smo izgubili utakmicu od Drine kući i ispali iz utrke za titulu prvaka. Bila je to 2016. godina, tada sam bio pomoći trener u prvom timu“.

Spahic, Spahić: “Najviše sam naučio od Musemića, lakše je mijenjati trenera nego 25 igrača”
Foto: fksloboda.ba

Prije nego je postao trener, Spahić je radio kao asistent Vladi Jagodiću, Slavki Petroviću, ali i Husrefu Musemiću.

“Najviše sam naučio, možda zato što mi je to bio prvi dodir sa seniorskim fudbalom, od gospodina Husrefa Musemića. Konkretno što se tiče te discipline u radu, poštovanje, marljivost,… Dakle, najviše sam od njega naučio, međutim i od kolege Vlade Jagodića i Slavke Petrovića sigurno sam naučio neke nijanse, kako se ponašati, kako voditi treninge, utakmice. Od svakog od njih ponaosob se moglo nešto naučiti i upiti za dalje” – rekao je Spahić.

Sada što se tiče mog jednog dana u FK Sloboda, treninzi su otprilike u 11 sati, ja dolazim oko 9 sati, tu sam sa svojim asistentima, analiziramo, pripremamo se za trening. Trening je zapravo najjednostavniji dio tog mog dana. Poslije treninga ostajem tu još nekih sat vremena, onda idem kući opet se pripremati za sutradan i tako otprilike od 9 do 15 sati sam tu na stadionu Tušanj. Tako da je sve vezano za FK Sloboda, to vam je isto kao pravi posao kada radite u firmi” – kazao je trener Slobode.

Spahić je potom govorio o dolasku na klupu:

Kolega Žižović je ipak osvojio 25 bodova i svaka mu čast na tome, jednostavno nije išlo u zadnje vrijeme, tako će biti i sa mnom. Takav je trenerski posao, lakše je mijenjati trenera nego 25 igrača. Zatekao sam momke koji stvarno dobro rade, dobro treniraju, nama je samo trebao jedan dobar rezultat da bismo se vratili na prave staze. Nemam nekih primjedbi na igrače, ostala je spremna ekipa, imamo nekih povrijeđenih igrača koji nam možda remete pripremu utakmica i pripremu treninga. Ja sam pokušao samo malo da ih probudim, u nekom fudbalskom smislu, da se vratimo na pravi kolosijek jer je pobjeda nešto što je u fudbalu najslađe, što nam daje moral za dalje“.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime