Starčević
NSFBiH

U razgovoru za MeridianSportBH, nekadašnji selektor U-21 selekcije Bosne i Hercegovine te nekolicine premijerligaških klubova Sloboda Starčević se osvrnuo na šanse Srbije i Hrvatske na Mundijalu u Kataru, ali je pričao o još mnogim zanimljivim temama.

Slobodan Starčević je u odgovoru na pitanje šta misli o trenutnoj reprezentaciji Srbije i čitavoj fami oko nje rekao kako je ta euforija opravdana, ali da ista može da bude i breme “Orlova”.

“Kada pogledamo kako je reprezentacija Srbije igrala u proteklom vremenu tokom mečeva Lige nacije, možemo reći da svi imaju jedno pravo na euforiju. Ipak, ta euforija nekada zna da bude breme igračima, ali sam siguran da će Srbija uz stručnjaka kakav je Dragan Stojković to staviti u drugi plan, jer selektor prije svega ima iskustva kao igrač te se možemo dotaći jednog Svjetskog prvenstva 1990. godine” rekao je Slobodan Starčević pa dodao:

“Tada je Stojković bio nosioc jedne sjajne generacije koja je došla do četvrtfinala gdje su izbačeni na penale od Argentine. Što se tiče grupe u kojoj se sada Srbija našla na Mundijalu u Kataru, tu su Brazil, Švajcarska i Kamerun. Brazil je sigurno jedan od favorita da osvoji Svjetsko prvenstvo, Švajcarska je jedna radna, disciplinovana i ja kažem nekada ‘njemačka’ ekipa tako da bi odlični rezultati Srbije upravo protiv pomenutih nacija još više donijelo samopouzdanja već jednog kvalitetnoj reprezentaciji kakvi su ‘Orlovi’. Najveći problem Srbije zbog termina odigravanja turnira koji je takav kakav jeste, kao i mnogih drugih selekcija, bi mogle biti povrede koje su ih zadesile poput one Aleksandra Mitrovića i Dušana Vlahovića. Nadam se da će njihov ljekarski tim da sanira te povrede te da dovede u optimalnu funkciju igrače koji su inače i jedni od glavnih nosioca igre Srbije, te su zaslužni za protekle odlične rezultate nacije”.

Starčević, (VIDEO) Starčević za MeridianSportBH: “Za Srbiju meč protiv Brazila je najlakši, Hrvatska je za korak ispred svih u regionu”
Foto: REUTERS/Marko Djurica

Srbija će svoju avanturu na Mundijalu u Kataru otvoriti u četvrtak 24. novembra protiv Brazila od 20h, a Starčević je otkrio šta “Orlovi” trebaju da izvuku iz ovog susreta.

“Iz ugla selektora i igrača Srbije, utakmica protiv Brazila je najlakša utakmica i već si je dobio. To znači da je pomalo i dobra stvar za Srbiju da se prvo kolo grupne faze igra protiv Brazila, jer u naredne dvije imaš šansu da se popraviš odnosno da ispraviš neke greške te će oni u duele protiv Švajcarske te Kameruna ući dosta rasterećenije. Iako mnogi ne misle tako, smatram da bi za Srbiju mogla biti dobra stvar ukoliko budu igrali sa samo jednim izraženim centarforom, koji bi uz agresivan vezni red mogao donijeti prave rezultate”opazio je Starčević pa nastavio:

Tako bi mogli i napraviti jednu paralelu, gdje se takva stvar već desila i to u meču protiv Portugala gdje je Srbija počela susret sa samo jednim izraženim centarforom i sa veoma agresivnim veznim redom, što znamo da je donijelo plasman Srbiji na Svjetsko prvenstvo u Kataru. Upravo bi se jednim takvim iskustvom Srbija trebala bazirati kada se govori o nekim optimističnim ishodima u duelu sa Brazilcima.

Starčević se osvrnuo i formaciju Srbije koja često igra u 3-4-3 ili 3-5-2 u zavisnosti od onoga šta se traži od kapitena Dušana Tadića, te smatra kako je to pozitivna stvar za Srbiju.

“Sigurno da je promjena formacijskog sistema pod palicom Stojkovića donijela dobro Srbiji i da takav ultra-ofanzivan sistem pomaže “Orlovi” koji kao što znamo upravo u tom segmentu igre imaju jedan ogroman kvalitet. Taj sistem igre omogućava visok pritisak, te ako se sjetimo, prije osam godina je Njemačka nanijela ogroman poraz te najveći poraz Brazilu kada ih je na njihovom terenu i to na Mundijalu savladala sa 7:1″ – smatra Starčević koji je dodatno podsjetio trenutak kada je Njemačka osramotila Brazil:

“Nijemci su tada napravili ogroman pritisak na prvoj trećini Brazila, to jest njihovoj odbrani i bili su nemilosrdni u uzimanju lopti te postizanju golova. Samim tim postoji jedna anegdota, koja kaže da su iz stručnog štaba Brazila na poluvremenu ušli kod Nijemaca u svlačionici te ih zamolili da povuku ručnu. Tako da rezimiram, i povežem sve, smatram da Srbija uz jedan visok i agresivan pritisak na reprezentaciju Brazila koja je lepršava i želi da igra bi ovaj sistem uveliko pomogao ka postizanju pozitivnog ishoda za Orlove”.

Prema mnogima, a i prema Starčeviću, odlučujuća utakmica za Srbiju bi trebala biti ona protiv Švajcarske u posljednjem kolu te je on rekao koje su najveće snage ove alpske nacije.

“Sve se bazira na jednom sistemu, i tu ne mislim samo fudbalskom, te je to slučaj u Švajcarskoj kao i u Njemačkoj. Velike fudbalske nacije su krajem 90-ih godina otkrile problem koji ih je kočio, a to je pored infrastrukture i sama selekcija fudbalera. Sada je već prošlo 20 godina i više od prepoznavanja te problematike, a Švajcarska je upravo prepisala rad svojih komšija Njemačke i Francuske u toj jednoj sistematizaciji rada na edukaciji trenera i fudbalera”započeo je Starčević pa dodatno pojasnio:

“Švajcarci su tako iskoristili veliki broj fudbalera balkanskog porijekla, koji dosta više igraju fudbal od domaće populacije, te su samim tim i kvalitetniji te su odlučili da upravu njih selektiraju te da ukombinuju njihov kvalitet sa tim švajcarskim sistemom rada. Takav jedan pristup je morao neminovno da donese rezultate, a oni su prvo došli pod vođstvom trenera Vladimira Petkovića i sada pod komandom Murata Jakina. Glavne zvijezde Švajcarske u kroz proteklih nekoliko godina su upravo ti Balkanci, odnosno Granit Džaka i Đerdan Šaćiri. Ipak, najveća njihova snaga je činjenica da su oni jedan tim i da su mnogo kompaktni kao jedinica”.

Kao polaznik jugoslovenske škole fudbala, Starčević je istakao da je samo Hrvatska nastavila sa praksom tehničkog obučavanja igrača kao u bivšoj državi, što je jedan od ključnih faktora odličnih rezultata “Vatrenih”.

“Ja sam dijete koje je prošlo omladinsku školu jugoslovenskog fudbala u kojoj je velika pažnja posvećivana razvoju tehnike kod igrača. Ona je bila osnovni kriterijum za buduću selekciju fudbalera. Mi smo to izgubili, izgubili smo ‘osnovnu školu’ fudbala. Pored tih stvari, mi smo zagubili sa vaspitanjem i obrazovanjem što je sve usko povezano sa jednom odgovornošću kod fudbalera”mišljenja je Starčević te je dodao:

“Jedan svijetli primjer balkanskog fudbala koji je ostao doslijedan tehničkom pravcu je Hrvatska, a rezultat toga je odlazak sa Evropskog na Svjetsko te drugo mjesto u Rusiji. Naravno tu tehničku komponentu su izgubili ostali, a tu govorim o Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji”.

Starčević, (VIDEO) Starčević za MeridianSportBH: “Za Srbiju meč protiv Brazila je najlakši, Hrvatska je za korak ispred svih u regionu”
Foto: REUTERS/Antonio Bronic

Dodatno je Starčević pohvalio rad Hrvatskog nogometnog saveza te je istakao kako je ključni faktor svih uspjeha selekcija po kriterijumu kvalitete. 

“Hrvatski nogometni savez je jedna ozbiljna organizacija i njihov rad u fudbalu je zasnovan na kriterijumu kvalitete. Kod njih nema velikog upliva sa strane što znači odnosno da se taj sistem selekcije i taj kriterijum poremeti, te je sve zasnovano na što boljem rezultatu. Oni imaju kao jedna veoma ponosna nacija taj državotvorni motiv koji je energija bitna za svaku pobjedu i rezultat. Naravno kod njih ništa nije plod slučajnosti nego je sve stvar sistema” kaže Starčević koji je nastavio u istom maniru:

“Veliki broj fudbalera Hrvatske je igrao u Njemačkoj i njihovi treneri su pod uticajem zapadnog fudbala, posebno upravo njemačkog, te mislim da su oni sve to implementirali u svoje škole, mlađe reprezentacije i klubove. Hrvatska je tako sigurno za korak ispred zemalja u regionu. Prisjetio bih se da sam u nedavnom razgovoru sa ljudima iz Lokomotive došao do zaključka da su tereni ključni za sve. U Bosni i Hercegovini trenutno dobijamo terene za igranje, ali oni su već napravili terene i za treniranje tako da je BiH opet u deficitu. Mi moramo da napravimo jednu revoluciju u BiH što se tiče uslova za igru kako bi dostigli to što traži Evropa odnosno okomit i agresivan fudbal. Hrvati su tako prije svih išli sistematski i kriterijumski na ovim prostorima te su postigli rezultate kakve jesu”.

Takođe, Starčević je kazao kako smatra da Hrvatska ispred sebe ima veoma težak zadatak, a to je na Svjetskom prvenstvu u Kataru ide kao vicešampion svijeta sa prošlog Mundijala.

“Veoma je teško ponoviti ono što su uradili u Rusiji, odnosno finale Svjetskog prventstva ili ona borba za treće mjesto 1998. godine. Ono što mi sada ne možemo reći je npr. kada pogledamo vezni red Hrvatske da kažemo da on nije top kvaliteta, ali ono što bi moglo da fali njima za postizanje vrhunskog rezultata su golovi. Srbija sa svojim zdravim Mitrovićem i Vlahoviće smatram da je konkurentnija i potentnija za postizanje velikog razultata u Kataru jer do toga ne može doći ako, i ponavljam nema golova”objasnio je Starčević nakon čega je dodatno objasnio problem Hrvatske sa golovima:

“Hrvatska u špicu napada ima četiri napadača, ali niti jedan nije top klase. Tu je Ivan Perišić, Mislav Oršić, Andrej Kramarić pa i Marko Livaja koji je ubitačan strijelac, ali podsjetimo se ofanzivac Hajduka upravo toliku količinu golova postiže u HNL-u te će ako Hrvatska dođe do te faze u npr. četvrtfinale oko sebe imati dosta kvalitetnije defanzivce nego što li je slučaj u elitnom rangu hrvatskog fudbala. Ipak, mora bih izdvojiti Kramarića kao nekoga ko bi Hrvatskoj u samom špicu napada donio ono što oni žele, jer je to ipak fudbaler koji već par sezona fantastično igra u jednoj od najjačih liga svijeta to jest Bundesligi”.

Starčević, (VIDEO) Starčević za MeridianSportBH: “Za Srbiju meč protiv Brazila je najlakši, Hrvatska je za korak ispred svih u regionu”
Foto: nfsbih.ba

Pored najave o Hrvatskoj i Srbiji, Starčević se takođe prisjetio i svog perioda kao selektora U-21 reprezentacije Bosne i Hercegovine te šta misli o istoj sada.

“Ja sam 2013. godine bio na stažiranju u Frejburgu, gdje sam vidio da pored tog silnog talenta, te tehničke i fizičke spreme mi moramo da prenesemo na Bosnu i Hercegovinu, a to je da trebamo igrati agresivniji te okomitiji fudbal. Ja sam to pokušavao da implementiram kroz rad u Krupi, Tuzla sitiju i Radniku, a kada sam dobio talentovanu grupu momaka u reprezentaciji BiH mi smo u potpunosti implementirali ono što sam zapazio u Frajburgu. Mislim da je kruna tog našeg rada te agresivnosti i okomitosti, pored odlične igre, ali i poraza u Njemačkoj, ta pobjeda protiv Belgije” prisjetio se Starčević i zaključio:

“Smatram da je to jedini put i način igre koji je moguć i donosi konkretne rezultate. Što se tiče uspjeha protiv Belgije, tu konkretno mislim da generaciju 1998 koju je prije svega i to moram da istaknem karakterno te vaspitno odgojio moj prethodnik Vinko Marinović. Generacija 2001-2002 je već bila manje talentovana, ali sada ova trenutna generacija 2002-2003 je sigurno talentova što su pokazali na U-19 turniru u Francuskoj gdje su u zadnjim sekundama izgubili od fantastične Francuske. Smatram da će upravo oni donijeti dosta dobrog bosanskohercegovačkom fudbalu”.

Uostalom kompletan intervju gdje Starčević pogađa potencijalnog osvajača Mundijala, gdje predviđa grupu F gdje se nalazi Hrvatske i gdje daje analize još nekolicen reprezentacije pogledajte u nastavku klikom na video ispod:

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime