Strahinja Erić za MeridianSportBH: "Nositi zastavu na Olimpijskim igrama je nešto što se pamti čitav život"

Reprezentativac Bosne i Hercegovine u skijaškom trčanju Strahinja Erić pričao je za MeridianSportBH o tome kakvi su uslovi u zimskim sportovima u državi, kako se počeo baviti ovim sportom i šta najviše pamti sa Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Zimskim sportovima se u našoj državi poklanja malo pažnje, što je posebno ironično jer je Sarajevo 1984. godine bilo domaćih Zimskih olimpijskih igara i s prirodne strane Bosna i Hercegovina posjeduje sjajne uslove za razvoj ovih sportova. Strahinja je na početku rekao da se skijaškim trčanjem počeo baviti slučajno, jer je većina djece u njegovom kraju to trenirala.

„Ovim sportom sam se počeo baviti slučajno, jer je brat trenirao skijaško trčanje. Većina djece iz naselja se bavilo tim sportom i svidjelo mi se to, posebno jer volim skijanje. Čim sam krenuo sa školom, odmah sam počeo trenirati skijaško trčanje i bio sam najmlađi član kluba“kazao je Erić.

Nažalost kao i ranije sportisti iz Bosne i Hercegovine već su i prije početka sezone u zaostatku za svojim rivalima, jer nemaju najbolje pripreme, prije svega zbog finansija.

„Ova godina nije bila najbolja što se tiče priprema za predstojeću sezonu. Razlog tome je nedostatak finansija. Generalno stanje u zimski sportovima u Bosni i Hercegovini nije baš najbolje. Ovo je skup sport i zahtijeva mnogo. Skijaški savez Bosne i Hercegovine finansira većinu troškova, a imamo i podršku od Olimpijskog komiteta. Ipak to sve nije dovoljno, pa u dosta situacija da bi imali bolje uslove i rezultate moramo koristiti svoja sredstava“naveo je Strahinja.

Erić
Foto: Privatna arhiva

Što se tiče same sezone u njoj je glavno takmičenje Svjetski kup.

„Sezonu grubo možemo nazvati mrtvom, jer nema većih takmičenja od Svjetskog kupa. Cilj je da zadržim A olimpijsku normu, s obzirom da imaju još dvije sezone do Olimpijskih igara, a takođe i da ostvarim što bolji rezultat na Balkan kup takmičenjima“ – istakao je Erić.

Ono što posebno pamti jesu Zimske olimpijske igre u Pekingu, a tu se ističe trka na 50 kilometara i nošenje zastave na zatvaranju.

„Biti na Olimpijskim igrama je neopisiv osjećaj, da se nađete na najvećem svjetskom sportskom takmičenju je nešto posebno. Kada se pojavite tu shvatite veličinu takmičenja i da ste dio nečeg što ostaje u istoriji. Ono što mi je najupečtljivije je moja posljednja trka na 50 kilometara. Završio sam je za sat i 21 minut i tada vam prolazi milion misli kroz glavu. S obzirom da su bili ekstremni uslovi, jak vjetar, te preko -20, pokušavate da mislite o nekim drugim stvarima i tada najmanje mislite o trci, da bi izdržali“ prisjetio se Erić i dodao:

„Na zatvaranju Zimskih olimpijskih igara sam imao tu čast da nosim zastavu i to je veoma poseban trenutak kada ste maksimalno uzbuđeni i nešto što pamtite do kraja života“.

Erić
Foto: Privatna arhiva

Na kraju nam je Strahinja otkrio kako provodi svoje slobodno vrijeme, za koje kaže da ga nema puno.

Van sezone dosta planinarim, vozim biciklo. Imam dosta hobija, između ostalog završio sam muzičku školu, volim da sviram u slobodno vrijeme. Nemam puno slobodnog vremena i volim što je tako jer vidim koliko danas mladi provode vremena na telefonu i to mi se ne sviđa“ – rekao je Erić.

Strahinji se zahvaljujemo na odvojenom vremenu i želimo puno sreće u nastavku karijere.

Piše: Dejan Jovičić

Postavi odgovor