Foto: Alfredas Plialis/Xinhua

Svetislav Pešić, proslavljeni srpski košarkaški trener, dao je veoma zanimljiv i opširan intervju za “Reflektor”, a njegove dijelove ćemo prenijeti u nastavku.

“Kari” je trenutno bez angažmana, živi u Minhenu, a na pitanje kako provodi vrijeme u pandemiji virusa korona je dao duhovit odgovor:

“Ja sam dosta disciplinovan. Dolazim iz svijeta sporta i za mene virus korona faktički i ne postoji. Već odavno imam svoj sistem i način života, svoju organizaciju. Jedino što mi smeta je nemogućnost da se više družim i da se bavim fitnesom, da koristim mogućnosti koje imamo ovdje u Minhenu ili u Barseloni. Ja moram da radim na svojoj fizičkoj kondiciji. Velika je konkurencija među trenerima, dolaze novi i mladi treneri. Toliko je jaka konkurencija da ću morati da radim do svoje 80. godine”.

Pešić, Svetislav Pešić: “Toliko je jaka konkurencija da ću morati da radim do svoje 80. godine”
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport Photo

Nakon razgovora o njemačkoj košarci, nametnula se i tema regionalne, te njenog aktuelnog stanja i budućeg razvoja.

“Neizvjesna je budućnost košarke na prostorima bivše Jugoslavije. Srbija i dalje u dobroj mjeri živi i profitira od starog sistema jugoslovenske košarke, dok ostali lutaju. Ne pronalaze puteve kako doći do neke sopstvene organizacije. Pri svemu tome moramo imati na umu da su ti prostori skoro čitavu deceniju bili pod uslovima ratova, sankcija, podjela, a sport u takvim okolnostima postaje sporedna stvar. Objektivno je nemoguće da se sistem rada i organizacije u košarci u doglednom periodu vrate na nekadašnji nivo. To se vjerovatno neće nikada desiti. To je bio najbolji proizvod nekadašnje države i tog društva, koji je zauzeo dominantnu ulogu u cijeloj Evropi i to je nešto neponovljivo” – rekao je Pešić, pa dodao:

“Sada svaka od država na tom prostoru mora da nađe neki svoj put ka uspostavljanju sistema i procesa, ali to svakako podrazumijeva i međusobnu saradnju. Jedan od načina je i zajedničko takmičenje. Ta ABA liga je, pored svih problema, bila i ostala jedna dobra i ispravna ideja, a održava se i dalje”.

Pešić, Svetislav Pešić: “Toliko je jaka konkurencija da ću morati da radim do svoje 80. godine”
Foto: Srđan Stevanović/Starsport Photo

Legendarni srpski stručnjak je poznat kao neko kome više odgovara evropski stil košarke, ali ipak prati partije igrača sa ovih prostora koji dominiraju u NBA ligi, gdje se posebno ističu Nikola Jokić i Luka Dončić.

“Pratim redovno. Ne u istoj meri kao Evroligu, ali gledam. Ko zna da gleda, taj i vidi. Ne mogu reći da uživam u NBA košarci, ali mogu mnogo toga da vidim. Promijenila se i tamo igra poprilično, atletika i individualizam su prvom planu, dok se u Evropi i dalje više igra timska košarka, tako da ja lično više uživam u Evroligi” – rekao je “Kari”, a onda se osvrnuo na strukturu uspješnih ekipa u Sjedinjenim Američkim Državama:

“Svaka NBA organizacija koja je osvajala trofeje, imala je jednog ili dvojicu dominantnih igrača, ali su oni imali i podršku od ostatka ekipe u vidu vrhunskih igrača. Ni Čikago Bulsi nisu odmah počeli da osvajaju titule, proces stvaranja šampionske ekipe je trajao i bio neophodan. Majkl Džordan je bio poznat i 1984. godine, došao je u ligu kao proizvod jednog provjerenog sistema Dina Smita iz Sjeverne Karoline, uz ogroman talenat i radnu etiku, međutim tek stvaranjem adekvatnog tima u Bulsima i dovođenjem fantastičnih igrača kao što su bili Pipen, pa kasnije Kukoč i Rodman, on je postao ono što je i do danas. Ostaje da se vidi kako će u tom pogledu djelovati Denver i Dalas, da li će dovoditi igrače koji će biti samo podrška ili igrače visoke klase. Sa ovim trenutnim timovima, ni jedni, a ni drugi ne mogu do naslova u NBA, to je sigurno”.

Pešić, Svetislav Pešić: “Toliko je jaka konkurencija da ću morati da radim do svoje 80. godine”
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport Photo

Nakon nekih aktuelnih dešavanja, na red je došao i povratak u prošlost, tačnije u veoma zanimljive momente kada je Pešić kao igrač sarajevske Bosne nakon odlične utakmice protiv Željezničara za nagradu dobio sat, koji mu je isto veče ukraden.

“Ja sam na toj utakmici dao 26 poena i bio proglašen za igrača utakmice. Kao nagradu sam dobio švajcarski sat marke ‘Darwil’ od Radio Sarajeva, koje je bilo sponzor. Sjećam se i danas kožne narukvice braon boje. Ja sam taj sat odmah stavio na ruku i plan je bio da iz Skenderije, gdje se igrala utakmica, idemo prvo u Jelićevu u klupske prostorije i da tamo započnemo slavlje. Nekako sam uspio da dođem na to slavlje, prostorije prepune, sjedi se, pije i pjeva. U neko doba neko od raje mi dobaci: ‘Daj, pokaži nam taj sat konačno’! Ja se uhvatim za ruku – nema sata. Jednostavno ga nema. Pretpostavljam da mi ga je neko skinuo u onoj opštoj gužvi u i oko Skenderije nakon utakmice. Neko me očigledno ‘odradio’. Siguran sam, nije tek tako ispao, jer se sjećam da sam ga dobro zakopčao. Narednih dana je Radio Sarajevo u svom programu više puta apelovalo na ‘poštenog pronalazača’ da se javi i vrati sat Svetislavu Pešiću, ali bez rezultata, tako da taj sat do danas nije pronađen, a dao bih sad za njega zaista mnogo” – prisjetio se rođeni Piroćanac.

Pešić je definitivno neko ko svojim znanjem i ponašanjem može biti primjer za sve sportske radnike širom svijeta, a iako trenutno ima 71. godinu, i dalje je prisutan u košarci i trenutno radi kao onlajn predavač. 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime