Foto: TT News Agency/Bjorn Larsson Rosvall/via REUTERS

Utakmicom između Španije i Argentine danas počinje Svjetsko prvenstvo za rukometašice u Španiji na kojem će iz regije nastupiti reprezentacije Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, a titulu brani selekcija Holandije. 

Najbolje svjetske rukometašice okupile su se u Španiji gdje će se boriti za titulu i pokušati da skinu Holandiju s vrha. Srbija na ovo takmičenje dolazi sa novim selektorom Urošem Bregarom i podmlađenom ekipom i čak sedam debitantkinja. One se nalaze u grupi sa Rusijom, Poljskom i Kamerunom, a s obzirom na sistem takmičenja svaki meč će biti veoma bitan.

Nacionalni timovi su podijeljeni u osam grupa sa po četiri tima, gdje će po tri najbolje ići u narednu fazu, a tu će se formirati četiri grupe sa po šest ekipa, a onda će po dvije najbolje ekipe da odu u četvrtfinale.

Bregar na ovom šampionatu neću računati Andreu Lekić, Draganu Cvijić, Katarinu Tomašević, Katarinu Krpež Šlezak, Željku Nikolić, Jelenu Lavko, Slađanu Pop Lazić i Mariju Obradović. Sigurno je da će meč sa Poljskom na samom otvaranju prvenstva biti veoma bitan, gdje će se odlučitivati ko će biti glavni protivkandidat Rusiji, koja ovdje dolazi bez Ane Vjahirjeve i Darije Dimitrijeve.

rukomet, Kreće Svjetsko prvenstvo za rukometašice: Holandija brani titulu, zemlje iz regije čekaju svoju šansu
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

U grupi A se nalaze Francuska, Crna Gora, Slovenija i Angola, gdje je Francuska favorit, a selekcije Bojane Popović i Dragana Adžića će voditi borbu za drugo mjesto, dok je afrička selekcija autsajder. Posebno će biti zanimljiv duel Slovenije i Crne Gore jer će Adžić voditi Slovenke protiv svoje bivše ekipe. 

Norvežanke na ovaj šampionat dolaze sa ciljem da vrate pehar prvaka svijeta u svoje vitrine, a ka tome će ih voditi Nora Merk, Stine Bredal Oftedal, Katrin Lunde, dok legendarne Hajdi Loke nema više u timu. Njima su u grupi rivalke Rumunke koja dolaze na Pirinejsko poluostrvo bez glavne zvijezde tima Kristine Neagu, no u konkurenciji Kazahstana i Irana prolazak dalje im ne bi trebao biti problem.

Luis Abinj, Estevana Polman, Tes Vester će predvođene s Monik Tijsterman pokušati da odbrane titulu svjetskog prvaka, mada će im put ka tome biti izrazito težak. U grupi igraju sa Švedskom, koja je kao i Rumunija došla bez najbolje rukometašice Izabele Gulden, ali sa Uzbekistanom i Portorikom će lako proći u narednu fazu. 

Grupa E je evropska, jer se u njoj nalaze Njemačka, Mađarska, Slovačka i Češka i sigurno je da će biti najizjednačenija od svih ostalih. Njemačka i Mađarska su sigurno favoriti, a oba tima dolaze sa malo izmjenjenim sastavom u odnosu na ranije šampionate, dok će Slovakinje i Čehinje voditi borbu za prolazak dalje.

rukomet, Kreće Svjetsko prvenstvo za rukometašice: Holandija brani titulu, zemlje iz regije čekaju svoju šansu
Printscreen

S druge strane grupa F će biti možda i najneizjednačenija gdje imamo Dansku kao apsolutnog favorita, Južnu Koreju koja može napraviti dobar rezultat, te Tunis i Kongo od koji se ne može puno očekivati. Glavne uzdanice Skandinavki za ovaj turnir biće Lajn Majers i Marija Fiskar, a veliko je pitanje da li će moći napraviti korak dalje i da donesu u svoju državu medalju prvi put posliije 2013. godine.

Najprijatnije iznenađenje prethodnog Evropskog prvenstva bila je reprezentacija Hrvatske, koja dolazi u skoro istom sastavu i sa puno motiva da dokaže da rezultat iz Danske nije bio slučajan. Glavne uzdanice biće im Tea Pjević, Ćamila Mičijević, Katarina Ježić, a njima će rival za prvo mjesto biti Brazilke koje će pokušati da se vrate na put na kom su bile 2013. godine kada su postale šampionke svijeta. Japan će im biti protivkandidat za drugo mjesto, dok Paragvaj teško da ima šta tražiti. 

Domaća Španija ima lakši zadatak u grupnoj fazi prvenstva gdje su im rivalke Argentina, Austrija i Kina. Domaćin želi da napravi korak više u odnosu na prethodni šampionat i da pred domaćom publikom osvoji titulu prvaka svijeta. Glavna zvijezda tima je Karmen Martin, te Lara Gonzalez i Dženifer Gutijerez.

Svjetsko prvenstvo za rukometašice biće održano od 1. do 19. decembra u Torevijehi, Kasteljonu, Granoljersu i Liriji. 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime