FK Sloboda Tuzla/Facebook

U narednih četiri do pet godina 12 stadiona u Bosni i Hercegovini biće rekonstruisano. Sredstva osiguravaju Evropska fudbalska asocijacija i lokalne zajednice, prenosi “RTVSLON”.

U narednoj godini biće izvršena rekonstrukcija stadiona “Tušanj”, odnosno travanjaka na kome će biti ugrađen najsavremeniji hibridni sistem travnate podloge. Projekat je vrijedan oko dva miliona KM, a finansira se sredstvima Evropske fudbalske asocijacije i Grada Tuzla. O tome je razgovarano u Gradskoj upravi, gdje se gradonačelnik sastao sa predstavnicima Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine i Fudbalskog kluba Sloboda.

“Zahvaljujem se Fudbalskom savezu BiH što je u prioritet stavio Tuzlu, Mostar i Banjaluku. Posebno je važno što je u svoj prioritet finansiranja stavio Tuzlu, jer kod nas na ‘Tušnju’ igraju dva premijerligaša. Ukupna vrijednost investicije je million i 150 hiljada eura, a očekuju od lokalne zajednice učešće 20 do 25 posto, o tome smo danas razgovarali”istakao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH Azmir Husić navodi da je ključ svega da Tuzla spada u prvi red rekonstrukcije stadiona.

“Nadam se da ćemo realizacijom tog projekta koji vrijedi dva miliona KM dobiti sigurno na kvalitetu fudbala kada je u pitanju Premijer liga”istakao je Husić.

Tušanj, Tušanj prvi na redu za rekonstrukciju, projekat od preko dva miliona KM
foto: MeridianSportBH

U Fudbalskom klubu Sloboda takođe su zadovoljni što će u narednoj godini krenuti rekonstrukcija “Tušnja”, jer je travnjak u zimskom periodu u lošem stanju, a smatraju da će ostvarivati još bolje rezultate na novom terenu.

“Nama u Fudbalskom klubu Sloboda će biti privilegija igrati na takvom terenu, mislim da ćemo ostvarivati bolje rezultate i ono što smo htjeli sve vrijeme, da razvijamo mlade igrače, da će nam ovo pomoći u tome da ostvarimo naše zacrtane ciljeve” izjavio je Elmir Šećerbegović, predsjednik Uprave FK Sloboda.

Rekonstrukcija će podrazumijevati skidanje postojeće površine do nivoa posteljice, te izradu projektne dokumentacije.

“Praktično izrada nove drenaže, izrada grijanja samog terena, gradnja kvalitetnog busenja, ugradnja hibridnog terena i nabavku odgovarajuće opreme i mašina za održavanje terena”istakao je Nihad Hodžić, direktor Sektora za administraciju u Fudbalskom savezu BiH.

Pored stadiona “Tušanj”, u narednoj godini biće rekonstruisani i stadioni u Mostaru i Banjaluci. Kako navode iz Fudbalskog saveza BiH, u narednih četiri do pet godina će vršiti rekonstrukcije po tri terena, odnosno ukupno 12 terena. U narednih mjesec dana raspisaće međunarodni tender za izvođače radova.

Tokom rekonstrukcije terena, biće vršene i edukacije osoblja koje će raditi na samom održavanju. U Fudbalskom savezu BiH podsjećaju da su do sada samo stadioni “Bilino polje” u Zenici i “Grbavica” u Sarajevu sa kvalitetnim terenom, jer su izvršene njihove rekonstrukcije 2012., odnosno 2018. godine. Vjeruju da će, nakon najavljenih rekonstrukcija ostalih stadiona, biti zadovoljni i igrači i članovi fudbalskih klubova koji igraju na tim terenima.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime