Udruženje sportskih novinara Bosne i Hercegovine osudilo saopštenje Zrinjskog

Nakon što je Zrinjski juče saopštio da će prekinuti saradnju sa pojedinim medijskim kućama, danas su se oglasili iz Udruženja sportskih novinara Bosne i Hercegovine.

Oni su naglasili da su Leotar i Zrinjski kao najveće krivce za sukob optužili medije koji su to objavili, a njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Udruženje sportskih novinara Bosne i Hercegovine ovim putem želi skrenuti pažnju na anomalije u bh. sportu kojima svakodnevno svjedočimo, a posljednji je naša javnost imala priliku da primjeti prije dva dana.

Naime, nakon tuče članova stručnog štaba HŠK Zrinjski i igrača FK Leotar oba kluba kao najvećeg krivca izdvojili medije koji su prenjeli nedvojbene činjenice potkrijepljene video zapisima i izvodima zvaničnih dokumenata NFSBiH.

Ovim putem ispred Udruženja sportskih novinara BiH želimo pozvati HŠK Zrinjski da zaustavi i opozove hajku na medije koji su ‘krivi zato što su radili svoj posao’. Fudbalskog šampiona BiH podsjećamo da bi bilo kakve prijetnje ili onemogućavanje rada novinarima imale višestruke posljedice ne samo po integritet i ugled sportskog takmičenja i samog kluba, višestrukog prvaka BiH, već i po cjelokupno bh. društvo koje je u ovom trenutku od strane međunarodne zajednice okarakterisano kao nedovoljno otvoreno prema različitim medijskim izvješavanjima.

Sportske radnike iz HŠK Zrinjski želimo podsjetiti da je upravo odnos prema novinarima i uvažavanje njihove slobode izvještavanja jedan od osam prioritnih koraka istaknutih u preporuci kandidatskom statusa Bosne i Hercegovine za prijem u Evropsku Uniju. U preporuci koja bi mogla odrediti budućnost naše zemlje među osam ključnih stavki stoji i obaveza svih subjekata da će ‘garantovati slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg sudskog postupka u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima’.

zrinjski
Foto: Facebook/HŠK Zrinjski

Stoga se nadamo da će HŠK Zrinjski iznaći snage da među svojim redovima pronađe i koriguje razloge za incident u Trebinju, a svim sportskim novinarima bez selektiranja podobnih i onih koji to nisu, obezbijedi siguran ambijent za rad i izvještavanje, bez etiketiranja i prebacivanja odgovornosti za posljedice postupaka koje su činili njihovi uposlenici.

Sportski novinari ne bi trebali raditi strahujući da li će se njihov izvještaj dopasti klubovima i da li će zbog prenošenja činjenica snositi posljedice i biti označeni poželjnom metom huliganskih napada. Očekuje se konkretna akcija svih organizacija koje prate rad sportskih novinara.

Udruženje sportskih novinara u Bosni i Hercegovini doživjelo je još jedno u nizu razočarenja zbog indolentnog i nezainteresovanog stava Komiteta za medije NFSBiH koji ni nakon ove posljednje hajke na medije nije našao za shodno da se ispred Saveza očituje i zaštiti kolege radi kojih (Komitet) i postoji. Nadamo se da će kolege iz Komiteta za medije pronaći vremena da se posveti zaštiti novinara na terenima Premijer lige BiH nakon što riješe prioritetna pitanja kao što je, između ostalog, i njihov besplatan odlazak na gostujuće utakmice fudbalske reprezentacije”.

Podsjećamo, snimke tuče članova Leotara i Zrinjskog možete pronaći OVDJE i OVDJE.

 

Postavi odgovor