UEFA je kupila vrijeme i pobijedila Superligu

Kada je stigla odluka evropskog suda po kojoj je odlučeno da UEFA nema pravo na monopol nad evropskim fudbalom, ponovo se aktivirala priča oko Superlige.

Bila je ona aktuelna i prije skoro tri godine i tada je dopro potresla UEFA-u. Većina klubova bila je spremna napustiti Ligu šampiona i priključiti se bogatim inicijatorima Superlige. Nagrade su bile veće, mogućnost profita daleko veća, a to je suštinski jedino bitno onim koji vode klubove.

Nije bilo svejedno tada čelnicima evropske kuće fudbala. Jasno je to, naročito posmatrajući kako su mirno komentarisali ideje Superlige nakon posljednje objave evropskog suda. Na prvu izgleda da je UEFA izgubila, ali su “Mudraci” iz krovne organizacije u međuvremenu učinili sve da zaštite svoj položaj – i u tome uspjeli.

Prije te dvije i po godine, kada je Superliga prvi put pokucala na vrata evropskog fudbala – najveći bedem UEFA-e su bili navijači. Logistika nije bila bitna nikome iz klubova, dok god je račun u plusu i dok god je veća mogućnost zarade. Superliga je to nudila, a UEFA nije imala odgovor. Liga šampiona, ma koliko sentimentalno značila, bila je jednom nogom na istorijskom groblju.

Jedina odbrana UEFA-e su bile pravne tehnikalije koje su tada izvukli iz rukava. Nešto, što je sada evropski sud potvrdio kao nevažeće. Sasvim je nebitno to za Aleksandra Čeferina, jer je UEFA od suda dobila ono što je htjela, a to je vrijeme.  

Superliga 1
Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Navijači su odradili svoju, iako se suštinski ne pitaju mnogo, bilo je dovoljno da se klubovi u momentima dovedu u moralnu dilemu. UEFA je svojim tehnikalijama samo gurnula Superligu u drugi plan na određeni period.

Za vrijeme dok se čekala odluka evropskog suda, UEFA je radila na tome da klubove privoli sebi. Svjesni su u UEFA-i na koji način vlasnici klubova razmišljaju, jer su od istog kroja satkani. Novac je jedina vodilja, jer je fudbal odavno biznis.

I UEFA je u suštini reformom Lige šampiona napravila dobar biznis plan po kojem Superliga tehnički ne može ponuditi puno više. Odnosno, nedovoljno da klubovi rizikuju bijes navijača.

aleksander ceferin uefa fss 3417
photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

U novom formatu Lige šampiona svaki će klub igrati osam utakmica protiv protivnika iz raznih jakosnih grupa. Odigraće četiri domaća i četiri gostujuća susreta, a ekipe će biti rangirane od 1. do 36. mjesta. Osam najboljih klubova direktno ide u osminu finala, dok će se osam ostalih putnika tražiti nakon plej-ofa klubova koji su ostvarili plasman od 9. do 24. mjesta.

Dovoljno različito da Liga šampiona ostane autentična i da se sačuva piramida, ali dovoljno slična da Superliga bude nepotrebna.

UEFA je na sud otišla sa samo jednim mogućim ishodom, a to je bio pravni poraz. Izgubili su parnicu, ali su dobili sve drugo. I to je bio jedini cilj.

Evropska krovna kuća ostaće lutkar svih predstava evropskog fudbala, a u rukama navijača – fiktivna moć.

Postavi odgovor