Official photo

Danas su UEFA i fudbalski savezi, kao i udruženja najboljih liga Engleske, Italije i Španije izdali zvanično saopštenje na temu novog formata Lige šampiona i evropske Superlige. 

“UEFA, Engleski fudbalski savez i Premjier liga, Kraljevska španska fudbalska federacija i LaLiga, te Italijanska fudbalska federacija i Liga Serija A saznali su da nekoliko engleskih, španskih i talijanskih klubova možda planira objaviti njihovo stvaranje zatvorene, takozvane Superlige. Ako bi se to dogodilo, želimo ponoviti da ćemo – UEFA, engleski Fudbalski savez, Kraljevska španska fudbalska federacija, Italijanska fudbalska federacija, Premijer liga, LaLiga, Serija A, ali i FIFA i sva naša udruženja članica – ostati ujedinjeni u našim naporima da zaustavimo ovaj cinični projekt, projekt koji se temelji na vlastitim interesima nekolicine klubova u trenutku kada društvu solidarnost treba više nego ikad. Razmotrićemo sve mjere koje su nam na raspolaganju, na svim nivoima, kako pravosudnim, tako i sportskim, kako bismo spriječili da se to dogodi. Fudbal se zasniva na otvorenim takmičenjima i sportskim zaslugama i to ne može biti drugačije. Kao što je prethodno najavila FIFA i šest federacija, dotičnim klubovima će biti zabranjeno igranje u bilo kojem drugom takmičenju na domaćem, evropskom ili svjetskom nivou, a njihovim igračima mogla bi se uskratiti prilika da predstavljaju svoje nacionalne timove. Zahvaljujemo onim klubovima u drugim zemljama, posebno francuskim i njemačkim klubovima, koji su odbili da se prijave za ovo. Pozivamo sve ljubitelje fudbala, navijače i političare, da nam se pridruže u borbi protiv takvog projekta ako bi bio najavljen. Ovaj uporni lični interes nekolicine traje predugo. Dosta je dosta” – stoji u zvaničnom saopštenju objavljenom na sajtu UEFA-e. 

S druge strane, očekuje se da će večeras biti objavljeno od strane Superlige i klubova učesnika da će priprema navedenog tamičenja uskoro početi. 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime