vasko ševaljević
Foto: REUTERS/Janerik Henriksson/Scanpix (SWEDEN - Tags: SPORT HANDBALL)

Kapiten rukometne reprezentacije Crne Gore Vasko Ševaljević za MeridianSportBH dao je veoma interesantan intervju sa pikanterijama sa lica mjesta i sa nelogičnostima koje se dešavaju rukometašima. Kapiten Crne Gore takođe je najavio narednu utakmicu protiv Sjeverne Makedonije, te prokomentarisao učinak Bosne i Hercegovine i država iz regiona.

Evropsko prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj zvanično je počelo i već sada je sigurno da će u istoriji rukometa biti upisano kao najspecifičnije, ali i najapsurdnije takmičenje Starog kontinenta.

Kada smo mislili da smo tokom pripremnog perioda vidjeli sve, sudeći prema svim informacijama, nismo vidjeli ništa u odnosu na ono što se dešava na licu mjesta.

Iz tabora Srbije i Francuske stizale su oštre izjave po pitanju organizacije, a da nije samo u pitanju propust u Segedinu, već da se EHF i organizatori suočavaju sa istim problemima u svim gradovima organizatorima turnira naročito u Mađarskoj, potvrđuje i slučaj Crne Gore.

Iskusni kapiten “Lavova” Vasko Ševaljević u eksluzivnom razgovoru za MeridianSportBH sa lica mjesta nam prenosi šta se to zaista dešava u Debrecinu, gdje se igra grupa A Evropskog prvenstva u rukometu.

“Kada sam ja u pitanju, problem je nastao kada je u pitanju vrijednost CT, koji, kako nam je objašnjeno pokazuje koncentraciju virusa u uzorku brisa, a što ukazuje na tok bolesti, kao i infektivnost. Referentna vrijednost tog testa u Crnoj Gori, regionu, ali i kada je u pitanju zdravstveni protokol EHF je 30. Kada je vrijednost 30 i više smatra se da igrač nije zaražen i izlazi iz izolacije i jako brzo i PCR pokaže negativan rezultat. U Mađarskoj je ta granična vrijednost 40. Očigledno je da države među sobom, ali i države organizatori Eura i EHF nisu dobro usaglasili COVID protokol i pojavio se problem. Ja sam imao CT 37 i iz EHF nam je rečeno da mogu da igram, iz COVID centra u Mađarskoj rečeno mi je da ne mogu” – počeo je priču lijevi bek francuskog Sarana.

Ševaljević, Vasko Ševaljević za MeridianSportBH: “Medalje i finansije neka ostanu ovaj put u drugom planu”
Foto: Rukometni savez Crne Gore

Na kraju je ipak presudio EHF i odlučio da se poštuju zdravstveni protokoli krovne rukometne organizacije. Poziv je ipak stigao prekasno, svega nekoliko minuta pred ulazak u autobus, kojim se crnogorska reprezentacija trebala prevesti do dvorane gdje će odigrati prvi susret protiv favorizovane Danske.

“Perfektno organizovati turnir u ovim uslovima je nemoguće, ali onda se postavlja pitanje zašto se uopšte igra turnir ako ga nije moguće organizovati na visokom nivou? Ljudi se zaista trude, ali propusti su brojni. Zamislite da vam daju tri minuta da se spremite samo da uđete u autobus i odete na utakmicu, a niko ne razmišlja o svim pripremama koje jedan igrač treba da obavi pred sam meč, kako fizičke, tako i psihičke. Mislim da su mogli, trebali i morali postaviti jasnija pravila i predvidjeti sve situacije” – izjavio je Ševaljević pa nastavio:

“Dešava se da igrači koji su bili zaraženi tokom priprema, budu pozitivni na licu mjesta. I onda niko ne zna šta da radi. Zove se telefonima, ne zna se čija riječ je glavna riječ. Mi smo bili smješteni u odvojeni hotel, mimo svih drugih selekcija iz grupe bez ikakvog objašnjenja ili obavještenja zašto je to tako. Ne ostaje nam da mislimo ništa drugo već da je razlog tome bio što smo smo imali najviše pozitivnih igrača od svih reprezentacija iz grupe. Možda je neko insistirao na tome da sačuva svoj tim, prosto nagađam. Jer, objašnjenje nismo dobili”.

Ševaljević, Vasko Ševaljević za MeridianSportBH: “Medalje i finansije neka ostanu ovaj put u drugom planu”
Foto: Rukometni savez Crne Gore

Bez obzira na sve probleme, Crna Gora je hrabro izašla na teren i otvoreno se, u skladu sa svojim mogućnostima, suprotstavila favorizovanim Dancima.

“Igrali smo protiv možda i najbolje ekipe na prvenstvu. Dogovor među nama je bio da izađemo i pokažemo zube, da se ne predajemo unaprijed i damo maksimum u ovom trenutku. Tako je i bilo. Nekoliko debitanata je iznijelo utakmicu i mislim da su momci pokazali jedno dobro lice. Ponosan sam na njih i na partiju koju su pružili, naročito kada znamo šta smo sve prošli u prethodnom periodu i trenutno prolazimo. Kada je u pitanju sam meč, ne smijete vi mašiti zicere ako mislite ostati u kakvom takvom egalu protiv ekipe kakva je Danska. Šteta je što je na kraju bila velika razlika, ali bitno je da smo ostavili pozitivan utisak” – hvalio je iskusni kapiten Crne Gore svoje saigrače.

Ševaljević, Vasko Ševaljević za MeridianSportBH: “Medalje i finansije neka ostanu ovaj put u drugom planu”
Foto: Rukometni savez Crne Gore

Crna Gora, jača za selektora Zorana Roganovića koji se sinoć priključio ekipi, odmjeriće danas snage sa Sjevernom Makedonijom. Utakmica za biti ili ne biti za obje ekipe i borba za plasman u drugi krug takmičenja.

“Protiv Makedonije se niko nije naigrao rukometa, što su pokazali i u utakmici sa Slovenijom. Ipak, kalkulacija nema i mi bacamo sve karte na sto, odnosno na teren. Nema prostora da se gleda ko je debitant, ko je igrao ko nije. Najbolje što imamo mi danas moramo dati. Treba nam pobjeda i idemo na nju! Svi problemi se zaboravljaju na terenu. I mi ali i Makedonci vidimo svoju šansu u tom meču i siguran sam da će biti borba svih 60 minuta. Mišljenja sam da će biti egal utakmica, kao što je bilo na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj, kada se susret riješio u posljednjih 30 sekundi. Iskreno bih volio da danas ne bude tako, već da se sve riješi bar pet minuta prije kraja, ali teško je to očekivati. Po meni, finiš meča će odlučiti pobjednika” – kazao je Ševaljević i dodao:

“Trudimo se ostati pozitivni u čitavoj ovoj situaciji kada zbog virusa nemamo ni fiziotarepeuta da nam bandažira zglobove. I mislim da nas to čini jačim. Nas zaista karakteriše veliko srce, što nam je nekada i najjače oružje, ali nekada to srčanost i vruće glave treba i smiriti, jer rukomet se mora pametno igrati. Desi se da nas ponese srce previše, ali ima nas i iskusnih koji to kontrolišemo. Trenutno sve ide u dobrom smijeru i nadam se da će tako i nastaviti”.

Kada razgovarate sa iskusnim rukometašem poput Ševaljevića, ne možete, a da se ne dotaknete i rezultata koji su zabilježeni u prvom kolu Evropskog prvenstva.

“Iznenadili su Holanđani. Nisu oni samo savladali Mađare koji su bili favoriti u tom meču, već su kontrolisali utakmicu sve vrijeme. Bosna i Hercegovina znam da ima mnogo problema sa virusom korona, ali za mene je malo iznenađenje velika gol razlika na kraju meča sa Šveđanima. Iskreno, ja sam mislio da će se Srbija više pomučiti protiv Ukrajnine, ali oni su to lagano odradili. Oni su opravdali očekivanja i evidentno je da su sa Đeronom dobili mnogo. Ne bih se iznenadio da pobijede Hrvatsku ili Francusku uopšte. Kada smo već kod njih, svi govore nije to ona stara Hrvatska. Nedostaje i njima važnih igrača, ali oni se nikada ne predaju. Imaju oni i dalje kvalitet. Po meni su ušli sa previše respekta u meč sa ‘Trikolorima’ i mislim da ih je na kraju to i koštalo. Dobar se rukomet igra, daleko bolji od onoga što smo očekivali s obzirom na sve okolnosti” – kazao je Vasko Ševaljević i za kraj dodao:

“Mnogi ističu da je pitanje da li će se ovaj Euro uopšte odigrati do kraja. Neće organizotori dozvoliti da se to prekine, odigraće se sve, jer je po svaku cijenu počeo i po svaku će se i završiti. Samo se nadam da će svi ostati živi i zdravi, da neće biti povreda i da cjelokupna situacija u vezi sa COVID-om na prvenstvu neće uticati na zdravlje igrača. Medalje i finansije neka ostanu ovaj put u drugom planu”.

Pripremili: Igor Radmanović i Maja Kostović

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime