(VIDEO) Henesi i Dejvis heroji Velsa, Jarmolenko tragičar Ukrajine

Fudbalska reprezentacija Velsa pobjedom na domaćem terenu nad Ukrajinom od 1:0 izborili su po drugi put plasman na Svjetsko prvenstvo. 

Meč sa puno emocija na obje strane, Velšani su tražili put na Svjetsko prvenstvo nakon 64 godine, a Ukrajina zbog ratnog stanja u svojoj državi. Već u 12. minutu Vejn Henesi je pokazao kako će braniti čitav meč kada je uspio da skine šuta Romana Jaremčuka sa oko deset metara. 

Uspjeli su Ukrajinci da postignu gol, ali je on poništen jer glavni sudija Antonio Mateu Lahoz nije dao znak da se izvede prekid. Napadali su Ukrajinci, ali su ispred sebe prvo imali Bena Dejvisa koji je prekinuo mnogo napada, te Henesija koji je vjerovatno branio najbolje u svom životu.

Onda je u 34. minutu Geret Bejl izveo slobodan udarac sa lijeve strane, a Andrij Jarmolenko je loše zahvatio loptu i zakucao je u svoju mrežu za vođstvo Velsa od 1:0.

Viktor Cigankov je zaprijetio u 56. minutu sa vrha šesnaesterca, no opet je Henesi bio na pravom mjestu. Pokušavali su Ukrajinci sve više šutevima iz daljine, ipak nisu mogli da matiraju protivničkog golmana. Priliku da sve riješi prvo je imao Brenan Džonson u 75. minutu kada je uputio šut iz voleja i pogodio stativu. Samo minut kasnije Bejl je dobio loptu na deset metara, bio je ispred Georgija Bušana i pogodio je Ukrajinca.

Do kraja smo gledali samo napade Ukrajine koja je svim silama željela da dođe do izjednačenja, ali u tome nisu uspjeli i Velšani su pobjedom od 1:0 otišli na Svjetsko prvenstvo.

Oni će na Svjetskom prvenstvu u Kataru igrati u grupi sa Engleskom, Sjedinjenim Američkim Državama i Iranom. 

Postavi odgovor