Radovanović
Foto: KK Mladost Mrkonjić Grad/Facebook

Vladimir Radovanović, trener Mladosti, u razgovoru za MeridianSportBH je između ostalog najavio novu sezonu i govorio o košarci u BiH.

Mrkonjićani su do sada odigrali dvije prijateljske utakmice, u kojima su slavili protiv Student Igokee i Borca. 

“Protiv Student Igokee smo bili poprilično nekompletni, ali utakmica je bila dobra i pohvalio bih domaći tim. U drugom meču smo već formirali kostur ekipe i odigrali jako pristojno. Zahvalio bih se Borcu što su uopšte došli u znatno oslabljenom sastavu, nisu htjeli da iznevjere domaćine. Vidjelo se da su oni u ovom momentu utreniraniji od nas, izuzetno su agresivni i dosta trče, trebalo nam je vremena da se adaptiramo na njihovu oštrinu i već u drugom poluvremenu je to izgledalo dosta bolje.

Mijenjao sam dosta igrača i pravio kratke izmjene kako bih ih održao u ritmu. Pobijedili smo, ali to naravno trenutno ne znači ništa, utakmica je bila dobra i još jednom bih se zahvalio Banjalučanima na dolasku. Timska igra i dobra hemija u ekipi ulivaju samopouzdanje.

Napustio nas je Amar Mehić, koji je prešao u Kumanovo, tako da smo u pregovorima sa centrom koji bi ga zamijenio. Nadam se da će transfer uskoro biti završen i to bi onda bila ekipa sa kojom ćemo započeti sezonu. Vidljivo je da našem stilu igre trenutno odgovara neka niža, fizički jača petica koja može da trči, dobro skače i preuzima. Amar je dobar dečko i ovim putem mu želim puno sreće u nastavku karijere” – počeo je Vladimir Radovanović.

Radovanović, Vladimir Radovanović: “Timska igra i dobra hemija u ekipi ulivaju samopouzdanje”
Foto: KK Mladost Mrkonjić Grad/Facebook

Mrkonjićani u narednu sezonu ulaze u izmijenjenom sastavu u odnosu na prošlu sezonu. Sredinu između ostalih nisu mijenjali 39-godišnji Dejan Ćup i 18 godina mlađi David Maran, dok se nakon teške povrede vratio kapiten Đorđe Aleksić.

“Ćup traje preko 20 aktivnih profesionalnih sezona, radi se o vrhunskom profesionalcu koji je uvijek najmanje pola sata prije treninga na parketu, radi i priprema se, takav je čitav život. Njegova fizička sprema je besprekorna, radi jako dobar posao, kao i prošle sezone. Protiv Borca je igrao gotovo 35 minuta i pružio je jako dobru partiju, ali naravno da ću pokušati da ga što manje izložim nepotrebnim fizičkim naporima, jer ipak su to godine kada i pored dobre pripreme treba biti oprezan. Sigurno je da su njegovo iskustvo, znanje i stav prema košarci i ekipi, te način na koji se ophodi prema mlađim saigračima neprocjenjivi” – istakao je trener Mladosti, pa dodao:

“David Maran ima izuzetne fizičke predispozicije, a ove sezone će definitivno biti prebačen na poziciju plejmejkera i od njega očekujem iskorak. Ne želim da mu stvorim bilo kakvu vrstu pritiska, ali vidim šta je njegova realna mogućnost i šta on može, prije svega fizički. Sve ostale stvari koje može da nadogradi se najčešće dobijaju iskustvom i radom, mislim da on može da igra na nekom višem nivou. Očekujem prelazak na stepenicu više od Uroša Ilića, povratnika iz teške povrede Đorđa Aleksića, kao i od ostalih mladih igrača, pošto u ekipi imamo još dosta mlađih momaka”.

Radovanović, Vladimir Radovanović: “Timska igra i dobra hemija u ekipi ulivaju samopouzdanje”
Foto: KK Mladost Mrkonjić Grad/Facebook

Radovanović ima iskustvo igranja u Ligi BiH, tako da je dobro upoznat sa kvalitetom ovog takmičenja, čiji početak nove sezone još uvijek nije dobio tačan termin.

“Sigurno je da nam nepostojanje fiksnog termina za početak nove sezone pravi određene probleme, međutim nekako uspijevamo to da kompenzujemo. Slična situacija je bila i prošle sezone. Ne mogu da utičem na takve stvari, samo pokušavam da sebe i ekipu adaptiram na postojeće uslove.

Pratio sam pripremni period. Stalno se priča o padanju kvaliteta lige iz godine u godinu, međutim po meni je to tu negdje. Liga BiH drži svoj nivo i ona će uvijek biti takva, u njoj će uvijek biti dobrih igrača i dobrih timova. Otprilike, iznad su ekipe iz Druge ABA lige, a prema onome što sam vidio u dosadašnjem dijelu priprema, još bih izdvojio Slobodu, Leotar i bijeljinsku Budućnost. Ostale ekipe nažalost još uvijek nisam imao priliku da pogledam, tako da ne mogu da kažem nešto konkretnije o njima” – rekao je naš sagovornik, pa se vratio na svoju igračku karijeru:

“Kao što sam već rekao, Liga BiH uvijek drži neki svoj nivo, međutim prije nekih 16-17 godina, kada sam prvi put nastupio u njoj, tu su bila dva abaligaša. Igokea je konstantno sklapala dobre timove u želji da nastupi u ABA ligi, što je samo po sebi vuklo i ostale da formiraju kvalitetne sastave i to je otprilike davalo nešto viši nivo tadašnjoj Ligi BiH. Druga ABA liga danas takođe daje stimulans, a nisam neko ko pati za prošlošću, no mislim da je najviši rang domaćeg šampionata ranije bio bolji”.

Radovanović, Vladimir Radovanović: “Timska igra i dobra hemija u ekipi ulivaju samopouzdanje”
Foto: Miroslav Tanasković/MeridianSportBH

Za kraj, dotakli smo se stanja košarke u Bijeljini, rodnom gradu glavnog aktera ove priče, koji je prije Mladosti sa dosta uspjeha vodio Radnik, sa kojim je i izborio plasman u Ligu BiH.

“Bijeljina je veliki grad od preko 100 hiljada stanovnika i sigurno je da u njoj ima dosta djece koja se bave košarkom. Tu je i dosta klubova, od ove sezone dva u Ligi BiH, što nije prvi put, ako se sjetimo Građanskog koji je postojao dugi niz godina i bio dio društva najboljih.

Bijeljina ima par škola košarke sa mnogo djece, tako da je potencijal tu, ali nedostaje infrastrukturni dio, što je po meni najveći problem grada. Dok se to ne riješi, teško će se napraviti neki iskorak ka većim i ozbiljnijim ligama.

Za kraj razgovora, svim kolegama i timovima u Ligi BiH želim sreću i da sezona prođe u najboljem mogućem redu” – završio je Vladimir.

Radovanović, Vladimir Radovanović: “Timska igra i dobra hemija u ekipi ulivaju samopouzdanje”
Foto: Info Bijeljina

Mladost će svoje naredne pripremne utakmice igrati u Donjem Vakufu, gdje će u petak i subotu učestvovati na turniru zajedno sa Promom, Sparsom i Posušjem.

Dosadašnji intervjui sa trenerima iz Lige BiH pred početak sezone 2022/2023:

Piše: Nikola Ignjatić

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime