Foto: Reuters

Ostalo je još 21 dan do početka Evropskog prvenstva u fudbalu, a ovoga puta podsjetićemo se momenta koji će zauvijek biti urezan u istoriju ovog takmičenja. U pitanju je prvi zlatni gol koji je postigao Nijemac Oliver Birhof u finalu Evropskog prvenstva 1996. godine.

Igralo se Evropsko prvenstvo 1996. godine, a sve oči bile su uprte u reprezentaciju Češke. Česi su prvo u kvalifikacijama poslali Holandiju u plej-of, da bi se na taj način plasirali na ovo takmičenje. Njihova bajka se nastavila i na samom prvenstvu gdje su igrali fantastično, čak u nekim utakmicama daleko izvan svojih mogućnosti. Bio je osjećaj kao da ih je cijela atmosfera u Evropi vodila ka uspjehu i bilo je jako teško ne simpatisati ih.

Međutim, stvar na koju nisu računali njihovi “trgovci iz bajke” bio je Oliver Birhof. Tadašnji napadač Udinezea dokazao se u prijateljskim utakmicama, kada je bio dvostruki strijelac protiv reprezentacije Danske.

Legenda kaže da je supruga menadžera Bertija Vogtsa, Monika, tada predložila da se ovaj napadač dovede u Englesku i insistirala da ih neće iznevjeriti. Poznati mendžer se nije dao nagovoriti i cijela priča je propala.

zlatni, VREMEPLOV: Momenat kada je prvi zlatni gol vratio Češku iz sna u realnost (VIDEO)
Foto: Printscreen


Naime, Birhof je u finalu protiv Češke ušao kao zamjena umjesto Mehmeta Šola. Prvo je pogodio za izjednačenje i tako poništio prednost Češke koja je u vođstvo došla golom Patrika Bergera. Nakon reuglarnog vremena bilo je 1:1. Pet minuta nakon nastavka u produžetku Oliver Birhof je šutirao iz okreta i uz lošiju procjenu golmana Češke Petra Kube postigao prvi zlatni gol i tako postavio reprezentaciju Njemačke na sami evropski vrh.


Bio je ovo ujedno prvi zlatni gol koji je postignut na Evropskom prvenstvu. Ali kakav je momenat samo odabrao OLIVER BIRHOF da se zlatnim slovima upiše u istoriju najvažnije sporedne stvari na svijetu!

zlatni, VREMEPLOV: Momenat kada je prvi zlatni gol vratio Češku iz sna u realnost (VIDEO)
Foto: Reuters


Cijela utakmica bila je nevjerovatna i veoma zanimljiva za sve ljubitelje fudbala, a sve zanimljive detalje možete pogledati u narednom snimku.


Piše: Igor Radmanović

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime