Foto: FK Sarajevo/FAceobok

Dženan Uščuplić po drugi će se put u posljednjih 365 dana naći na klupi Sarajeva, a pored njega ekipu su sa nje vodila još tri trenera. 

Iz velikog broja sjajnih mudrosti nekih od najmudrijih i najgenijalnijih umova iz pošlosti ističe se onaj Alberta Anštajna koji je definirao pojam ludosti na tako jednostavan i konkretan način. Njegova definicija da ponavljanje jedne stvari iznova i iznova u iščekivanju drugačijeg rezultata nije ništa drugo nego potpuna ludost gotovo uvijek može poslužiti kao dobar opis onoga što se konstantno događa u bosanskohercegovačkim klubovima, a pogotovo u onim najvećim koji bi trebali biti primjer pravilnog funkcioniranja ostalima. Posebno se to odnosi na klubove sa velikom bazom navijača, većom pažnjom javnosti u odnosu na druge pa samim tim i ogromnim pritiskom takvog okruženja.

U kontekstu Premijer lige Sarajevo je još jednom pokazalo da ništa nije naučilo iz grešaka koje su se napravile u prošlosti.

Aleksandar Vasoski je bio četrnaesti trener na klupi bordo tima od 2013. godine i drugi u periodu od jedne godine. Njegov prethodnik Goran Sablić je uglavnom gradu izdržao skoro šest mjeseci da bi bio smijenjen u zimskoj pauzi nakon – kako su to tada izjavili – klupski zvaničnici loših rezultata i loše igre u prvom dijelu sezone. U posljednjoj njegovoj utakmici je nakon poraza od Veleža uz zvižduke i nezadovoljstvo navijača ispraćen u svlačionicu što je bio prijelomni trenutak za rukovodstvo kluba da se Sabliću zahvale na saradnji. No, dojam je da je njegov mandat završio mnogo prije tog poraza od Veleža, još tamo krajem jula kada je klub prebrzo završio svoj nastup u Evropi odnosno kada je Millsami iznenadio bordo tim i prošao u narednu fazu Konferencijske lige.

Nešto slično se dogodilo i Vasoskom. Njegov kraj je bila utakmica protiv Tuzla sitija u kojoj je Sarajevo poraženo na domaćem terenu što je značilo kraj klupskih ambicija da kroz prvenstvo eventualno stignu do drugog ili trećeg mjesta i tako izbore plasman u Evropu. Međutim, na njegovom je predstavljanju predsjednik Ismir Mirvić objasnio kako klub ima dva cilja.

krug, Začarani krug
fksarajevo.ba

Prvi jeste bio kratkoročan pošto je pred Vasoskog postavljen zadatak da Sarajevo mora izboriti plasman u evropska takmičenja na kraju sezone. Drugi i malo dugoročniji se odnosio na promociju mladih igrača iz svoje akademije u prvi tim te njihovo postepeno razvijanje. Vasoski je bio na dobrom putu da ispuni oba pošto je ekipa došla do finala Kupa te je jedna utakmica dijeli od osvajanja trofeja, a onda i ljeta u Evropi. S druge strane nekoliko mladih igrača je dobilo priliku u prvom timu od kojih su Dal Varešanović i Tarik Ramić dobili najviše minuta te pokazali da posjeduju potencijal da u budućnosti postanu standardni članovi tima. I kada se stvari postave na ovaj način teško je uočiti problem i razlog odlaska makedonskog stručnjaka.

No, teško je povjerovati da je u pitanju samo njegova odluka. Pogotovo zbog činjenice da su navijači na nekoliko utakmica iskazali nezadovoljstvo sa njegovim radom, a pritisak koji se ubrzano stvarao iz kola u kolo na kraju je dostigao tačku ključanja i stekao se utisak da je on bio otpisan još prije gradskog derbija.

Da li je on mogao bolje? Sigurno da jeste. Sarajevo je izgubilo od Željezničara, Zrinjskog, Borca, Tuzla sitija i upravo na tom polju su rezultati morali biti bolji. No, bordo ekipa je u većini utakmica bila bolja od svog protivnika pa su tako Rudar i Posušje ispraćeni sa šest pogodaka u mreži, na Koševu je nadigran Borac, ali je osvojen samo bod. Činjenica jeste da su porazi od Zrinjskog i Tuzla sitija zasluženi i jedine utakmice u kojima je Sarajevo izgledalo prilično loše i bezidejno.

krug, Začarani krug
Foto: FK Sarajevo

Međutim, pravo je pitanje šta klub želi u budućnosti i da li je nova era samo nastavak stare u kojoj je promjena trenera bila redovna pojava.

Šta je Vasoski trebao donijeti za četiri mjeseca i da li je tako jednostavno impelementirati svoju ideju u ekipu? Da li je instant rezultat važniji od dugoročnog i da li rukovodstvo kluba sluša glas javnosti umjesto sistematičnog analiziranja situacije? I na kraju, zašto je Vasoski uopšte dobio posao ukoliko će mu se svaka pogrešna odluka pamtiti, ako će svaki poraz utjecati na njegovu budućnost? Kako je moguće da je prije 120 dana bio idealan kandidat koji bi od Sarajeva u dvije godine trebao napraviti ozbiljnu ekipu, a danas nakon 15 utakmica samo još jedno ime na listi bivših trenera?

Dojam jeste da se Sarajevo opet vrti u krug i da je potrebno promijeniti mentalitet kako u klubu tako i oko njega. Dvije promjene trenera u jednoj sezoni dovoljno dobro pokazuju da postoji realan problem u ovakvom funkcioniranju budući da uslovi za kreiranje ozbiljne priče definitivno postoje, ali rukovodstvo mora promijeniti kurs te jednom pružiti iskreno povjerenje i podršku treneru i ekipi u trenutku kada se nanižu loši rezultati.

Jer ludost je raditit istu stvar više puta, a očekivati drugačiji rezultat.

Autor: Enej Bruck

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime