foto: nfsbih.ba

Fudbalski savez Unsko-sanskog kantona (FS USK) održao je u srijedu sjednicu Izvršnog odbora te su tražili od Fudbalskog savez Bosne i Hercegovine (NFS BIH) da u naredna 72 sata poništi odluku o odigravanju prijateljskog meča protiv Rusije.

Edham Eminić, član Izvršnog odbora FS USK-a i predsjednik je prošle sedmice najavio reakciju, a uputili su i saopštenje na adresu NFS BiH koje prenosimo u cjelini:

“Prateći posljednja dešavanja u vezi skandalozne odluke Komiteta za hitnost NFSBiH da naša reprezentacija odigra prijateljsku utakmicu sa reprezentacijom Rusije Izvršni odbor Nogometnog saveza Unsko-sanskog kantona odlučio je reagovati, naročito poslije izjave predsjednika FSBiH Vice Zeljkovića ‘da je dosadašnji rad članova Izvršnog odbora bio jedinstven i da će se u oktobru održati tematska sjednica na kojoj će se razgovarati o ovoj utakmici’. Nismo mogli ostati ravnodušni i nijemo posmatrati kako se neko igra sa našom pameti.

Istina je da je Evropska fudbalska federacija (UEFA) saopštila da prijateljske utakmice nisu u njenoj nadležnosti, ali je Svjetska fudbalska federacija (FIFA) o eventualnim sankcijama ‘Zmajevima’, ukoliko odigraju meč sa Rusima, izjavila da ‘u ovom trenutku ne mogu to da komentarišu i da ne mogu pomoći’.

Donošenjem ove sramne odluke učinjena je nesaglediva šteta Bosni i Hercegovini i fudbalu u njoj. Dakle, nevjerovatno je da nije niko reagirao na flargantno kršenje člana 36. Statuta FSBiH kojim je definirano da je predsjednik Saveza dužan na pismeni zahtjev najmanje pet članova Izvršnog odbora sazvati sjednicu IO u roku od deset dana.

Koliko smo upoznati najmanje pet članova je i uputilo pismeni zahtjev, a predsjednik je zakazao sjednicu tek 10. oktobra što je kršenje odredaba Statuta FSBiH. Osim toga, zakazana je ‘tematska sjednica’, iako ovakav vid sjednice nije definisan Statutom NFSBiH i kao takva ne može biti sazvana i održana, niti se bilo kakve odluke na tako sazvanoj sjednici mogu donositi.

Samo ponašanje rukovodioca NFSBiH u vezi datuma zakazane nestatutarne sjednice je pokušaj odugovlačenja ove teme i uzimanje vremena sa tendencijom revitalizacije ovog pitanja. Osim toga, očito je da neko (vidljivo je o kome se radi) na ovaj način pokušava ubirati i političke poene, jer će do tada taman proći i Opšti izbori u BiH.

Sama činjenica da većina članova Izvršnog odbora NFSBiH šuti na kršenje Statuta NFSBiH i da se uopšte ne oglašavaju o ovim važnim pitanjima pokazuju njihov stav da ih se ovo pitanje ne tiče.

Takođe, smatramo da takvi članovi trebaju pokazati trun morala i podnijeti ostavke kako bi na njihova mjesta napokon došli sposobni i moralni ljudi koji mogu nositi teret ovog teškog vremena.

Isto tako, zahtjevamo da se u naredna 72 sata održi sjednica Izvršnog odbora NFSBiH i da se poništi donesena odluka, jer smo sigurni da će se trenutno prisutni pritisak javnosti odraziti na igrače u predstojećim susretima protiv reprezentacija Crne Gore i Rumunije. Zato je jako važno odmah poništiti spomenutu skandaloznu odluku i umiriti javnost, sportske radnike i reprezentativce, te ih učiniti spremnim za naredne susrete.

Svako drugačije ponašanje je uzimanje vremena i omalovažavanje svakog čovjeka u Bosni i Hercegovini.

Na kraju, molimo da se odmah održi i sjednica IO NS FBiH, da se ovo pitanje tretira i donese preporuka FSBiH da se poništi odluka Komiteta za hitnost FSBiH” – stoji u saopštenju koje je potpisao Amir Medić, predsjednik FS USK.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime