Halilhodžić na klupi Zmajeva? Evo šta kaže Vico Zeljković

Fudbalska reprezentacija BiH nema selektora nakon što je raskinuta saradnja sa Farukom Hadžibegićem poslije blamaže od Luksemburga.

Predsjednik Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, Vico Zeljković, ističe kako su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. godine dobro krenule pobjedom protiv Islanda (3:0), ali onda je uslijedila blijeda partija kod Slovačke (0:2), dok su u junskim kvalifikacijama doživjeli debakl.

“Te utakmice nam nisu prošle kako smo očekivali, naročito ova protiv Luksemburga. Bez obzira s kim igramo kući, mi moramo da pobjeđujemo, da li je to Portugal ili Luksemburg. Iako to zvuči sada čudno, mi još uvijek možemo sami o sebi odlučivati” – rekao je Vico Zeljković za “Dnevni avaz“.

Zeljković je naveo da je Hadžibegić veliko ime u bh. fudbalu, ali da rezultati u ovom mandatu nisu bili dobri.

“Namjere su bile fudbalske, kao i svaki put. U tom momentu smo smatrali da je to najbolje. Zbog čega se to na kraju nije ispostavilo kao dobro je druga stvar. U svakom slučaju je jako teško u reprezenativnom fudbalu napraviti neki sistem, odnosno dati vrijeme nekome jer su očekivanja najveća, što je opravdano. Kada pričamo o kvalifikacijama za Euro, ono što nije dobro i što je defacto činjenica, BiH nikada nije bila na Euru što je na neki način i teret sadašnje generacije. Siguran sam da ćemo se probuditi, trgnuti i da ćemo u nastavku kvalifikacija iskoristiti svaku utakmicu da osvojimo drugo mjesto” – rekao je Zeljković.

Zeljković je objasnio kako će se birati i koji su kriteriji za izbor novog selektora “Zmajeva“.

“Pokušaćemo pronaći nekoga ko ima iskustvo i ko je vodio reprezentacije na velika takmičenja. Naravno, ne zavisi samo od nas, ima tu stvari koje trebaju da se poklope. Drugi kriterij će sigurno biti da taj neko poznaje ekipu i da ima jasan plan na koji način, prije svega, vidi ove kvalifikacije, jer se praktično još pitamo za drugo mjesto. Plan B je baraž jer i tu imamo šansu, kao i kriterij kako vidi dalji razvoj reprezentacije. Ko god bude selektor, cilj nam je plasman na Euro” – poručio je Zeljković.

Navijači bi najradije na klupi vidjeli Vahida Halilhodžića.

“Neću reći ništa posebno, kada kažem da je veliko ime u fudbalu, veliki čovjek i selektor koji je odveo toliko reprezentacija na Svjetsko prvenstvo. Više o tome će biti poznato u narednim danima” – naveo je Zeljković ne otkrivajući šanse popularnog Vahe da preuzme Zmajeve.

16503637130023
Foto: nfsbih.ba

Zeljković je tokom razgovora istakao da ima izuzetan odnos sa reprezentativcima.

“Imam izuzetan odnos, mislim da tu nema nikakvih problema što se tog tiče. Ubijeđen sam da imamo dobre odnose i komunikaciju. Ono što ne trebamo da se zavaravamo, taj odnos je na profesionalnom nivou jer ja kao predsjednik Saveza moram obezbijediti sve uslove za pripreme i za odigravanje utakmice i sve što ulazi pod servis za samu reprezentaciju. A selektori i stručni štab su ti koji trebaju da prave odnose sa igračima. Nisam učestvovao niti želim učestvovati u odnosima između igrača i selektora” – naglasio je Zeljković.

Često je na udaru kritika, a Zeljković navodi da je svjestan vremena i prostora u kojem živi, te da će njegova djela govoriti o njemu. Upoređujući stanje prije njegovog mandata, Zeljković ističe da reprezentacija nije napredovala niti nazadovala. Kada je riječ o infrastrukturi, situacije je drugačija.

“Biću slobodan da kažem da smo ostvarili ogroman napredak. Sređujemo terene, već smo sredili pet od 12. Nastavljamo s tim projektom, u planu su dva terena – Doboj i Široki Brijeg” – naveo je Zeljković i dotakao se sudijskih grešaka:

“Imaćemo implementiran VAR već do februara, marta naredne godine. Od sezone 2024/25 ćemo od starta imati VAR u upotrebi. Moram reći da se sudijske greške događaju naravno, ali one su dosta manje nego je bilo prethodnih 10-15 godina, ali je sada veća galama jer je drugačiji način života. Prije 10-15 godina nije bilo ovoliko socijalnih mreža i nije se toliko komentarisalo oko toga. Danas postoji mogućnost, možda je to i dobro, da kada se desi nešto da se drugačije prezentuje. Zbog toga se čini da je lošije nego prije, ali kada uzmete statistiku grešaka, moram reći da je i tu vidljiv napredak koji nije dovoljan, ali na kojem radimo da bude sve bolji i bolji” – kazao je Zeljković.

Najbolji bh. sudija Irfan Peljto nedavno je promovisan u elitnu kategoriju sudija, a Zeljković se dotakao i toga.

“Peljto je kadar Saveza i preko Saveza je došao do tog nivoa. Naravno da je svojom kvalitetom zaslužio da bude u elitnoj kategoriji, tako smo i mi kao Savez radili potporu koja je do nas. Uspjeli smo da izguramo našeg sudiju u elitnu grupu. Pored toga imamo još naše sudije koje su na UEFA, FIFA listama i nastavićemo da ulažemo u njih” – završio je on.

Postavi odgovor