Ženski sport u Bosni i Hercegovini: Puno uspjeha, pažnje i uslova malo

Ženski sport u Bosni i Hercegovini sve više napreduje, ali ni pored sjajnih rezultata i dalje nema zasluženu pažnju.

Najbolje rezultate na reprezentativnom nivou iz Bosne i Hercegovine ostvaruju baš sportistkinje, počevši od vjerovatno najtalentovanije ikada iz ove države Lane Pudar. Iako ima tek 17 godina već je učestvovala na Olimpijskim igrama, osvojila je evropsko seniorsko zlato, a medalja na Svjetskom prvenstvu za seniorke joj je izmakla u posljednjim metrima, no i četvrto mjesto na svijetu je nevjerovatan rezultat.

Nažalost Lana i dalje čeka na bazen u svom Mostaru, pa mora da se priprema u drugim gradovima. Košarkašice Bosne i Hercegovine su uspjele da dođu do petog mjesta na Evropskom prvenstvu i izbore plasman na šampionat svijeta. Ipak zbog nebrige prema sportu one su morale skupljati sredstva da bi otputovale u Australiju. Kasnije zbog velikih problema ta generacija se raspala i sada će neka nova uz kapitenku Milicu Deuru pokušati da ponovo krene pravim stazama.

Baš kao i košarkašice, tako su i odbojkašice Bosne i Hercegovine imale dosta problema sa finansijama, ipak uz svoju borbu, i kako one kažu uz zajedništvo i inat su uspjele da dvaput u nizu odu na Evropsko prvenstvo.

RTXEXGS9
Foto: Annegret Hilse/Reuters

Jedno od najpoznatijih imena u svijetu džudoa je Larisa Cerić, koja ima svjetsko srebro i bronzu, te dva evropska srebra i jednu bronzu. Zatim tu je Lejla Njemčević prva biciklistkinja svijeta na UCI svjetskoj maraton rang listi, a takođe je i osvojila Svjetsku maraton ligu.

I još mnogo djevojaka ostvaruje sjajne rezultate, no pažnju dobijaju samo kada dođu na sami vrh, a do tog vrha je ogroman put, sa mnogo prepreka. Nažalost u većini slučajeva do tog vrha idu same i uz podršku svojih najbližih, a još veća žalost je što mnoge odustanu na putu ka tom vrh baš zbog nedostatka potrebne podrške, prije svega od onih čiji je to zadatak da brinu o sportu.

Veoma malo žena je zastupljeno na ključnim funkcijama u Savezima, jedna od rijetkih je čuvena košarkašica Razija Mujanović koja je član Kuće slavnih Svjetske košarkaške asocijacije (FIBA). Potrebno je sve više sportistkinja nakon kraja karijere uključivati u klubove i Saveze, jer one najbolje znaju šta je potrebno da se napravi pravi put za mlade.

razija1
Foto: basket.ba

“U Bosni i Hercegovini nijedna žena u 2020. godini nije bila predsjednica Upravnog odbora sportskog saveza, dok je u 27 zemalja članica Evropske unije od ukupno 260 predsjednika bilo 16 žena”navodi se saopštenju Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

Dodaje se da je od 17 zamjenika predsjedavajućeg Upravnog odbora u Bosni i Hercegovini bila samo jedna žena, dok je u 27 zemalja Evropske unije od 484 potpredsjednika Upravnih odbora sportskih saveza bilo 93 žene.

Zbog svega toga MeridianSportBH će u narednom periodu posvećivati veliku pažnju ženskom sportu, imaćemo intervju sa sportistkinjama, sutkinjama, trenericama, funkcionerkama da vidimo šta je potrebno napraviti da još više djevojčica krenulo da trenira svoj omiljeni sport i šta je bitno uraditi da se omoguće još bolji uslovi u ženskom sportu u državi.

Piše: Dejan Jovičić

Postavi odgovor