Foto: Facebook/FK Sloboda Tuzla

Fudbalski trener Mladen Žižović u razgovoru za “Fenu” pričao je razlozima odlaska iz tuzlanske Slobode, a ističe da je za ovakav rasplet bilo samo pitanje vremena. 

On je kazao da je bio takav ambijent da više nije imalo smisla raditi.

Stvoren je takav ambijent i atmosfera da više nije bilo smisla nastaviti raditi. Bilo je dosta opstrukcija u posljednjih mjesec ili dva tako da je neminovnost bio ovakav rasplet i to je bilo samo pitanje vremena. Za sve je bitan ambijent i atmosfera u klubu i oko kluba. Trebao sam sinoć da s ljudima iz kluba sjednem, ali su to oni valjda ranije izdogovarali i već je vođen trening tako da nisam imao kompletne informacije, da će biti postavljen novi trener itd. Pričalo se, ali zvanično ne. Sinoć sam saznao da je to tako” – kazao je Žižović i dodaje:

Ako gledamo na moj kompletni rad u Slobodi, smatram da možemo biti zadovoljni s obzirom na sve okolnosti, na kvalitet, na dešavanja oko kluba. Ovdje u Bosni i Hercegovine se dobro zna koji su dometi pojedinih klubova, tako da s moje tačke gledišta možemo biti apsolutno zadovoljni ako u obzir uzmemo kompletnu godinu. Ispunili smo sve ciljeve postavljene pred nas, neke smo i premašili.

Spasili smo Slobodu iz jedne nezavidne, pa možda i kritične situacije, govorim za prošlu sezonu i ne vjerujem da bi neko objeručke prihvatio da radi, ali sam ja sa zadovoljstvom prihvatio izazov i sa svojim asistentom Adnanom Jahićem, uspijemo da 4-5 kola prije kraja prvenstva obezbijedimo opstanak. Poslije toga ide stabilizacija kluba i neka obećanja da ćemo u ovoj sezoni biti malo pojačani, imati redovnije isplate i to je funkcionisalo jedan određeni period. Imali smo energiju i entuzijazam tokom cijelog jesenjeg dijela“.

Žižović, Žižović: “Ostavljam klub u boljem stanju nego što sam ga zatekao”
Foto: MeridianSportBH

Istakao je da generalno misli da je ovo maksimum i da su uradili neke bitne stvari. 

“S obzirom na zacrtane planove, smatram da smo to ispunili, prvenstveno je to opstanak u ligi, i eventualno da budemo tu oko 7. mjesta. Mi smo sedmi, došli smo do četvrtfinala Kupa BiH, afirmisali mlade igrače i smanjili troškove tako da izuzimati iz konteksta posljednje 3-4 utakmice se može, ali generalno mislim da je ovo maksimum. Sloboda nije konkurentna Sarajevu, Zrinjskom, Borcu, Tuzla sitiju, Veležu. Sloboda je među sedam timova u ligi od početka prvenstva. Deset kola je do kraja, a Sloboda šest utakmica igra na Tušnju i realno sa nekih pet bodova će ostati u ligi što je bio primarni cilj” – rekao je Žižović i nastavio:

Kod nas trenera je takav posao od ljubavi do nezadovoljstva. Tanka je linija između toga. Nemam nekih planova. Takav je posao kod nas od sedmice do sedmice. Odmoriću se, to je sigurno. Puno me je potrošila ova godina. Probali smo neke stvari da iz korijena promijenimo i u klubu i oko kluba, gdje su učahureni neki stereotipi, a naišli smo na opstrukcije. Bitno je da čistog obraza idem iz kluba i da se vidi napredak u odnosu kada sam preuzeo klub. Ostavljam klub u boljem stanju nego što sam ga zatekao. Mislim da je to ogromna razlika, a za nešto više potrebna je bolja, kvaliteta, više odricanja, realni ciljevi“.

Podsjetimo da je rukovodstvo Slobode na Žižovićevo mjesto imenovale dosadašnjeg trenera u omladinskim kategorijama Amira Spahića. 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime