Foto: MeridianSportBH

Ademir Zurapović, najbolji košarkaški sudija iz Bosne i Hercegovine, za MeridianSportBH je govorio o učešću na 3. Internacionalnoj košarkaškoj trenerskoj klinici u Tuzli, napretku košarke u BiH i razvoju mladih sudija.

Ademir Zurapović je dijelio pravdu na nedavno završenom Svjetskom prvenstvu, a juče je bio jedan od predavača na 3. Internacionalnoj košarkaškoj trenerskoj klinici u Tuzli.

Mladim trenerima je približio temu Prostor i akcija, te je kroz praktične primjere sa aktuelnih utakmica pojašnjavao određene sudijske odluke.

“Prije svega, zahvalio bih se organizatoru Ozrenu Seleskoviću na pozivu. Ovo je vrlo važan događaj, ne samo za Tuzlu, neko i za regiju i kompletnu košarkašku familiju. Podiže se nivo znanja trenera, razmjenjuju se iskustva. Treneri dobijaju nova znanja u pogledu trendova, a i mi sudije to možemo iskoristiti kako bismo uvidjeli nove načine rada trenera.

Vidjećemo, u budućnosti na ovim događajima možda budu prisutna i službena lica, da vide kako izgledaju treninzi. Bez sumnje, svaka ovakva inicijativa je vrlo dobra i potrebno je da ih imamo što više, ne samo jednom godišnje. Ovakvih stvari bi trebalo da bude na sedmičnom ili mjesečnom nivou, da li onlajn putem ili uživo. Razmjena informacija i razgovor samo mogu dovesti do boljitka” – počeo je Zurapović.

Tuzlak je nastavio o juče završenoj Klinici, te načinu na koji upravo ovakvi događaji mogu biti put ka napretku bosanskohercegovačke košarke:

“Prije svega, napredak je obaveza svih košarkaških radnika. To je nešto što svi mi moramo razumjeti, treneri i službena lica se moraju ujediniti. Sutra mogu doći instrukcije od krovne košarkaške organizacije, bez obzira da li je ta organizacija na entitetskom nivou ili KS BiH. Siguran sam da postoje ljudi koji mogu reći da je ovo dobro i da bi bilo dobro da se unaprijedi, jer slušati nešto samo jednom godišnje nije dovoljno.

Dobar je potez da dovedete ljude sa strane koji će davati instrukcije i pružati uvid u drugačija razmišljanja, ali mora se međusobno raditi. Neophodno je da postoji interakcija između trenera i sudija, vidjeli ste i sami da su treneri istakli da ima više interakcije kada predavanja drže sudije u odnosu na trenere. Upravo to je dobra stvar”.

Mladi bh. arbitri, Hasan Bajgorić iz Zenice, Luka Brekalo iz Širokog Brijega i Mia Dojčinović iz Banjaluke nedavno su postali novi FIBA sudije. Zurapović ih je pohvalio, ali i istakao da je to samo početak, te da je za uspjeh u dijeljenju pravde neophodna maksimalna posvećenost.

“Hasan Bajgorić, Luka Brekalo i Mia Dojčinović su postali nove FIBA sudije, sigurno je da ima prostora za njih. Vrlo je važno raditi i biti u ovome 24 sata na dan.

Morate biti posvećeni i profesionalni, jedino na taj način mogu napraviti iskorak jer ovo nije posao koji se radi sat ili dva.

Mladi arbitri moraju imati na umu da u Evropi sudija njihovog kapaciteta ima na stotine. Sada je vrlo važno da rade i da pokažu da su oni jedni od tih koji mogu stvoriti vrhunski rezultat” – završio je Tuzlak.

image 1
Foto: fiba.basketball

Kao ni prošle sezone, Ademir Zurapović ni ove takmičarske godine neće dijeliti pravdu na mečevima u okviru Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, što je veliki korak nazad za razvoj domaće košarke.

Još jedan opširan intervju 51-godišnjaka iz Tuzle za MeridianSportBH možete pogledati u nastavku.

Pripremili: Ivan Vuković i Nikola Ignjatić

Ademir Zurapović za MeridianSportBH: “Dobri ste onoliko koliko je dobar vaš posljednji zvižduk”

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime