Petev
NFSBiH

Bosna i Hercegovina sutra od 15h na “Bilinom polju” dočekuje Finsku, a zanimljivo će biti vidjeti kojih će 11 igrača od prve minute na terenu predstavljati ekipu Ivajla Peteva

Sutra se u Zenici igra jedna od dvije odlučujuće utakmice za Bosnu i Hercegovinu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Gost na “Bilinom polju” biće reprezentacije Finske, a ono što najviše zanima bosanskohercegovačku javnost pred samu utakmicu je koji će početni sastav na teren izvesti selektor Ivajlo Petev

Od dolaska Peteva na klupu reprezentacije Bosne i Hercegovine “Zmajevi” samo u dva navrata nisu nastupili u 1-3-5-2 formaciji, a u oba navrata kad je to bio slučaj radilo se o prijateljskim susretima na kojima su igrali igrači sa manjom minutažom. 

Petev, Povratak trojice reprezentativaca kroji novu postavu Ivajla Peteva
NFSBiH

Dvije posljednje utakmice koje je Bosna i Hercegovina odigrala u kvalifikacijama, one protiv Kazahstana i Ukrajine u gostima, pokazale su da je taj sistem igre jako dobro rješenje na igrački kadar kojim Petev raspolaže, te da je on vremenom postao sve funkcionalniji i smisleniji, te je izgledno da će u tom sistemu “Zmajevi” igrati i sutra protiv Finaca. 

Ono što dodatno Bosni i Hercegovine ide u prilog je i to što Finci igraju u 1-4-2-2 sistemu igre, sa “rombom” u sredini terena, te bi u toj situaciji “wing-back” igrači koji su “procvijetali” pod Petevom imali dosta lakši zadatak, jer protiv te formacije oni imaju najveću količinu slobodnog prostora na terenu. 

Što se tiče samog igračkog kadra, u odnosu na prethodne dvije utakmice, “Zmajevi” su pojačani Miralemom Pjanićem, Sinišom Saničaninom, Radetom Krunićem i Gojkom Cimirotom, te je za očekivati da trojica od njih dobiju svoje mjesto u početnih 11 igrača na terenu. 

Petev, Povratak trojice reprezentativaca kroji novu postavu Ivajla Peteva

Na golu će se sasvim sigurno naći Ibrahim Šehić, koji ima apsolutno povjerenje Peteva, kao što je imao i njegovih prethodnika. Saničanin, Denis Hadžikadunić i Anel Ahmedhodžić trebalo bi da čini trojicu najdefanzivnijih igrača i to u rasporedu da štoper Rostova bude centralni, dok bi lijevonogi defanzivac Partizana, te odlični Malmeov Ahmedhodžić trebali da budu posvećeni i organizaciji napada kroz duboka dodavanja ili iznošenja lopti. 

Kao dva “wing-back-a” sasvim sigurno će nastupiti dva fudbalera koja su dokazala u prethodnim utakmicama da reprezentaciji najviše doprinose upravo na tim pozicijama, a to su Miroslav Stevanović po desnoj, te Sead Kolašinac po lijevoj strani terena, koji će ukoliko Bosna i Hercegovina bude uspjela ostvariti brz protok lopte do njihovih pozicija imati velike količine prostora, te ne treba iznenaditi ukoliko ponovo budu među najopasnijim igračima na terenu. 

Za brz protok lopte trebalo bi da budu zaduženi povratnici nakon propuštanja prethodnih reprezentativnih obaveza Pjanić i Krunić. Njihova tehnička podkovanost i pravovremena postavljanja u slobodne prostore takođe bi trebala da budu od velikog značaja protiv Finaca koji će vjerovatno njih dvojicu pritiskati uvijek sa jednim igračem “viška”

Petev, Povratak trojice reprezentativaca kroji novu postavu Ivajla Peteva
Foto: XXStringerXX

Nešto ofanzivniji vezni fudbaler trebao bi u toj formaciji biti Adi Nalić, ali ne treba nas pretjerano iznenaditi ukoliko se Petev odluči za Cimirota na toj poziciji. Sa Nalićem bi dobio jednog igrača više u protivničkom šesnaestercu pri završetku ofanzivnih akcija, dok bi mu Cimirot donio veći mir u izgradnji napada, te veći nemir Fincima onda kada bi se “Zmajevi” branili na terenu. 

S obzirom da formacija u kojoj Finska skoro pa uvijek igra ostavlja najviše prostora u zonama centaršuta, a ovakvoj Bosni i Hercegovini to i te kako odgovara, sasvim je jasno da bi se od prve minute na terenu trebao naći napadački dvojac koji bi činili Edin Džeko i Smail Prevljak. Dva visoka napadača koji čak i da ne postignu golove uradiće sigurno mnogo u odvlačenju protivničkih defanzivaca, te kreiranju viška prostora u protivničkom šesnaestercu, baš kao što su uradili u Lavovu kada je mrežu zatresao Ahmedhodžić. 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime