Dudić
foto: printscreen

Trener Veleža Feđa Dudić je u razgovoru za “Faktor” pričao o predstojećem finalu Kupa Bosne i Hercegovine sa Sarajevom, plasmanu u Evropi, te tome koliko su treneri zaštićeni u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. 

Dudić je na početku rekao da su u prethodnom periodu srušili dosta klupskih rekorda i da bi kruna svega bio osvojen trofej.

Odigrali smo Evropu prošle godine nakon 33 godine. Sada će biti da nakon 33 godine igramo finale državnog Kupa. Srušili smo nekih bezbroj tradicija, gdje je Velež poslije rata teško dobijao utakmice na gostujućim terenima, da ne govorimo o ovim većim ekipama, kad bi bod uzeo, bilo bi veliko. Evo, sad smo sve te neke tradicije srušili, a sigurno da bi kruna svega bilo da jedan trofej donesemo u Mostar” – kazao je Dudić. 

O meču protiv Sarajeva u finalu ističe sljedeće:

Utakmica sa Sarajevom će biti sve osim lagana. Šanse će biti podjednake, 50-50 posto. Radujem se punom stadionu jer zaista mislim da će biti pun stadion, kako naših, tako i navijača Sarajeva i mislim da će to biti zapamćen događaj koji se odavno nije dogodio u BiH. Jednostavno, ulog će biti veliki, po svemu sudeći ta utakmica bi mogla odlučivati ko će ići u Evropu. Mada, Sarajevo još realno ima šanse kroz prvenstvo da stigne do tog trećeg mjesta. Sigurno ako u ovih nekoliko kola ne napravi nešto, onda će to i njima biti meč-lopta kao i nama. Ulog je ogroman i zato kažem da zaista očekujem pun stadion i jedan spektakl koji će se dugo pamtiti u Bosni i Hercegovini”.

O samom plasmanu u Evropu rekao je da ne želi još o tome pričati dok ne osiguraju sam plasman.

“Prvo, ne smijemo pričati o Evropi dok je ne izborimo. Kod mene je uvijek ‘prvo skoči, pa reci hop’. Za mene su šanse 50-50 i tako će biti dan pred utakmicu. Jedan je meč, sve je moguće. Kada se gleda neka forma, trenutno smo možda mi u maloj prednosti, ali za mjesec dana se ne zna ko će biti u rosteru, ko neće, kakva će forma biti. Puno je upitnika do 19. maja. Tako da o Evropi ne bih rekao ni slovo. Ali ako se već plasiramo, bilo bi veliko kada bismo mogli bar jednu utakmicu odigrati u Mostaru i navijače nagraditi za sve ovo što nam daju podršku ovih godina” – naglasio je Feđa Dudić.

Uskoro će Dudić doći do hiljaditog dana na klupi Veleža i trenutno je trener sa najdužim stažom u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Struka nije zaštićena i zato se oglašavam. Ne znam da li se sjećate naše utakmice protiv Tuzla sitija, kada ih je vodio Nermin Bašić? Kada sam rekao da momku treba dati prijelazni rok da odradi, da napravi ekipu po svome i da mu onda sudimo kakav je i šta je. Međutim, nisu imali strpljenja za njega. Ali evo, momak ode u Sloveniju, radi u Prvoj ligi. Uzeo je ekipu kada su bili predzadnji, sad će vjerovatno osigurati brzo opstanak, tako da posjeduje kvalitet” – rekao je Dudić i nastavio:

“Znači, mi smo nestrpljivi u klubovima. Prije svega to se dešava jer nemamo vizije. Jednostavno, klubovi mijenjaju, a ne znaju ni zašto mijenjaju. Trebam znati šta mi je cilj, ali realan cilj. Da li je to borba za trojef, borba za opstanak, sredina tabele uz forsiranje mladih igrača.

I onda jednostavno podvučemo liniju i kažemo sad smo ispunili cilj, borimo se za prvo mjesto, ne znam, u zoni smo koja garantuje opstanak ili smo u sredini, a već imamo promovisana dva-tri mlada igrača. I onda možemo suditi o treneru. A ne, ovdje već nakon jedan-dva ili tri poraza počne priča ‘kao trener je za sve kriv’. Najlakše je trenera smijeniti, ali mislim da smjene trenera nisu donijele nekog pomaka u BiH. Bude to na početku neki pozitivan šok, ali ne na duže staze“.

Finale između Sarajeva i Veleža na programu 19. maja na stadionu “Bilino polje” u Zenici.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime