Horor priča srpskih klubova u Evropi

Srpski predstavnici u Evropi tokom ciklusa grupne faze sva tri takmičenja su doživjeli jednu pravu horor priča.

Mnogi navijači u Srbiji su se obradovali jer je država ima bar po jednog predstavnika u svakom od tri evropska klupska takmičenja.

Tako je Crvena zvezda direktno otišla u grupnu fazu Lige šampiona, Čukarički je igrao Ligu konferencija dok se TSC našao u Ligi Evrope.

Čukarički
Foto: REUTERS/Jennifer Lorenzini

Epilog kompletne priče nakon završenih grupnih faza sva tri evropska takmičenja u kojima su učestvovali predstavnici Srbije je za njih bio katastrofalan.

To najbolje ilustruje činjenica da sva tri tima nisu uspjela skupiti niti jednu pobjedu uz ukupno dva remija te čak 16 poraza.

Kombinovana gol razlika Crvene zvezde, Čukaričkog i TSC-a je još gora te ona glasi 15 postignutih golova uz čak 50 primljenih, odnosno konačni zbir je nevjerovatnih -35.

TSC
Foto: REUTERS/Marko Djurica

Elem, kada se sve sabere, od predstavnika Srbije na evropskoj sceni je definitivno najviše razočarala Crvena zvezda.

U grupi Lige šampiona sa Mančester sitijem, Lajpcigom te Jang Bojsom se minimalno očekivalo to treće mjesto.

Razlozi za to su bili podjednak odnos snaga sa Jang Bojsom, ali i činjenica da je Crvena zvezda tokom ljeta uložilo veliku količinu novca za naše uslove u pravljenju tima koji će odoliti izazovima Lige šampiona. To se na kraju nije desilo te su “crveno- beli” blago rečeno doživjeli fijasko.

Žan Filip Kraso, Kings Kangva, Osman Bukari, Piter Olanjinka, Crvena zvezda
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Nekako je zbog mnogo većih finansijskih mogućnosti te statusa Crvene zvezde lakše opravdati rezultate TSC-a i Čukaričkog.

Pogotovo se to odnosi na TSC koji je i imao dvije dobre performanse u svojoj grupi.

Odigrali su momci iz Bačke Topole remi sa Olimpijakosom te su na svojoj “MOL” areni prikazali odličnu borbu protiv Vest Hema koji je na kraju slavio sa minimalnih 1:0.

TSC
Foto: REUTERS/Marko Djurica

Ali jasno je da niko od pomenutih klubova nije zadovoljan sa jednom ili dvije dobre partije, te da su željeli obezbijediti proljeće u Evropi.

Jasno je takođe da ovakav ishod srpskih učesnika neće povoljno uticati na koeficijent na UEFA listi svih evropskih šampionata.

Zbog toga bi od naredne sezone klubovi iz Srbije trebali imati dosta teže šanse da se nađu u nekom od evropskih takmičenja.

CRVENA ZVEZDA YOUNG BOYS 44
Foto: David Damnjanovic/STARSPORT

Uprkos lošim rezultatima i jednoj jeseni vrijednoj zaborava po pitanju Evrope, srpski klubovi iz svega moraju izvući pouku.

Mora se bolje prije svega raditi na selekcijama igrača, transferi moraju biti dosta odgovorniji te smisleniji.

Ukoliko ne dođe do tih određenih i ključnih promjena, srpski klubovi će i u budućnosti biti samo tu kao jedni nijemi posmatrači.

Standings provided by Sofascore
Standings provided by Sofascore
Standings provided by Sofascore

Postavi odgovor