Kraj Lige šampiona kakvu poznajemo

Utakmicama šestog kola Lige šampiona po posljednji put je odigrana grupna faza ovog takmičenja na ovaj način, jer od sljedeće sezone sve ide drugačije. 

Prvo je to da će umjesto 32 tima, biti četiri više, te da će svaki tim umjesto šest sigurnih utakmica imati osam. Takođe neće biti revanša, nego će svaka ekipa odigrati osam utakmica s različitim rivalima. 

S kim će klubovi igrati biće poznato nakon žrijeba, gdje će biti četiri šešira po devet klubova. Za razliku od sada, u prvom će pored šampiona Evrope biti još osam timova s najvećim koeficijentom. Isto tako će biti popunjeni i ostala tri šešira, a svaki tim će igrati protiv dva protivnika iz svih šešira. 

Kvalifikacije će biti kao i ranije, s tim da će sada ići pet timova, a ne četiri kao do sada. Jedna dodatna viza pripašće trećeplasiranom klubu iz lige koja na kraju tekuće sezone završi na petom mestu Uefine liste nacionalnih koeficijenata, a to su trenutno Francuska ili Holandija. Takođe po jedno  dodatno mjeste će dobiti dvije najbolje države u tekućoj sezoni, pa je tako vrlo moguće da će Bundesliga i Serija A imati po pet timova u Ligi šampiona. 

Ono što je veoma zanimljivo za zemlje iz regije, ako šampion Evrope bude kroz domaće prvenstvo osigurao Ligu šampiona, to jedno mjesto će pripasti najbolje rangiranom timu čija država nema direktnog predstavnika u ovom takmičenju. 

I na kraju je bitno napomenuti sistem takmičenja, prvih osam će ići direktno u osminu finala, a ekipe od devete do 24. pozicije će igrati baraž za plasman u osminu finala. Ovo sve znači da ćemo sljedeće sezone imati 64 utakmice više u ovom takmičenju. 

Postavi odgovor