NFSBiH

Redovni 45. Kongres Evropske fudbalske asocijacije, UEFA, održan je juče u švajcarskom Montroju.

Svih 55 nacionalnih saveza koji su članovi UEFA podržali su deklaraciju kojom se snažno osuđuje takozvana Super liga i u kojoj se navodi sljedeće:

“Svih 55 nacionalnih saveza i učesnici Kongresa UEFA ovom deklaracijom osuđuju takozvanu Super ligu. Kongres UEFA zauzima čvrst stav da je zatvorena Super liga suprotna konceptu svega evropskog: ujedinjenosti, otvorenosti, podršci i principijelnosti po pitanju sporta. UEFA i njene članice vjeruju u istinski evropski model koji je zasnovan na otvorenim takmičenjima, solidarnosti i redistribuciji kako bi se osigurala održivost i razvoj fudbala za dobrobit svih i u korist promocije evropskih vrijednosti. Klubovi koji su stvorili zavjeru očigledno nisu uspjeli da vide da njihov trenutni status nije dostignut u izolaciji već da su bili dio dinamičnog evropskog sistema u kojem veliki, srednji i mali klubovi doprinose uspjesima i neuspjesima svih. Njihova pomisao na odvajanje i polaganje prava na nasljeđe koje su svi zajednički stvarali predstavlja uvredu za evropske vrijednosti i sportska mjerila. UEFA, njene članice i svi koji vole fudbal odlučni su u namjeri da se snažno odupru i bore protiv ovog poteza, vlasnika klubova i njihove podrške. Sa stanovišta morala znamo šta je na kocki i zaštitićemo fudbal od sebičnog klana koji uopšte ne brine o igri. Mi smo evropski fudbal, oni nisu”. 

NFSBiH su na jučerašnjem Kongresu predstavljali predsjednik Vico Zeljković i generalni sekretar Adnan Džemidžić. Naredni Kongres UEFA-e održaće se 11. maja 2022. godine u Beču.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime